Op woensdag 2 november bracht ik een bezoek aan De Panne. Aangekomen met de trein, bezocht ik meteen de Belgische begraafplaats van Adinkerke. Op deze begraafplaats liggen 1651 Belgen en 67 Gemenebest soldaten uitsluitend van de Tweede Wereldoorlog.
Na het bezoek van deze begraafplaats, bezocht ik een andere begraafplaats namelijk de graven van de Gemenebest van Adinkerke. Hier vind je zowel Commonwealth als Tsjechoslowaakse als Duitse als Russische graven. Hiervan zijn de Duitse, Russische en 168 Gemenebest graven uit de Eerste Wereldoorlog. Uit de 2de Wereldoorlog zijn er 55 graven. Hiervan zijn de meeste gesneuveld tijdens het verdedigen van het gebied rond Duinkerke om zo de troepen te beschermen die geëvacueerd werden richting Groot-Brittannië. Ook vanuit De Panne werden geallieerde troepen geëvacueerd tussen 28 en 31 mei 1940. Momenteel vinden er renoveringswerken plaats op de begraafplaats, maar is nog steeds toegankelijk.
Hierna stond er een stevige wandeling voor de boeg, want hierna bezocht ik het natuurreservaat ‘Cabourg’, niet om van de natuur te genieten maar om de Duitse Veldbatterij Schliessen. Deze bestond uit 6 kanonnen (155mm), 1 commandobunker, 4 geschutsbunkers, granaat- en schietstand. Het werd op 6 september 1944 door de Duitsers verlaten en werd tijdens het beleg van Duinkerke meerdere keren onder vuur genomen door artillerie.
Na dit bezoek aan de veldbatterij bezocht ik de gemeentelijke begraafplaats van De Panne. Hier zijn maar liefst 3748 Belgische militairen begraven. Hiervan is het grotendeel uit WOI. De graven uit WOII dateren vooral uit de Achttiendaagse Veldtocht. Hier liggen ook oud-strijders uit beide wereldoorlogen begraven. Naast de Belgische graven, bevinden er ook Britse oorlogsgraven die sneuvelden eind mei 1940 en begin juni 1940. Hier bevinden er zich ook Tsjechoslowaakse oorlogsgraven uit 1945. Waarschijnlijk sneuvelden de Tsjechoslowaken die in De Panne gestationeerd waren door Duitse beschietingen vanuit Duinkerke.
Als eerste bezocht ik zoals vermeld de Belgische oorlogsbegraafplaats van Adinkerke


Op de begraafplaats bleek dat ik niet de enigste bezoeker was

Grenzend aan de begraafplaats staat er ook een monument er nagedachtenis van de gesneuvelden uit Adinkerke.

Hierna bezocht ik de begraafplaats van het Gemenebest te Adinkerke




De Russische oorlogsgraven uit WOI

Duitse oorlogsgraven uit WOI

Tsjechoslowaakse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog

Daarna ging ik richting het Natuurreservaat Cabourg en kwam ik onderweg een Leopard Tank tegen.

De veldbatterij Schliessen is volledig omheind (grazers) maar tussen de bunkers loopt er een weg voor bezoekers.




Na een stevige wandeling kwam ik aan bij de gemeentelijke begraafplaats van De Panne. Eerst bezocht ik de graven van de oudstrijders (WOI & WOII). Er zijn ook oudstrijders die zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog gestreden hebben.

Op de begraafplaats staat ook een grafmonument voor de Politiek Gevangenen die stierven in Duits gevangenschap. Na de oorlog werd er as uit 9 verschillende Duitse kampen bij het graf bijgezet.

Ook bevinden er zich oorlogsgraven van het Gemenebest. Hiervan zijn de meesten gesneuveld gedurende de evacuatie uit Duinkerken en alsook uit De Panne.


Op de begraafplaats werden ook Tsjechoslowaken begraven.

Zelfs de Tsjechische vlag wappert boven de begraafplaats

Naast de Gemenebest graven, bevindt er zich een monument ter nagedachtenis van de Burgerlijke Slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Als laatste bezocht ik de Belgische oorlogsbegraafplaats met ruim 3000 graven. Hiervan is een klein aantal uit de Tweede Wereldoorlog.




En boven de begraafplaats een Seaking gespot

We Will Remember Them
Groeten
Jente