aanrader voor een dagtrip.
Overloon met uiteraard het Liberty park.

Er is veel aandacht besteed aan diorama's.
Hieronder een aantal foto's van de geallieerde.
Ik plaats er niet te veel want mijn advies is
toch, breng een bezoek







De Duitse.






De permanente tentoonstelling duizend bommen & granaten
is alles van geweer kogel tot spoorweggeschut munitie te zien.


Deze munitie werd grbuikt door spoorwegkanon Dora (Duits)

Voor de bediening van dit kanon waren 3000 man nodig.
De granaten wogen 7000 kilo per stuk, en na 100 schoten moest
de loop vervangen worden.
De Dora is alleen in juni 1942 tegen de Russische vesting (stad)
Sebastopol ingezet en schoot 42 granaten af.

De oorlog krijgt een gezicht.

Een nagebouwde huiskamer met daarachter een verblijf voor
onderduikers.

Min puntje, met deze gepantserde geldwagen van de Nederlandse
bank reed koninging Wilhelmina op 13 mei 1940 naar de haven
om met een Brits marine schip naar Engeland uit te wijken.
Nu staat hij ergens weggestopt achter de tentoonsteling over
de koude oorlog.
Buiten staan nog een tank en een kazemat.



Het museum terrein ligt op het voormalig slagveld.
In september/oktober 1944 werd er in en rond Overloon hard gevochten.
Hier was ook de enige tankslag die zich op Nederlands grondgebied heeft afgespeeld.
Veel Britse gesneuvelden liggen nog in Overloon


De bloedbeek anno 2010Loobeek bloedbeek
Als de inname van Venray wil slagen, moet zo snel mogelijk over de Loobeek worden opgerukt. De smalle stroom heeft door de aanhoudende regens een breedte gekregen van zes meter. Verkenningen vanuit de lucht hebben uitgewezen dat de brug over de Loobeek is opgeblazen, waardoor het zelfs voor de infanterie onmogelijk is om er over te trekken.
De volgende dag wordt gebruikt voor de nodige reorganisatie en voor het opstellen van een plan om de Loobeek over te komen. Het Royal Army Service Corps en de Royal Engineers onder Lt.-Kolonel Urquart krijgen geen gemakkelijke taak: op liefst zes plaatsen moet de Loobeek overbrugd worden, twee bruggen voor de tankafdelingen en vier voor de infanterie, één voor elk van de bataljons.
De korpsbevelhebber, generaal O’Conner, heeft besloten dat de tijd rijp is om de tweede fase van Operatie Constellation, Pollux, de volgende dag te laten beginnen. De 11e Armoured Division zou met één brigade het Peelkanaal oversteken en vanuit het westen naar Venray oprukken. De Amerikaanse 7e Armoured Division krijgt het bevel iets zuidelijker over te steken. Zodra Venray is gevallen moeten de Amerikanen doorstoten naar de Maas.
Op 16 oktober in de ochtend, trekken de Nordfolks van de 185e Brigade over de hoofdweg van Overloon naar Venray, de Warwicks volgen de secundaire weg ten westen daarvan. De Norfolks gaan om vijf uur ’s ochtends als eerste de Loobeek over. Hoewel één compagnie dwars door een mijnenveld was gegaan, heeft deze geen enkel verlies geleden. De Coldstream Guards volgen zodra de infanteristen de Loobeek over zijn gestoken, maar de tanks lopen één voor één vast in de diepe modder. Op dat moment wordt vanuit een 88 mm kanon het vuur geopend. Pas als een rookgordijn over de weg en de beek is gelegd, wordt een bruggenlegger geroepen. Op het moment dat de tank als eerste over de net gelegde brug rijdt, valt deze met brug en al in de beek. De overgang op deze plaats is daardoor definitief geblokkeerd. Vierhonderd meter westelijker, bij de Warwicks, dreigt hetzelfde te gebeuren, maar met behulp van houtblokken wordt de brug enigszins verankerd. Omstreeks negen uur rolt de eerste Britse tank over de brug. In de stromende regen beginnen de Norfolks en de Warwicks de aanval op Venray. De 8e Brigade heeft die dag ook met de nodige moeilijkheden te kampen. Volgens plan steken de Suffolks pas om zeven uur de Loobeek over. Omdat de Duitsers inmiddels zijn gealarmeerd door de gevechten meer naar het oosten, komen de Suffolks terecht in een moordend machinegeweervuur. De Engelse soldaten springen in het ijskoude water van de Loobeek, maar zelfs de bodem van het riviertje is belegd met mijnen. De zware verliezen bij de oversteek van de Loobeek levert deze beek de bijnaam ‘Bloedbeek’ op.
Ook bij de Suffolks lopen de Churchills vast in de modder waarop de bataljonscommandant, Lt.-Kolonel Craddock, besluit om met zijn onderdeel met behulp van een Kapokbrug over te steken. Om elf uur zijn de eerste twee pelotons overgezet.
Terwijl de Suffolks verder ploeteren arriveren de East Yorks bij de Loobeek. In afwachting van de bruggenlegger, die om één uur ’s middags arriveert, gaan ze in dekking. Om drie uur is de brug eindelijk gelegd. Het blijft de Grenadiers echter tegenzitten. Drie churchills rijden de brug over, maar zakken op de andere oever weg in de modder. De vastgelopen tanks kunnen nog wel vuursteun geven aan de oprukkende infanteristen en tegen de avond nemen de Suffolks de buurtschap Hiept in, één kilometer ten westen van Venray. In het donker gaan als laatsten de East Yorks naar de overkant. Het bataljon graaft zich links van de Suffolks in. Generaal Whistler heeft nu vier bataljons in een halve cirkel om Venray. De volgende dag zal een concentrische aanval op de stad beginnen; de laatste fase van operatie Constellation



Ter info:
De begraafplaats ligt achter het museum (circa 1 km)
De Loobeek ligt op de weg naar Venray op ongeveer
3 km van het Liberty parc.