Nationaal Monument Kamp Vught

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Nationaal Monument Kamp Vught

Bericht door YPPY »

Concentratiekamp Vught toen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Konzentrationslager Herzogenbusch, beter bekend als Kamp Vught, het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland. Het kamp stond onder commando van het SS-hoofdkwartier in Oraniënburg en moest een modelkamp zijn. In een aantal opzichten was het regime minder hard dan in andere nazi-concentratiekampen. De SS wilde hiermee voorkomen dat er te eel verzet kwam tegen het kamp.

Het ontstaan
De doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork konden de toenemende stroom vluchtelingen niet meer aan, daarom werd in 1942 begonnen met de bouw van kamp Vught. In enkele maanden tijd werd het kamp uit de grond gestampt op een oppervlakte van 1000 bij 350 meter. Eind 1942, toen de eerste gevangenen arriveerden, was het kamp nog niet af. De gevangen groeven een gracht die rondom het hele kamp liep. Deze gracht is nu nog te zien. Aan beide kanten stond prikkeldraad, daarnaast stonden er om de 100 meter wachttorens. De bewakers hadden de beschikking over mitrailleurs en schijnwerpers. Het waren voornamelijk Nederlanders uit het Wachbataillon Nord-West.

Afbeelding

De gevangenen
Tussen eind 1942 en september 1944 hebben er totaal 31.000 mensen gevangen gezeten in het kamp. Een groot gedeelte van hen (12.000) was joods. Daarnaast zaten er in kamp Vught onder andere politieke gevangenen, verzetsstrijders, gijzelaars, zigeuners, homoseksuelen, zwarthandelaren en criminelen. Voor de meeste gevangenen was Vught een tussenstop. Ze werden naar andere kampen, gevangenissen of tuchthuizen getransporteerd. In februari 1943 werd het joodse deel van het kamp Judendurchgangslager (jodendoorgangskamp) genoemd. Joden gingen vrijwel altijd, via Westerbork, naar een vernietigingskamp zoals Auschwitz of Sobibor in Polen.
Tijdens hun verblijf in het kamp stierven zeker 421 gevangenen door honger, ziekte of mishandeling. Daarnaast werden er op de fusilladeplaats net buiten het kamp 329 gevangenen geëxecuteerd.

Na de oorlog
In september 1944 werd het kamp ontruimd. Het terrein kreeg vrijwel direct na de bevrijding van Zuid-Nederland een nieuwe bestemming. Het geallieerde leger gebruikte delen van het complex. Daarnaast werden er duizenden mensen tijdelijk gehuisvest: geëvacueerde Duitsers, Nederlanders die van collaboratie werden verdacht en oorlogsmisdadigers. Nu liggen er op het voormalig kampterrein een gevangenis, het Molukse woonoord Lunetten, twee kazernes en Nationeel Monument Kamp Vught.

Nationaal Monument Kamp Vught nu

Herinneringscentrum
Hier zijn vaste- en wisselende exposties ingericht. Er zijn bijvoorbeeld voorwerpen van slachtoffers, daders en omstanders te zien, net als filmfragmenten, foto’s, dagboeken en brieven. In een andere ruimte wordt het nazistische terreur- en vervolgingssysteem uitgelegd. Ook is er plek voor een reactiemuur. Aan deze muur hangen briefjes die geschreven zijn door bezoekers van Nationaal Monument Kamp Vught. In de bezinningsruimte staan de namen van ruim 750 namen van slachtoffers van kamp Vught op de gedenkwand.

Kindergedenkteken
Zaterdag 5 juni 1943 werd in het joodse gedeelte van het kamp bekendgemaakt dat alle kinderen van 0 tot 16 jaar op transport moesten. De aanleiding hiervoor was dat de hoge kindersterfte in het kamp ook buiten Vught bekend werd. De ouders kregen te horen dat er een speciaal kinderkamp was waar de kinderen naartoe zouden gaan. Op 6 en 7 juni werden 1269 kinderen, vaak samen met een van de ouders, gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Daar zijn ze, vrijwel direct na aankomst, vergast.

Op 5 september 1999 is op het terrein van het Nationaal Monument een Gedenkteken voor deze kinderen onthuld. Hierop staat de namen en leeftijden van de kinderen die werden weggevoerd en vermoord.

Woonbarak
In kamp Vught waren 29 barakken als woonbarak in gebruik. De oudsten waren van hout, de latere van steen. Elke barak bestond uit twee vleugels die elkaars spiegelbeeld vormden en waar 240 gevangenen konden wonen. In elke vleugel was een slaapzaal, een eetzaal, een waslokaal en een ruimte voor toiletten.
Op het terrein van het Nationaal Monument is een vleugel van een barak nagebouwd. Deels zijn hiervoor materialen gebruikt die afkomstig zijn van afgebroken barakken op het terrein van de huidige gevangenis.

Crematorium
Hier werden de gevangenen die om het leven kwamen verbrand. De eerste slachtoffers werden verbrand in een mobiele oven. Deze is nog te zien in het crematorium. Nadat het crematorium eind 1943 gereed was, werden alle lichamen opgegraven en verbrand. De as werd verstrooid achter het crematorium. Nu liggen achter het crematorium twee asputten. Hier is de as verzameld van meer dan 700 mensen die in Kamp Vught zijn omgebracht of overleden.

Afbeelding
Afbeelding

Cel 115
Een aantal vrouwen uit barak 23B protesteerden toen één van hen in de kampgevangenis werd opgesloten. Als vergelding liet kampcommandant Grünewald 74 vrouwen opsluiten in een cel, de zogenaamde ‘Bunker’. De vrouwen zaten ruim veertien uur opgesloten op een oppervlakte van 9m². Toen de deur op 16 januari 1944 openging, bleken tien vrouwen overleden.
Dit drama werd snel bekend buiten het kamp en werd beschreven in allerlei verzetsbladen. De nazi-leiding in Nederland was hier niet blij mee; van kamp Vught moest een afschrikkende werking uitgaan, maar het was niet de bedoeling dat de Nederlandse bevolking zou worden aangemoedigd tot verzet door misstanden in het kamp. Commandant Grünewald werd daarom voor de krijgsraad gebracht. Door de SS werd hij gedegradeerd tot gewone soldaat en naar het front in Rusland gestuurd. Daar is hij bezweken.

In het crematorium is cel 115 nagebouwd. De originele cel 115 staat op het terrein van gevangenis Nieuw Vossenveld en kan niet bezocht worden. Er hangt een gedenksteen met daarop de namen van de tien vrouwen die het ‘Bunkerdrama’ niet overleefden.

Afbeelding

De fusilladeplaats
Op een voormalige schietbaan van het Nederlandse leger ligt de fusilladeplaats. Hier werd in juni 1944 de eerste gevangene gefusilleerd. Op 16 september vielen de laatste vier slachtoffers. Vanuit verschillende gevangenissen, vooral de strafgevangenis in Scheveningen, werden gevangenen naar Vught gebracht. Zij werden in augustus en september 1944 tijdens massale executies omgebracht, onder druk van het oprukken van de geallieerden. De meeste gevangenen verbleven voor hun dood korte tijd in de bunkergevangenis in Kamp Vught. Zij wisten niet wat er zou gaan gebeuren nadat ze ‘s middags op de binnenplaats stonden opgesteld, in tegenstelling tot de andere gevangenen in het kamp. Zij konden de schoten in het kamp horen.

Na de ontruiming van het kamp hebben enkele omwonenden een houten kruis opgericht op de fusilladeplaats. Op 20 december 1947 onthulde prinses Juliana hier een monument met de namen van de gefusilleerden. Dit monument werd in 1995 en 1996 beklad. De bekladde panelen staan nu bij het herinneringscentrum.

Afbeelding

En verder…
Om het kamp heen liep een gracht die door gevangenen was gegraven. Aan elke kant van de gracht stond prikkeldraad. Een deel hiervan stond onder stroom. Wachttorens stonden er om de 100 meter. Drie van deze wachttorens zijn herbouwd. Een gedeelte van de omheining en de gracht zijn in de oude staat hersteld.
Op het terrein van de Van Brederodekazerne staan veel authentieke gebouwen. Onder andere de gebouwen waar de SS-bewakers waren gehuisvest en de villa van de kampcommandant. In juli en augustus worden hier rondleidingen georganiseerd.
In de voormalige kampkeuken is het Geniemuseum gevestigd. Het museum geeft een overzicht van ruim 250 jaar geniegeschiedenis. Bij de ingang van het museum verwijzen een aantal voorwerpen naar de periode dat het terrein in gebruik was als kamp Vught.
Tussen het herinneringscentrum en de woonbarak is een natuurstenen maquette gebouwd die laat zien hoe groot het kamp oorspronkelijk was en waar de gebouwen stonden.

Afbeelding

Bronnen
Eindpunt of tussenstation, Gids Nationaal Monument Kamp Vught.
Folder ‘Vriendenkring Nationaal Munument Vught’
Folder ‘Nationaal Monument Kamp Vught, Ervaar de geschiedernis en actuele betekenis van het voormalige SS-concentratiekamp Vught’
site van Nationaal Monument Kamp Vught
Geniemuseum
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

Met een meeting van dit forum zijn we hier geweest. Ik vond het behoorlijk aangrijpend om op een plek te zijn waar zoveel vreselijks is gebeurd. Vooral het kindermonument met de leeftijden was heftig. De namen die waren weggehaald en symbool stonden voor kinderen die er niet meer zijn.
De barak was minder aangrijpend dan ik had verwacht. Hij was schoon, licht, leeg en stonk niet. Wanneer het donkerder was geweest, voller ingericht (zoals bij de toiletten, daar was nu niks) en het had gestonken, was ik waarschijnlijk meer onder de indruk geweest. Nu vond ik het een museumstuk in plaats van een barak waar mensen hebben gewoond.
Het crematorium vond ik raar om te zien. Dat is echt gebruikt en je ziet de ovens nog staan. Net alsof ze elk moment weer aangestoken kunnen worden. Dat bezorgde me wel een rilling.

Zijn anderen hier ook geweest? Wat vonden jullie hiervan?
En als je er niet geweest bent: wil je hier eens heen gaan, of juist niet? Wat verwacht je ervan?
Gebruikersavatar
LHek
Lid
Berichten: 762
Lid geworden op: 20 nov 2003, 14:58
Contacteer:

Bericht door LHek »

Ik ben er geweest :P
Op zoek naar alles dat te maken heeft met de 101ste Airborne Divisie, 51st Highland Division en al het andere dat te maken heeft met operatie Market Garden en operatie Pheaseant
Bjorn
Lid
Berichten: 1577
Lid geworden op: 20 mei 2003, 09:36

Bericht door Bjorn »

Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me wel leuk om er eens een keer heen te gaan.
Jammer is het dat het heel erg ver van mijn woonplaats af is...

Wat ik er van verwacht is ongeveer hetzelfde te zien als ik bij het Polizeiliches Judendurchanslager Westerbork zag.

Misschien ga ik er in de zomer wel heen, ik zag dat de NS een nieuwe ''voordeelkaart'' had... :P

Bjorn.
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8128
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Mooie tekst en vooral ook érg mooie foto's :D
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Bjorn
Lid
Berichten: 1577
Lid geworden op: 20 mei 2003, 09:36

Bericht door Bjorn »

Proos schreef:érg mooie foto's :D
Toevallig zelf gemaakt Proos??? :) :P :roll:
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Mooi geschreven Yvonne!
Bjorn
Lid
Berichten: 1577
Lid geworden op: 20 mei 2003, 09:36

Bericht door Bjorn »

Wat vond je zelf nou het mooiste om te zien Yvonne? (en wat je niet had willen missen)


Bjorn.
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Ik vond het mooiste van het kamp een welbepaald berghok, waarvan ik zo stom ben geweest de inhoud te laten liggen :wink:
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

lol
Starting up again
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8128
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

antwerpx schreef:Ik vond het mooiste van het kamp een welbepaald berghok, waarvan ik zo stom ben geweest de inhoud te laten liggen :wink:
Voor de mensen die er niet bij waren: een aantal wo2-forumers had een niet afgesloten berghok ontdekt met daarin wat verwrongen en roestige stukken metaal. Het bleek echter te gaan om schietijzers en helmen enzo.

Enfin, terwijl de rest al buiten stond en aan het reflecteren was bij een asput/massagraf waren die luitjes binnen nog die dingen aan het bewonderen :evil:

Leg ik het zo goed uit? O-)
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Brianlinden
Lid
Lid
Berichten: 2504
Lid geworden op: 03 jan 2004, 22:13
Locatie: Leiden

Bericht door Brianlinden »

kom op laat wat er legt in zijn waarde
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

O ja, de foto's zijn van Proos!
BjornSpiN schreef:Wat vond je zelf nou het mooiste om te zien Yvonne? (en wat je niet had willen missen)


Bjorn.
Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Het kindermonument vond ik ontzettend aangrijpend en dat was 'maar' een kunstwerk dat overal had kunnen staan.
Het mooiste vond ik denk ik de omgeving, het bos is prachtig en toch is er zoveel vreselijks gebeurd. Bij de fusillade plaats zag het er erg mooi uit, met, dat water en de opgehoogde stukken grond. Het bos was toch het mooiste denk ik.
Gebruikersavatar
LHek
Lid
Berichten: 762
Lid geworden op: 20 nov 2003, 14:58
Contacteer:

Bericht door LHek »

we hebben ook niks meegenomen hoor Brian. Wel mooie dingen lagen daar hoor. .50 geweren, K98 bodemvondsten, helmen, veldflessen en nog een stapel.
Enne, Timo en ik hadden dat hok gevonden :)
Op zoek naar alles dat te maken heeft met de 101ste Airborne Divisie, 51st Highland Division en al het andere dat te maken heeft met operatie Market Garden en operatie Pheaseant
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8128
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Mooie omgeving idd, je zag ook veel wandelaars buiten de hekken. Overigens ligt 't kunstwerk daar wel heel mooi. Aan de rand, met als achtergrond het bos, gracht en hekwerken.

De namen van al die kinderen waren uit het metaal geslepen, waardoor je er doorheen keek en de achtergrond zag. De namen waren "weg", maar toch zijn ze er nog. Onderaan het kunstwerk een speelgoedtreintje uit hetzelfde materiaal. Héél treffend en ik denk aangrijpend voor eenieder die ervoor open staat.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Plaats reactie