VZW Bevrijding werd in 1986 opgericht. De vereniging had o.a. als doel het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen over de bevrijding van de Scheldemonding in 1944. De droom van de stichters was echter het oprichten van een museum, een centrum waar de verzamelingen van zowel Patrick Tierssoone als Freddy Jones permanent aan het grote publiek zouden kunnen worden tentoongesteld. Vele jaren gingen voorbij zonder concrete resultaten. De werkgroep zag het Canada Museum te Adegem starten. Ietwat gefrustreerd werd verder gezocht naar een geschikte locatie. Vele gemeenten en steden werden aangeschreven, niemand kon helpen.
En toen in mei 2000 maakte programmamaker Paul Jambers een documentaire over “Kinderen van de oorlog”. Hierin werd de impact van de Tweede Wereldoorlog op de kinderen van oorlogsveteranen afgetoetst.
Tot zijn verbazing werd Jambers geconfronteerd met de oorlogsattributen van Freddy Jones. Tientallen originele uniformen van Britse, Canadese en Poolse soldaten, insignes, uitrustingsstukken, fotowerk en zo veel meer maakten hem duidelijk dat te Knokke-Heist iets bijzonders leefde.
Jones vertelde in de documentaire dat het overlijden van zijn vader Dennis, zelf een Normandië-veteraan, hem ertoe had aangezet om de krijgsgebeurtenissen van 1944 te bestuderen. Hij vertrok zelfs naar Canada, deed er opzoekingen in de “National Archives” te Ottawa en bezocht er vele veteranen waaronder Major-General Dan Spry, bevelhebber van de Derde Canadese Infanterie Divisie die in de “Schelde Pocket” werd ingezet. In twintig jaar tijd slaagde Freddy Jones erin een indrukwekkende verzameling bijeen te krijgen.
Medestichter van VZW Bevrijding, Patrick Tiersoone uit Ruddervoorde, spendeerde reeds als student zijn zakgeld in rollend materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Hij liep samen met Jones van 1973 tot 1976 school te Brugge.
Zijn authentieke verkenningsvoertuigen, vrachtwagens, rupsvoertuigen en amfibies kwam al meerdere keren aan bod in documentaires, series en films over de Tweede Wereldoorlog.
De noodkreet van VZW Bevrijding werd na de uitzending van de Jambers documentaire in elk geval gehoord. Geruggensteund door de werkkring Ramskapelle werd terug bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist aangeklopt. Dit keer was het bingo. Met de steun van diverse officiële instanties wordt 1.100.000 euro gespendeerd om de oude gemeenteschool van Ramskapelle om te bouwen en uit te breiden tot het ‘Bezoekerscentrum Bevrijding’.
De internationale benaming wordt het ‘For Freedom Center Knokke-Heist’. Op 5 november 2005 onthulde Burgemeester Graaf Leopold Lippens in aanwezigheid van vele Canadese prominenten een herdenkingssteen.
Enkele foto's van het gebouw en enkele displays

Tussen de vele origineel gemonteerde uniformen, deze van LtCol F 'Art' SPARKS, DSO, 2nd In Command, North Nova Scotia Highlanders, 9th Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division ( de eenheid die Knokke bevrijdde)


In één van de displays wordt een stukje van de Knokse Lippenslaan gereconstrueerd. Canadese troepen staan voor het St Moritz Hotel (tegenwoordig Electro Vandenborre). Dit decor moet nog verder aangekleed worden volgens WW2 foto's van deze locatie en biedt tijdelijk onderdak aan mannequins die wachten op hun eigen decor, onder andere een Poolse Motorrijder van het 24ste Lanciers, 1ste Poolse Pantserdivisie.




Let op de 'D-Day' Boots, gedragen door mannen van de 3rd ID
Enkele van de mannequins




Een zicht op een gang met kleine displays

Het werk gaat ondertussen verder aan de 'Duitse' Zaal en andere thema....
Er wordt eveneens aan een 'Market Garden' display gewerkt....
Meer info: http://www.forfreedommuseum.be