Op “Dolle Dinsdag” 5 september 1944 raakten de Duitsers in paniek. De geruchten dat de geallieerden al aan de grens van Nederland stonden en dat de bevrijding nog maar enkele dagen op zich liet wachten bracht hen ertoe om op de morgen van Dolle Dinsdag de MASt op te blazen. De kracht van de explosies was zo hevig dat er binnen een straal van 10 kilometer een groot aantal ruiten sneuvelde. Zo vertelde mijn oudste tante dat ze zich herinnerde dat de ruiten bij hun gesneuveld waren. Nadat de Duitsers de zaak hadden opgeblazen vertrokken zij in de richting van het noorden. Op de foto zie je de rookpluimen na de explosies en op de achtergrond zie je een deel van Kaatsheuvel en nog net de toren van de St. Jozefkerk.

Het was een complex van de Luftwaffe dus er lag ongetwijfeld alleen maar munitie voor vliegtuigen opgeslagen. Op de plek waar nu de autoweg N261 gesitueerd is, lag vroeger het hoofdcomplex. Één van de toegangswegen genaamd "Adolf Hitler Straße", is nu de toegangsweg van een viaduct (de eerste op het stuk waar je 100 mag rijden, vanaf Tilburg gezien). Een andere toegangsweg ligt achter pretpark de Efteling. Tot ver in de jaren 90 lagen er nog bunkers, maar de laatste keer dat ik keek waren ze weg.
Er lag een zwembad bij één van de kleinere gebouwen. In de loop der tijd is het bedekt geraakt met bladeren en in de jaren 80 is er iemand in verdronken, waarna het gevuld werd met beton. Tevens vielen er in de jaren 80 nog een aantal doden door onontplofte munitie. Er gingen zo ook geruchten dat er kinderen waren overleden omdat ze een "granaat" hadden gevonden.
Waar "Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen" begint kun je in de bossen nog vele bomkraters vinden en hier en daar een schuttersputje.
Als je achter de Efteling de oude grote weg naar Loon op Zand oversteekt en het viaduct over gaat kom je een monument tegen voor de bevrijding van Kaatsheuvel met op het informatiebord tevens een stukje over de MASt. In de voet van dit monument zitten stukjes shrapnel verwerkt.
