Reisverslag Zuid-Engeland

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Beste forumleden
Hier vindt je het verslag van mijn reis van 16 tot en met 22 juli.
Het is een hele boterham maar neem gerust de tijd om het eens te overlopen.

Dag 1: Duinkerke-Dover: een historische route

Op 16 juli vertrokken we vanuit Duinkerke richting Dover, het begin van onze rondreis door Zuid-Engeland.
Trouwens ook dezelfde route van zo’n 200.000 geallieerden tijdens Operatie Dynamo, die geleid werd vanuit Dover Castle, namelijk vanuit ‘The Secret War Tunnels’ (Zie verder).
Na operatie Dynamo en de slag om Frankrijk, lag Dover eigenlijk in de ‘Frontlinie’ tijdens de ‘Battle of Britain’.
Dover kreeg het tijdens de oorlog zwaar te verduren (zo’n 75% van de huizen waren beschadigd) door bommen van de Luftwaffe en Duitse granaten vanuit Frankrijk (Omgeving Cap-Gris-Nez).
Dover Castle was trouwens ook de perfecte plaats voor luchtafweer en geschut tegen vijandelijke invasies.

Als eerste kwamen we onderweg naar de begraafplaats een bunker (lees pillbox) tegen die gebouwd werd ter verdediging van Dover.
Afbeelding

Deze begraafplaats word ook wel het Duinkerke Erehof genoemd. Er liggen zo’n 373 oorlogsgraven waaronder enkele graven van Nederlanders en een Pool. Verder op de begraafplaats liggen er nog gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog maar dan tussen burgerlijke graven.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nadat we wat gegeten hadden, bezochten we het kasteel van Dover. Het speelde een belangrijke rol bij Operatie Dynamo, want vanhier uit werd de operatie namelijk geleid. Ook werd er luchtafweer en geschut geplaatst tegen vijandelijke aanvallen vanuit lucht en zee.
Afbeelding

Als je naar Dover Castle gaat, vergeet dan niet om een binnen te glippen in het Queens Regiment Museum. In het museum vindt je informatie over het regiment van het ontstaan tot heden.
Afbeelding

Bij het kasteel staat er ook een Bofor Luchtafweer. De geschut emplacementen zijn nog steeds aanwezig.
Afbeelding

Het standbeeld van Ramsay. Admiraal Ramsay was aan het begin van de tweede wereldoorlog commandant over Dover zo was hij dus verantwoordelijk voor operatie Dynamo.
Afbeelding

Dan was het eindelijk de beurt aan de Secret War Tunnels. Met een gids krijg je een rondleiding door de tunnels en zie je filmbeelden en informatie over de slag om Frankrijk en Dynamo en welke rol deze tunnels hebben gespeeld. Zo zou Ramsay zelfs een kamer gehad hebben met balkon met zicht op zee. Er mochten geen foto’s getrokken worden maar ik heb het toch wel stiekem gedaan.
Afbeelding

Afbeelding

Helaas hebben we het ondergrondse hospitaal niet kunnen doen, we waren net te laat (laatste groep was enkele minuten vertrokken…)
Afbeelding
Opgeheven account 4914

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Dag 2: In het spoor van ‘The Few’

Vandaag stond de dag grotendeels in het teken van de Slag om Engeland die gestreden werd van 10 juli tot 31 oktober 1940.
Misschien als je aan de Slag om Engeland denkt, denk je meteen aan de beroemde uitspraak van Winston Churchill: “Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few”. Vandaag was dus een dag om ‘The Few’ te herdenken.
Als eerste bezochten we Capel-le-Ferne waar je hét monument van de Battle of Britain vindt.
Je vindt er bv. de lijst van alle gesneuvelden tijdens deze slag, een replica Spitfire en Hurricane en het starend stand beeld in het midden van de propeller.
Hierna gingen we richting Hawkinge, waar vroeger een RAF luc htmachtbasis lag.
Het speelde ook een rol tijdens de Slag om Engeland, want van hieruit was het ongeveer zo’n 10 minuten vliegen richting Pas de Calais.
Vandaag de dag vindt je hier het Kent Battle of Britain museum en zowel Commonwealth, Nederlandse als Duitse oorlogsgraven.
Voorheen zag ik via Google Maps en Google Street View dat er nog gebouwen van het oorspronkelijk vliegveld aanwezig zijn.
Maar toen ik ging kijken was het echter al met de grond gelijk gemaakt…

Het Battle of Britain Monument is gebouwd dichtbij de plaats waar Herbert Robert Case is neergestort met z’n Spitfire.
Afbeelding

Het welgekende standbeeld met daarachter de muur met al de namen van gesneuvelde vliegeniers tijdens de Slag om Engeland. Een eerbetoon aan ‘The Few’.
Afbeelding

Afbeelding

De Hurricane, hoewel de Spitfire volgens sommigen de belangrijkste aanwinst was tijdens de Slag om Engeland heeft de Hawker Hurricane ruim 7/10 van alle Duitse vliegtuigen neergehaald. Hier een replica bij het Battle of Britain Monument.
Afbeelding

Het standbeeld van Keith Park. Park was een Nieuw-Zeelandse commandant die leiding had over de 11 groep van de Fighter Command tijdens de Slag om Engeland.
Afbeelding

Hierna gingen we nog wat drinken in het cafetje bij het monument en gingen we verder naar Hawkinge voor de begraafplaats en het Kent Battle of Britain Museum. Onderweg kwamen we toevallig nog 2 pillboxes tegen die zicht hadden over de stad Folkestone.
Afbeelding

Afbeelding

In Hawkinge bezochten we eerst de begraafplaats. Hier liggen vooral vliegeniers begraven omdat hier in Hawkinge een luchtmachtbasis was van de RAF. Er liggen zowel Britten als Duitsers als Nederlanders. De (meeste) Duitsers liggen zo wat 10 meter verwijderd van de Commonwealth graven.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een mooi beeld, vijanden liggen eeuwig naast elkaar begraven.
Afbeelding

Daarna gingen we naar het Kent Battle of Britain Museum. Hier mochten geen foto’s genomen worden, zelfs GSM’s mochten niet binnen. Het is wel allemaal interessant maar echt te veel tekst. Van ieder neergestort vliegtuig heeft men wel opgravingen gedaan en een verhaal over de persoon in kwestie kunnen vinden. Wel interessant was de V1 of volgens een dame die het allemaal heeft meegemaakt noemde ze het Doodlebug.
Afbeelding

Volgens foto’s en Google Street View via Google Earth zouden er nog gebouwen aanwezig zijn van het toenmalig vliegveld. Toen ik ging kijken zag ik dit. (Bron 2de foto: Google Street View).
Afbeelding

Afbeelding
Opgeheven account 4914

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Dag 3: Portsmouth

Op 18 juli, bezochten we Portsmouth.
Portsmouth was een belangrijke havenstad van de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog (ook nu nog).
Het werd door Duitse bombardementen zwaar beschadigd: 80 000 woningen werden aangetast.
Nog steeds vindt men onontplofte Duitse bommen in Portsmouth.
Het had ook een belangrijke rol tijdens Operatie Overlord want vanuit Portsmouth en Southsea vertrok de 3de Canadese infanterie divisie richting Juno beach.
Momenteel vindt je in Portsmouth het D-Day Museum, het standbeeld van Montgomery en ‘A Soldier of the Second World War’, een Sherman en Churchill tank, monument D-Day en het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelde zeelieden die geen bekend graf hebben.

Tips (maar niet bezocht)
- Royal Marines Museum: in dit museum vertelt men je het verhaal van verschillende soldaten uit verschillende tijdsperiodes van de Royal Marines
- Royal Navy Submarine Museum: in dit museum stap je in een laatoorlogs Britse onderzeeër.
- Explosion! - Museum van de Maritieme vuurkracht: in verschillende zalen maak je kennis met verschillende torpedo’s, mijnen, geschut van schepen en dergelijke.
- Southampton: Southampton ligt een klein halfuur verwijderd van Portsmouth. Ook vanuit deze havenstad vertrokken geallieerde troepen richting Normandië. Maar hiervan is niet veel meer te vinden. Voor meer informatie over bezienswaardigheden in Southampton verwijs ik naar Oorlogsmusea.

Als eerste bezochten we het D-Day museum op de Clarence Pier nabij Southsea/Portsmouth. Nabij Avenue de Caen en de vredestuin die geschonken werd door Caen.
Afbeelding

Nadat we in het museum een film te zien kregen over de aanloop naar D-Day (Nederlands mogelijk met hoofdtelefoon!) kon je het Overlord tapijt bezichtigen. Het handelde van de eerste voorbereiding tot de vooravond tot de strijd in de Bocage.
Afbeelding

Afbeelding

Verder in het museum krijg je informatie over Portsmouth zelf tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later begint het echt deel van Overlord.
Hier Eisenhower in gesprek met Roosevelt en Churchill.
Afbeelding

The Hampshire Regiment op oefening.
Afbeelding

Southwick House, de Map Room. Een voorsmaakje wat we de volgende dag gingen zien.
Afbeelding

BBC reporter bij Horsa Glider tijdens Operatie Overlord.
Afbeelding

Bij het buitenkomen van het museum vindt je oa. een Churchill tank…
Afbeelding

… de welgekende Sherman Tank…
Afbeelding

… het standbeeld van een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog…
Afbeelding

… en het monument van ter ere van Montgomery die tijdens ’37-’38 leiding had over de Garnizoensstad Portsmouth.
Afbeelding

Afbeelding

Wat verder richting Porsmouth zelf, vindt je het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden op zee die geen bekend graf hebben uitgenome de zee. Het herdenkt de gesneuvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Van de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende strijdtonelen waarvan er namen op het monument staan (waaronder Noorwegen, Duinkerke, Kreta, New Guinea,…). Een monument om stil van te worden.
Het monument met in de voorgrond de ongeveer 15.000 namen uit de Tweede Wereldoorlog.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Terug naar de camping kwamen we nog een herdenksteen tegen die de geallieerde troepen die vanhier uit zijn vertrokken richting Normandië.
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Opgeheven account 4914 op 25 jul 2011, 16:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Opgeheven account 4914

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Dag 4: voorbereiding voor D-Day

19 juli stond 2/3 in het teken van de voorbereiding voor D-Day.
Als eerste bezochten we Southwick House, waar D-Day begon.
Van hieruit werd D-Day gepland en werd het startsein door Eisenhower gegeven voor de operatie met de woorden ‘OK, let’s go’.
Oorspronkelijk werd rond 1941 het huis gebruikt als ‘basis’ voor de HMS Dryard nadat het genoodzaakt werd om te verhuizen na de bombardementen op Portsmouth.
In 1943 moest men opnieuw ‘verhuizen’, omdat Southwick House werd gekozen als hoofdkwartier voor de SHAEF (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force).
In 1944 werd Southwick House hoofdkwartier voor de belangrijkste geallieerde leiders (waaronder admiraal Ramsay, Generaal Eisenhower en Monty).
Na de geslaagde operatie keerde het hoofdkwartier van HMS Dryard terug naar Southwick House.
Rond het begin van deze eeuw, werd het huis en het gebied er rond eigendom van een militaire school.
Vandaag de dag kan men de Map room komen bezoeken, maar wel op afspraak.
Graag verwijs ik ook naar de film ‘Ike: Countdown to D-Day’.
Na het bezoek aan Southwick House bezochten we een nagebouwd deel van de Atlantikwall voor de voorbereiding voor Overlord.
Het werd in 1943 door Canadese troepen gebouwd nabij het gehucht Rusmoor.
Je vindt er drakentanden, een antitankmuur en nog zichtbare inslagen van granaten (?).
Loop ook even verder naar de top van de heuvel, dan heb je een panoramisch uitzicht op het militair domein.
Hierna gingen we richting de militaire begraafplaats te Brookwood.
Hier liggen veel verschillende nationaliteiten begraven.
Op de begraafplaats liggen zo’n 2405 Canadese gesneuvelden waaronder enkelen die gesneuveld zijn na de Raid op Dieppe.
Er liggen ook zo’n 244 (Vrije) Fransen, 83 Poolse soldaten, 47 Belgische gesneuvelden, 346 Italiaanse krijgsgevangen, 53 Duitsers, een aantal Tsjechoslowaakse gesneuvelde vliegeniers en Amerikaanse gesneuvelden (WOI) begraven.
Er is ook een speciaal ereperk voor vliegeniers van Luchttroepen waaronder de graven van Tsjechoslowaken, Polen, Nederlanders en natuurlijk voor het grotendeel die van het Gemenebest.
En natuurlijk ook niet het Memorial to the Missing en het monument voor degene van het gemenebest die sneuvelden in Rusland vergeten.

Als eerste bezochten we dus Southwick house.
Afbeelding

Alleen de Map Room en de kamer met een schilderij, zwaard, verrekijker en standbeeld van Admiraal Ramsay zijn vrij te bezichtigen.
De Map Room, Toen:
Afbeelding

En Nu:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Hierna gingen we richting Rushmoor, een klein gehucht dichtbij een militaire basis. Het heeft echter een ander militair verleden. Want hier trainden troepen die als eerste in Normandië zouden landen. Zo zijn er nog exacte kopieën van de Atlantikwall die dienst deden als trainingsobjecten te bezichtigen. Zo’n 8 jaar geleden werd er een plaquette op de antitankmuur bevestigd die de militairen die hier trainden herdenken.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Daarna gingen we verder richting de oorlogsgraven van Brookwood, na wat zoeken kwamen we toch uit op de begraafplaats.
Afbeelding

De Canadese oorlogsgraven
Afbeelding

Afbeelding

De Stone of Remembrance
Afbeelding

Een graf van een Canadese Luitenant Corporaal van de Zuid Saskatchewan Regiment die sneuvelde tijdens de Raid op Dieppe. Er zijn nog zo’n graven van gesneuvelden tijdens de raid.
Afbeelding

Het monument voor de vermisten. Waaronder namen van de SOE en gesneuvelden uit Noorwegen.
Afbeelding

Italiaanse oorlogsgraven. Deze Italianen stierven in krijgsgevangenschap. In 1939 waren er in Engeland nog maar 2 krijgsgevangenkampen. In 1945 was dit aantal met 598 verhoogt.
Afbeelding

Afbeelding

Het monument voor de gesneuvelde van het Gemenebest in Rusland uit beide Wereldoorlogen. Het gaat hier vooral om zeelieden en vliegeniers
Afbeelding

Afbeelding

Tsjechoslowaakse graven, alle graven zijn vliegeniers van de RAF
Afbeelding

Afbeelding

Poolse oorlogsgraven met in de voorgrond het Pools monument
Afbeelding

Afbeelding

Belgische oorlogsgraven waarvan enkele graven van de koopvaardij. Een typisch Belgisch monument; klein i.v.m. die van Polen en Tsjechoslowakije
Afbeelding

De RAF shelter
Afbeelding

De graven van vliegeniers waaronder enkele Nederlanders, Tsjechoslowaken en Polen
Afbeelding

Afbeelding

Nabij de Commonwealth graven uit de Eerste Wereldoorlog, liggen er ook Duitsers begraven.
Afbeelding

Afbeelding

Franse oorlogsgraven
Afbeelding

Afbeelding

Maar toen begon het – volgens Britse traditie – te regenen, gelukkig vond ik onderdak bij het monument voor de vermisten.
Afbeelding
Opgeheven account 4914

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Dag 5: Het Londen van de oorlogshelden

Op 20 juli bezochten we Londen, weliswaar de westelijke oever.
We kwamen aan in het station van Londen Victoria en begonnen onze ‘Sightseeing Tour’.
Natuurlijk de gekende gebouwen (Big Ben, The House of Parlement, Westminster Abbey,…) konden niet ontbreken.
Meer hier vindt je niet alleen deze bekende gebouwen, hier staan hier heel wat monumenten die de Tweede Wereldoorlog herdenkt.
Natuurlijk is bij iedereen wel de gekende ‘Blitz’ op Londen wel gekend.
Wat meer informatie over Londen in WOII vindt je bij dag 6, want het ging toch over het Londen van de oorlogshelden, nietwaar?
Churchill is een van deze oorlogshelden, nabij de Big Ben staat er een standbeeld van hem en vergeet ook niet de Secret War Rooms te bezoeken waar je ook het Churchill Museum vindt.

Het standbeeld van Winston Churchill nabij het Parlement.
Afbeelding

De cenotaph herdenkt alle slachtoffers van de Commonwealth uit de beide wereldoorlogen.
Afbeelding

Het standbeeld van Montgomery ofwel Monty
Afbeelding

Standbeeld van Alan Brooke. Hij was in 1940 (tijdens de Slag om Frankrijk/België) Commandant van het 2de Britse Legerkorps. Hij werd datzelfde jaar nog opperbevelhebber van het Thuisleger.
Afbeelding

Het monument voor de ruim 7 miljoen vrouwen die in het leger dienst deden tijdens WOII.
Afbeelding

The Viscount William Slim was zowel aanwezig als bevelhebber bij de gevechten in Ethiopië en Birma
Afbeelding

Het monument voor de Ghurkasoldaten. Zij vochten in de Tweede Wereldoorlog in het gebied rond de Middellandse Zee (Griekenland, Italië en Noord-Afrika) en het Verre Oosten (Birma, Malaya en Singapore)
Afbeelding

Het monument voor de Tankcrew (standbeeld van bemanning van Comet Tank
Afbeelding

Afbeelding
Monument ter ere van de Fleet Air Men. Op het monument staan enkele strijdtonelen waaronder (van WOII): Narvik, Kreta, Malta, Sicilië en Normandië.
Afbeelding

Het standbeeld van Charles Portal. Hij was Chief of the Air Staff tijdens WOII en in 1940 werd hij het hoofd van Bomber Command. Het bevel voor het allereerste bombardement op Berlijn kwam van Portal.
Afbeelding

Het monument voor de RAF ter ere van de gesneuvelde vliegeniers van beide wereldoorlogen.
Afbeelding

Afbeelding

Het Battle of Britain Monument die oa. de namen van de gesneuvelden bevat tijdens de Slag om Engeland. Een van de mooiste monumenten die ik ondertussen ben tegengekomen in London.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Na een ruim aantal monumenten en standbeelden gezien te hebben ging ik voor ruim 2 uur het Churchill War Cabinet Rooms binnen.
Afbeelding

De kamer voor de dagelijkse vergaderingen
Afbeelding

Churchill belde vanuit deze kamer naar Roosevelt. Met de audiogids kun je een van z’n gesprekken met hem beluisteren.
Afbeelding

De welgekende bolhoed van Churchill
Afbeelding

Een van de typische kledingstukken van Churchill. Hou liet ze maken in verschillende kleuren en stoffen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zelfs mode bij de bevolking.
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Opgeheven account 4914 op 25 jul 2011, 21:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Opgeheven account 4914

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Dag 6: London’s War

Vandaag stond er niet zoveel op het programma (alleen het Imperial War Museum en het SOE monument).
‘Niet zoveel’ is eigenlijk niet de goede woordkeuze want met het Imperial War Museum kan je je wel ruim een halve dag tot een volledige dag mee vullen.
Op de gelijksvloers heb je een expositie met verschillende tanks, kanonnen en dergelijke van beide wereldoorlogen.
In de kelder vindt je de expositie van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Hier vindt je ook een tentoonstelling over Monty/Montgomery.
Er bevinden ook een exposities over de Outbreak 1939, de Holocaust en Secret War.
Dagelijks kan men enkele films bekijken van toen.
Nu kort eens een korte geschiedenis van Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Iedereen kent wel de geschiedenis van de Blitz, bijna dagelijkse bombardementen en dus bijna dagelijks de nacht doorbrengen in de metro.
Zo’n 4 jaar later, kwam de Blitz terug, nu echter wel dreiging door de Vergeltungwaffen.
Eerst kwam de V1 (in de Engelse volksmond ‘Doodlebug’) angst zaaien in Londen maar de V1 vormde geen bedreiging meer voor de bevolking omdat ze voordien al werden neergehaald.
Maar al snel volgden de V2, die niet kon worden uitgeschakeld worden.
Op Londen vielen maar liefst 500 exemplaren van deze vergeldingswapens.

Tips (maar niet bezocht)
- HMS Belfast: museum aan boord van een lichte kruiser. Deze kruiser nam onder andere deel aan de konvooien naar Rusland, D-Day en maakte deel van de Britse Pacifische vloot.

Het monument voor de Russische slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Afbeelding

Het Imperial War Museum
Afbeelding

V1 of Doodlebug
Afbeelding

Sherman tank
Afbeelding

Biber; de Duitse eenmansduikboot. Hiervan zijn er maar ruim 300 exemplaren van gebouwd. Zo’n duikboot kun je ook zien in het For Freedom Museum
Afbeelding

Russische T-34 tank
Afbeelding

Duitse radar, ofwel Wurzburg. Zo een stond er ook in Bruneval, gekend van de Raid op Bruneval omwille van de radar.
Afbeelding

Amerikaanse Mustang P51
Afbeelding

Ik dacht echter dat dit alles was, totdat ik beseft dat er nog veel meer was. Enkele foto’s uit de kelder:
Duitse Wehrmacht troepen in een Wehrmachtgespann
Afbeelding

Iets unieks is toch wel het dodenmasker van Himmler
Afbeelding

Een ‘souvenir’ uit Berlijn
Afbeelding

De expositie over Monty
Afbeelding

De baret van Montgomery
Afbeelding

Hij zou zelfs de foto van Rommel in zijn hoofdkwartier in Egypte opgehangen hebben
Afbeelding

Verder kan je nog het huis uit de jaren 40 bezichtigen
Afbeelding

Dan als laatste toen we naar de bus gingen, kwamen we het monument ter ere van de gesneuvelde geheime agenten van de SOE.
Afbeelding
Opgeheven account 4914

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Dag 7: Een kapel en een show als herdenking

Vrijdag bezochten we de herdenkingskapel te Biggin Hill voor de gevallen van dat vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een zeer mooie herdenkingskapel bij de oorspronkelijke luchtmachtbasis.
Vooraan vindt je de namen van gesneuvelde vliegeniers waaronder Belgen, Nederlanders en Polen.
Ook is de man die daar is, zeer vriendelijk.
Hij heeft ons zelf een kopie gegeven met de namen van de gesneuvelde Belgen.
Hierna gingen we naar Beltring voor de War & Peace show.
Eerst gingen we naar de militariabeurs, maar niet veel speciaals gevonden omdat ik nu niet meer zo bezig ben met verzamelen.
Dan maar naar het re-enactment gebeuren gegaan.
Veel militaire voertuigen passeerden de revue in de arena.
In de arena kwam het ook tot een gevecht tussen Duitsers en Amerikanen.
Zeer jammer vond ik dat er té veel aan Duitse en Amerikaanse re-enactment wordt gedaan.
Ik heb maar 2 Britten en 1 Belg tegen gekomen.

Toegangsbord aan de kapel bij Biggin Hill
Afbeelding

Afbeelding

Spitfire …
Afbeelding

… en Hawker Hurricane net voor de kapel
Afbeelding

Binnenin de kapel.
Afbeelding

De namen van de gesneuvelden die vanuit Biggin Hill vlogen
Afbeelding

Nu iets totaal anders; de War And Peace Show

Amerikanen rukken op, Duitsers laten dit niet zomaar gebeuren
Afbeelding

Duitsers worden gevangengenomen door de Amerikanen
Afbeelding

Maar, Duitsers die niet gevangengenomen werden, gingen in de tegenaanval
Afbeelding

Afbeelding

De Amerikanen sturen hun tank op de Duitsers
Afbeelding

De tegenaanval van de Duitsers werd uiteindelijk neergeslagen
Afbeelding

Dan verder nog rondgelopen op de re-enactment ‘standen’

Russische T-34
Afbeelding

Duitse duikbootcommandanten
Afbeelding

Russische T-34 tank in de arena
Afbeelding

Voilà, dit was dan mijn reisverslag.
Het was een zeer interessante en boeiende reis!
Groeten
Jente
Gebruikersavatar
rammsander
Lid
Berichten: 1011
Lid geworden op: 31 mar 2010, 15:25
Gegeven: 12 keer
Ontvangen: 9 keer

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door rammsander »

Mooi, zeer mooi Jente! Zo'n 1 mans duikboot staat ook bij Fort Rammekens
http://www.fortrammekens.nl/index.php?id=4 beetje naar benede scrolen
Eripiendo victoriae prosum. "Al helpende dien ik de overwinning"

http://oorlogsleven.jimdo.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
bartgielen
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 24 jul 2011, 11:22

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door bartgielen »

heel mooi amai
Opgeheven account 4914

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Allen bedankt voor de complimenten!
martinus
Lid
Berichten: 411
Lid geworden op: 06 mar 2009, 17:48
Ontvangen: 9 keer

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door martinus »

Mooi verslag!
Gebruikersavatar
KNIL.
Lid
Berichten: 320
Lid geworden op: 09 feb 2010, 17:57
Locatie: Zuid holland

Re: Reisverslag Zuid-Engeland

Bericht door KNIL. »

Die persoonlijke spullen van Churchill en Montcomery zijn echt gewoon één en al nostalgie. _/-\o_
Plaats reactie