Delfzijl- Pocket tour 5 mei 2009

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Delfzijlpocket1
Lid
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 aug 2008, 21:19
Locatie: Appingedam

Delfzijl- Pocket tour 5 mei 2009

Bericht door Delfzijlpocket1 »

Als herinnering aan de stevige gevechten die zijn geleverd in de Provincie Groningen en vooral rondom Delfzijl heeft de stichting Delfzijl- Pocket tour een bevrijdingsrit op dinsdag 5 mei georganiseerd. De stad Groningen was op 16 april 1945 bevrijd, het zou dan nog 16 dagen duren voordat de gehele Provincie Groningen is bevrijd. In de Provincie Groningen was het aan de 7e Infanterie Brigade (Canadese 3e Infanterie Divisie) en later twee brigades van de Canadese 5e Pantser Divisie ‘gegund’ om de laatste vijandelijke restanten op te ruimen. Rondom Delfzijl was een stevige verdediging ingericht dat kon rekenen op een enorme hoeveelheid vuursteun van zware artillerie van de Duitse verdediging. Nergens was men rondom de omgeving van Delfzijl veilig voor het Duitse vuur. Tijdens de gevechten voor The Delfzijl- Pocket zijn dan ook nog veel Canadese soldaten gesneuveld. Ook de burgerij had het zwaar te verduren. De Duitse artilleriestellingen konden slechts met een precisieaanval worden uitgeschakeld.

De Delfzijl- Pocket tour gaat via de oorspronkelijke opmarsroute richting Delfzijl. De tour komt langs verschillende plaatsen die in de gevechten rond de Delfzijl- Pocket centraal hebben gestaan. Verschillende plaatsen zullen de straten versieren waardoor de route loopt. Ook zal de route lopen langs een aantal verzorgingstehuizen, hier zal ook een stop worden gehouden. De Delfzijl- Pocket tour begint op 5 mei om 9:00 in Hoogkerk ( Groningen ) en eindigt om 16:30 in Farmsum ( Delfzijl ). De bevrijdingstour word gereden door oude geallieerde legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van Keep Them Rolling. Er rijden tijdens de bevrijdingsrit ook enkele veteranen mee in de voertuigen. De Re- enactment vereniging 1940- 45 uit Bedum zal tijdens de tour ook mee rijden. Deze vereniging draagt uniformen van de Geallieerde strijdkrachten uit Wo2. De stichting STEB zal de bevrijdingstoet begeleiden.

De bevrijdingsstoet zal door de volgende plaatsen komen: Hoogkerk ( 9:00 ), Dokwerd, Wierumerschouw, Adorp, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizenmeeden, Roodeschool, Oosteinde, Spijk, Bierum, Holwierde, Appingedam, Delfzijl en de tour eindigt in Farmsum ( 16:30 ).

Het programma en de tijden van de bevrijdingstour kunt u lezen op de website: http://www.delfzijlpockettour.nl ( vanaf vrijdag 13-3-2009 online ) Tevens kunt u zich kosteloos aanmelden voor deze tour via de site.

Voor meer informatie betreft dit persbericht:

Email: delfzijlpocket@hotmail.com
http://www.delfzijlpockettour.nl

Filmpje tour vorig jaar: http://nl.youtube.com/watch?v=UOqBwbCTjLg
Naar alles op zoek over de slag om de 'Delfzijl- Pocket'
Plaats reactie