Esterwegen - een misschien 'vergeten' concentratiekamp?

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Metal-Arvak
Lid
Berichten: 128
Lid geworden op: 21 jan 2006, 15:18

Esterwegen - een misschien 'vergeten' concentratiekamp?

Bericht door Metal-Arvak »

Perongeluk vond ik deze op Google Earth, Ik wil binnenkort het kamp bezoeken - Uiteraad volgt daarna een foto-reportage. :wink:
Esterwegen (concentratiekamp)
Bij het Duitse plaatsje Esterwegen, 25 kilometer over de grens met de Nederlandse provincie Groningen, werd in 1933 een nazi-concentratiekamp gevestigd.

Er waren van begin af aan ook een aantal zogenoemde Aussenkommando's (dependences), zoals in Neusustrum en Börgermoor, beide op drie kilometer van de grens. Later werden er nog meer Aussenkommando's gesticht, zodat het complex uiteindelijk vijftien kampen telde. Het geheel staat ook bekend als Emslandlager. Vanaf 1933 werden er voornamelijk communisten, maar ook sociaaldemocraten, pacifisten, vakbondsleden en intellectuelen opgesloten. Later werden er ook Jehova's getuigen, homoseksuelen en zogenoemde 'arbeitsunwilligen' opgesloten. De gevangenen moesten zonder machines en zonder geschikte kledij als waterdichte laarzen het veen ontginnen. Het was zeer zwaar werk dat onder erbarmelijke omstandigheden verricht moest worden terwijl dat gepaard ging met mishandelingen. Hierdoor zijn veel doden gevallen.

Soms moesten de gevangenen op enkele honderden meters van de Nederlandse grens werken. Regelmatig trachten de gevangenen de Nederlandse grens over te vluchten. Bij die vluchtpogingen werd er gericht op de gevangenen geschoten. Door de nabijheid van de Nederlandse grens klaagden boeren regelmatig dat de kogels hen om de oren vlogen. Er zijn enige tientallen ontsnappingen gelukt. Maar de Nederlandse regering onder leiding van de antirevolutionair Colijn[1] stuurde de asielzoekers in de meeste gevallen terug, in de wetenschap dat het vrijwel zeker de dood van de vluchtelingen betekende. In enkele gevallen die publieke aandacht trokken, werden asielzoekers niet naar Duitsland teruggestuurd maar naar nadere landen uitgewezen. De beroemdste gevangene van Esterwegen was Carl von Ossietzky, een pacifist die in 1939 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg; hij mocht van de Duitse overheid de prijs echter niet zelf in ontvangst nemen.

In de oorlog werden er veel krijgsgevangenen in Esterwegen opgesloten. Van die krijgsgevangen werden vooral die uit het Rode Leger zeer slecht behandeld, zodat de meesten om het leven kwamen.

Bij elkaar zijn er in Esterwegen ongeveer 20.000 mensen om het leven gekomen.

Wolfgang Langhoff, een gevangene uit 1933 die in 1934 werd vrijgelaten en daarna kans zag naar Zwitserland te vluchten, heeft een bekend boek en lied geschreven, getiteld Wir sind die Moorsoldaten, in het Nederlands vertaald als Wij zijn de veensoldaten, dat een aanklacht tegen de wreedheden in de Duitse concentratiekampen vormde.
(Wikipedia.nl - http://www.gedenkstaette-esterwegen.de/ )
zero
Lid
Berichten: 143
Lid geworden op: 06 jul 2005, 13:15
Locatie: noordbergum

Re: Esterwegen - een misschien 'vergeten' concentratiekamp?

Bericht door zero »

Heb nog een boek over dit concentratiekamp.
Zijn verhalen van gevangenen die het overleeft hebben .
Zal zo gauw ik tijd heb even zoeken om het boek.
Lieve mensen ga ook eens naar de site van onze engeltje
http://www.bieuwkjemaaike.vlindersite.nl
Plaats reactie