Vergeten verzetspater uit Achelse Kluis krijgt gedenkplaat

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Noel
Lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 jan 2009, 13:57

Vergeten verzetspater uit Achelse Kluis krijgt gedenkplaat

Bericht door Noel »

Pater Alphonsus Averdieck, tot 1942 een monnik van de Achelse Kluis (B), krijgt op 11 november 2010 een gedenkplaat te zijner nagedachtenis op het oorlogsmonument in Achel. Na de mis van 10 uur vindt de plechtigheid plaats aan het oorlogsmonument in de Generaal Dempseylaan. Aanleiding zijn de pas bekend geworden verzetsdaden van de pater. Want tot eind vorig jaar was in Hamont-Achel niemand daarvan op de hoogte.
Hoe komt het dat een pater - zonder nationaliteit -, die de helft van zijn leven in de Achelse Kluis heeft doorgebracht en zich in de Tweede Wereldoorlog zo heldhaftig heeft gedragen, door de mazen van de lokale geschiedenis is geglipt? In geschiedenisboeken van de Achelse Kluis is er nooit iets gepubliceerd over zijn verzetsdaden.
Het is pas na een vijf jaar durend onderzoek van John Braat uit Roosendaal dat die rol in de belangstelling kwam. Onderzoek door de werkgroep van oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel heeft aangetoond dat pater Averdieck op 1 april 1941 lid werd van de Belgische verzetsgroep BNB (later het Geheim Leger). In de archieven op het ministerie van defensie te Brussel zijn daar documenten van terug te vinden.
In een brief van het klooster Mariadal te Roosendaal vroeg pater Averdieck in de zomer van 1942 om een verblijf in het klooster wegens gezondheidsredenen. In dat klooster had hij ooit gelogeerd in 1939. Hij arriveerde in Roosendaal op 11 juli 1942. De verhuis van de Achelse Kluis naar het klooster Mariadal wegens “gezondheidsredenen” werd misschien ingegeven door de wetenschap dat de Duitse bezetter hem op het spoor was in België. Feit is dat pater Averdieck, eenmaal aangekomen in het Noord-Brabantse Roosendaal, terug de draad van het verzet opnam. Uit het onderzoek van John Braat blijkt zeer duidelijk dat de pater de draaischijf was van het verzet in Noord-Brabant. Op 19 juli 1944 werd hij gearresteerd door de Duitse SD (Sicherheidsdienst) en overgebracht naar het Kamp Vught. Daar werd hij op 11 augustus 1944 samen met 21 andere verzetsstrijders gefusilleerd. Na de oorlog hebben de Franse en de Belgische overheden de Achelse monnik postuum onderscheiden.

Meer details op http://www.grevenbroekmuseum.be/NL/averdieck.shtml
Noel
Lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 jan 2009, 13:57

Re: Vergeten verzetspater uit Achelse Kluis krijgt gedenkpla

Bericht door Noel »

Verslag en foto’s over de herdenking wapenstilstand en van de oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen te Achel op 11 november 2010

Wij, de kinderen van nu,
zien de oud-strijders hier samen staan, waardig en in stilte.
Samen met hen denken we vandaag terug aan de jonge soldaten
die hun leven gaven tijdens de wereldoorlogen.
Ze deden dat voor ons opdat wij in een vrij land kunnen leven.
En opdat ons land opnieuw vrede zou kennen.
Opdat wij nooit meer een oorlog hoeven mee te maken.


Uitgebreide reportage met foto’s op
http://www.grevenbroekmuseum.be/NL/wapenstilstand.shtml
Plaats reactie