Duitse schuilbunkertjes Doetinchem/Hengelo Gld.
Het type bunker is;
Kochbunker
Origineel afkomstig uit Doetinchem. Deze bunker zat ingegraven bij Landgoed Hagen (De Kelder). In 1944 werd door de Organisation Todt (OT) rondom Doetinchem een verdedigingslinie aangelegd. Vele mannen uit Doetinchem werden gedwongen om deel te nemen aan deze werkzaamheden ten behoeve van de Duitse bezetter.
Dit bunkertje zat ingegraven naast de zandweg voor landgoed Hagen.
Het maakte onderdeel uit van een lange stelling die helemaal zigzaggend door het landschap liep. Op bepaalde punten waren deze bunkers ingegraven en dienden vaak als mitrailleurnest.
Er kon een affuit(opzetstuk) op het gat in het dak gemonteerd worden. Op deze affuit werd dan een zwaar machinegeweer (MG 34 of MG 42) geplaatst.
Zo ontstond een sterk verdedigingspunt in de linie. De bemanning kon bij luchtaanvallen door de Geallieerde jachtvliegtuigen schuilen in de bunker.
Ook hebben we van een ooggetuige vernomen dat er in sommige gevallen een extra stalen ring met een schietopening tussen de bunker en het betonnen dak geplaatst kon worden en dat er zo ook een goed beschermd schietpunt werd gecreëerd.
Deze bunkers werden bij twee fabrieken in Doetinchem gemaakt één daarvan was de Firma Tiecken Beton aan de Wijnbergseweg te Doetinchem. Deze fabrieken ontvingen extra toewijzingen cement omdat deze bunkers in dienst van de Wehrmacht vervaardigd moesten worden.
Het personeel van deze betonfabrieken werd ook vrijgesteld van Arbeitseinsatz in Duitsland. De “kriegswichtige arbeit” in Doetinchem kwam de werknemers in dit geval goed uit. De bunkers die klaar waren werden met paard en wagen getransporteerd naar de betreffende plekken rondom Doetinchem. Met een hijsboom werden ze op de plek getakeld en zo ingebouwd in de stellingen.
In het najaar van 1944 werd de Kelder als munitiedepot gevorderd door de voorhoede/kwartiermakers van de SS divisie Frundsberg.
In de Kelder was sinds 1936 het Doetinchemse streekmuseum gevestigd en dat moest op last van de Duitsers dus sluiten. Op 19 augustus 1944 bezocht de familie Scheerder van de bakkerij aan de Boliestraat als laatste het museum.
De collectie werd ingepakt en op de zolder van de Kelder en elders ondergebracht.
De Kelder werd nu munitiedepot 34 en kwam vol met pantsergranaten te staan. De bewaking was in handen van zeer jeugdige SS-ers, die in Zuid Rusland geronseld waren. Vlakbij de Kelder werd een groot benzine depot ingericht. Onderaan de heuvel van de 2e Loolaan goed gecamoufleerd onder de bomen stonden grote vaten met de zogenaamde synthetische benzine. De tanks van de SS panzer korpsen hadden namelijk veel brandstof nodig. Bewapende SS-ers hielden overal in de omgeving de wacht en betreden van het gebied was toen niet mogelijk.
Later zou deze SS panzerdivisie Frundsberg een belangrijke rol spelen in de Slag om Arnhem.
In januari 2007 hebben we deze historisch interessante bunker van de gemeente Doetinchem in ontvangst mogen nemen. Dit is het exemplaar wat op de foto van een foto te zien is voor De Kelder. Een zandweg verder zit nog een origineel exemplaar in de grond, ook deze staat op de foto, hier zit echter geen bovendeksel meer op.
Dit is zoals het exemplaar er bij ons nu staat
Zoals ons exemplaar er ooit bij heeft gelegen
Dit is het exemplaar wat nog in de grond zit, je ziet op de achtergrond De Kelder liggen, en de weg waar ons exemplaar uitgehaald is. Normaal als je er langs wandelt zou je denken dat het een oude put is.

En nog eentje de andere kant op
