De bevrijding van Poperinge

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Gebruikersavatar
LUCKLAPS
Lid
Berichten: 3
Lid geworden op: 14 okt 2007, 10:03

De bevrijding van Poperinge

Bericht door LUCKLAPS »

De heer Leon De Winter meldde mij volgende activiteit:

Vrijdag 9 november 2007 om 20 uur
Talbot House, Zaal Concert Hall, Pottestraat, Poperinge
Lezing: De bevrijding van Poperinge
Spreker: Christiaan Depoorter
Organisatie: Heemkring Aan de Schreve - http://users.telenet.be/aandeschreve/

Ze zyn doar! was de vreugdekreet die door de Hoppestad galmde op 6 september 1944. Een dag om nooit te vergeten. Na vier jaar van onderdrukking, ontbering en angst waren de Poperingenaars eindelijk bevrijd. Op die memorabele woensdag, even na de middag, met een overdonderend lawaai dat kwam uit de richting van Abele en dat men niet kon thuis wijzen, kwamen een groep zware tanks in een hels tempo door de stad geraasd. Even later werden ze gevolgd door een haast eindeloze colonne voertuigen die het verkeer deden stremmen. De mensen kwamen uit hun huizen gelopen, uitgelaten van blijdschap. De Belgische driekleur en zelfs de Union Jack werden bovengehaald. De kreet 'Leve de Tommy's' vulde de lucht. Maar onze bevrijders groetten terug met de woorden 'Polski'. Pas na enige tijd bleek dat we bevrijd werden door Polen en niet door Britten.

Bij de bevrijding was er niemand die zich de vraag stelde hoe het kwam dat deze Polen in West-Europa terecht gekomen waren.

Nu, na meer dan 60 jaar, blikken we terug en stellen we de vraag: 'Vanwaar kwamen die Polen en welke was hun motivatie?'
Om de eigenheid van het Poolse volk te begrijpen moeten we terugkeren in de tijd. Aan de hand van beeldmateriaal brengt de spreker, Christiaan Depoorter, achtereenvolgens: de geschiedenis van het Poolse koninkrijk tot aan de opdeling, het heroprichten van de Poolse staat in 1918 en het interbellum, de Poolse campagne in 1939 en zijn gevolgen, de historiek van de le Poolse tankdivisie en haar bevrijdingstocht door West-Europa, een uitgebreide studie over de bevrijding van Poperinge, de internationale politiek in verband met Polen na WO II en de herinneringen en herdenkingen aan de bevrijding in stad en streek.

Toegang:
* Niet-leden: 4 euro
* Gewone leden: 3 euro
* Steunende leden: 1 persoon gratis per gezin
* Ereleden: 2 personen gratis per gezin
“I am a soldier, I fight where I am told, and I win where I fight.”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ClaudeBot en 1 gast