De slachting bij Malmedy

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
brinba
Lid
Berichten: 16
Lid geworden op: 24 feb 2009, 13:41
Locatie: Achterhoek

De slachting bij Malmedy

Bericht door brinba »

Afgelopen december wou ik een bezoek brengen aan de begraafplaats bij Baugnez, Malmedy. Bij aankomst stond er echter een geheel nieuw museum http://www.baugnez44.be/
Het museum staat zelfs in het veld waar de slachting heeft plaatsgevonden.

Een ieder die dus richting de Ardennen gaat kan ik aanraden hier even een bezoekje te brengen het museum geeft een heel compleet beeld van de slachting bij Baugnez, maar ook het Ardennenoffensief in zijn geheel.

Doen dus!
Gebruikersavatar
Westwall
Lid
Berichten: 954
Lid geworden op: 20 okt 2008, 15:23

Re: De slachting bij Malmedy

Bericht door Westwall »

Hallo,

Ik ben in de zomervakantie naar het museum in Baugnez geweest en ik vond het er ook super! Prachtige minte uniformen en echt alleén maar top-spullen!
Je ziet er echt prachtige dioramas zoals een Amerikaanse Infanterist in een besneeuwd schuttersputje met een .30 of een diorama met een Kettenkrad en nog veel, veel meer. Van alle oorlogsmuseums in de Ardennen waar ik ben geweest vind ik deze toch een van de beste.

Kortom: ik raad dit museum net zoals brinda echt aan!

mvg,

Jan
Cas
Lid
Berichten: 975
Lid geworden op: 31 aug 2005, 13:09
Locatie: Margraten

Re: De slachting bij Malmedy

Bericht door Cas »

Ik heb dit museum in mijn bezienswaardigheden topic ook besproken, MET foto's. Een absolute aanrader
Adoptant van:
T/5 Raymond Leon Miller 327th Glider Infantry Regiment 101st Airborn Division
Sgt Kurt Franzman 28th Inf. Reg 8th Infantry Division
John S. Williams 120th Inf. Reg 30th Infantry Division
Harrold Rogers 119th Inf. Reg 30th Infantry Division
Gebruikersavatar
broeloe
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 29 mar 2005, 17:46

Re: De slachting bij Malmedy

Bericht door broeloe »

Het beste museum is nog altijd in Dikirch (luxemburg)
http://www.nat-military-museum.lu/
Wie vrede wil bereidt zich voor op oorlog
Gebruikersavatar
Bram.T.
Lid
Berichten: 436
Lid geworden op: 17 jun 2007, 11:26
Locatie: Lokeren O-VL Belgie

Re: De slachting bij Malmedy

Bericht door Bram.T. »

broeloe schreef:Het beste museum is nog altijd in Dikirch (luxemburg)
http://www.nat-military-museum.lu/
vooral het diorama van de oversteek van sauer rivier is daar indrukwekkend
"You can manufacture weapons and you can purchase ammunition, but you can't buy valor and you can't pull heroes off an assembley line"
http://www.35thinfantrydivisionbelgium.be/
Gebruikersavatar
Jumposaurus
Lid
Berichten: 98
Lid geworden op: 27 jun 2007, 18:47

Re: De slachting bij Malmedy

Bericht door Jumposaurus »

Het afgelopen weekend samen met mijn echtgenote bij toeval een bezoek gebracht aan het Museum 44 te Baugnez.
Het museum is een modern ogend gebouw, met oa de beeltenis van Peiper aan de gevel .
Omdat dit gebouw op de plek staat waar het Malmedy massacre plaats vond door zijn mensen, is dit denk ik een tikje misplaatst, maar dit ter zijde.

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen en na de 7,50 euro entree betaald te hebben ontvingen we de entreekaarten in 'dog tag style' en een draagbare 'gids'. Deze gids heeft de vorm van een soort lange telefoonhoorn en is één van de pluspunten van het museum. In het museum volg je een op de vloer aangebrachte pijlenroute, onderbroken door nummers, die je langs alle vitrines brengt. De 'gids' vertelt je bij elk nummer wat er te zien is in de vitrines. Echter dit is tevens nadeel, want hij vertelt niet alles en er zijn in of bij de vitrines verder geen verklarende teksten gehangen. Met wat extra tekst in of bij de vitrines zou het nog duidelijker worden, zeker voor de leek.
Als eerste hebben we de film gezien een goed begin omdat het je weer even in het plaatje brengt van het Ardennenoffensief en het massacre. Minpunt was de soms slechte vertaling, kennis van Engels is heel erg handig in deze.

Daarna op route door het museum langs een hele verzameling met vitrines met daarin soms hopen emblemen en uniformdelen afgewisseld door vitrines met poppen. Op zich voor de uniformfanaat een paradijs. Veel mooi en goed spul, maar het geheel is mijn inziens wat overdreven en het lijkt net of men wil zeggen "kijk eens wat we hebben!" zo veel dubbele dingen worden er getoond.Er is een mix van origineel en repro, maar ik vond het niet storend . Alleen onnodig als je ziet wat er dubbel getoond wordt dan hoeft er mijns inziens nergens iets repro te staan. De nadruk van het geheel ligt op Baugnez en omgeving en dat is ook te zien aan de grote hoeveelheid SS en Fjager spullen. Verder ook wel spullen waarvan ik dacht wat doet dat hier, met name de 101st en 82nd Abn artikelen. Hoewel, een Screaming Eagle patch met witte tong zie je niet elke dag.

Om te trachten wat sfeer anno 1944 te creëeren waren er twee ruimtes opgenomen in de route. Deze zijn volgens de aanwijzingen toegankelijk voor slechts 10 personen tegelijk. In de ene ruimte is er een opstelling van 2 GI's in een schuttersputje met .30 mitrailleur in de sneeuw. Met de wind uit de luidsprekers kwam er wel enigszins sfeer, maar toen er zogenaamd een mitrailleur begon te klapperen en er wat lichteffecten bij kwamen kwam ik weer echt in 2009 terecht....
Het tweede was een vlakte waarin een drietal lichamen onder de sneeuw lagen. Ook hier weer de luidspreker wind, duidelijk een verwijzing naar het massacre, maar wat we ermee aan moesten is me nog niet duidelijk, daarom hebben we maar gevoeld of de sneeuw werkelijk gips was (ja dus).

In sommige vitrines vond ik dat de poppen in wel erg ongemakkelijke houdingen zaten of stonden. Ook zagen de voertuigen waarin ze zaten er erg gerestaureerd eruit. Verder zijn er diorama's waarvan het idee voor de opzet in Dierkirch lijkt opgedaan.

Aan het eind van de tocht komt men in de museum winkel met leuke originele en repro spullen. Prijzen varieren van duur tot gunstig, maar ligt eraan wat men wil.

Beoordeling
Museum met zeker leuke attributen, maar schiet in presentatie tekort. De opzet is de herinnering aan Baugnez 1944 levend te houden maar maakte op ons meer de indruk van een pro Duits verhaal. De expositie in zijn geheel is een beetje los zand in mijn ogen. Mijn echtgenote noemde het museum van weinig toevoegende waarde aan de musea die er (heel veel ) zijn. Het geeft een beperkt beeld van het Ardennen offensief waarin de Engelsen geheel niet genoemd worden.

Verder is er in het museumgebouw een soort café-restaurant, dus als partner en/of kinderen het niet meer trekken kunnen ze alvast vooruit gaan om hier op pa te wachten tot die zich voldoende verlekkerd heeft aan al de stukken...

Voor mijzelf het meest interessante, omdat ik meen het nooit eerder gezien te hebben, was het uniform van een Duitse Pfarrer compleet met veldaltaar. Verder een diorama met een Fjager met US Buckleboots, geeft een nice touch of details.
Mijn echtgenote (als parachutiste bevoor-oordeeld) vond de filmpresentatie over de Fjager en het Diorama van de Fjager in de deur van een ju 52 het meest interessant.

Verder met de pluspunten boven genoemd komen wij gezamenlijk op een eindcijfer van 7,5. Als je in de buurt bent leuk om te zien, maar ik zou er niet voor gaan reizen.

Jump en Jumping MM
"All the way; par St Michel; Gluck ab; Whoa mahomet" http://www.paragroupholland.nl
Gebruikersavatar
brinba
Lid
Berichten: 16
Lid geworden op: 24 feb 2009, 13:41
Locatie: Achterhoek

Re: De slachting bij Malmedy

Bericht door brinba »

Komt deze beoordeling ook nog in boekvorm uit? :)
Plaats reactie