Vinkt & Meigem: 72 jaar na de feiten

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Vinkt & Meigem: 72 jaar na de feiten

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Vinkt & Meigem: 72 jaar na de feiten

Vandaag, 27 mei, is het dag op dag 72 jaar geleden dat in Vinkt en Meigem enkele gebeurtenissen gebeurden die de 2 kleine dorpjes voorgoed zullen tekenen. Op het einde van de Achttiendaagse Veldtocht in Mei 1940, werden maar liefst 140 burgers geëxecuteerd door de Duitsers of stierven door bombardementen (zowel door Duits en Belgisch geschut). In Vinkt werden meer dan 80 burgers geëxecuteerd, doordat de Duitsers dachten dat de burgers op hen hadden geschoten. Maar de grootste oorzaak was naar alle waarschijnlijkheid dat de Duitse 225ste Infanterie Divisie maar weinig gevechtservaring had. Ze trokken door Nederland waar men nauwelijks tot geen tegenstand te verduren had. Men kwam dus met weinig gevechtservaring aan in Vinkt waar ze het moesten opnemen tegen de Ardeense Jagers die geen enkele meter prijs wilden geven. Op 27 mei 1940, werden burgers opgesloten in de kerk van Meigem, dit terwijl Belgische artillerie de Duitse noodbrug aan het beschieten was. Maar een te kort geschoten granaat trof de kerk waardoor 27 burgers uit Meigem omkwamen.

Na 72 jaar zijn de gebeurtenissen in Vinkt en Meigem nog steeds niet vergeten. Reeds 10 jaar is men aan het pleitten voor een ruimte waarin de gebeurtenissen van Vinkt en Meigem herdacht kan worden. En dit weekend, hoe kan het beter gekozen zijn dan op de dag van de gebeurtenissen zelf, vond de vooropening van de reflectieruimte ‘Waartoe de mens in staat is’ plaats. De reflectieruimte belicht de 3 partijen. Ook bevinden er originele voorwerpen en opgravingen van 1940. Men kan er ook een database raadplegen. Na afloop kan men naar een filmvoorstelling (op 3 schermen) kijken waarin ontroerende ooggetuigen hun verhaal doen, afgewisseld met originele beelden.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Na het bezoek aan de reflectieruimte bezochten we het kleine dorpje Meigem. Meigem was ook getuige van een dramatische gebeurtenis: een Belgische granaat trof de kerk waarin de Duitsers burgers opsloten. Hierbij lieten 27 mensen het leven. Aan de kerk hangt een monument met de slachtoffers.
Afbeelding

Afbeelding

Op de begraafplaats ligt ook een Belgische soldaat die stierf op 26 mei 1940 in de omgeving van Meigem. Ook bevinden er graven van burgers die stierven als gevolg van de granaat die de kerk trof.
Afbeelding

Afbeelding

We keerden na het bezoek aan Meigem terug naar Vinkt. De executiemuren werden ingericht als herdenking aan de geëxecuteerden: op de muren staat: ‘HERDENK’.
Afbeelding

Afbeelding

Na de oorlog kregen de geëxecuteerden een eregraf op het erezerk (alsook Belgische soldaten van de Ardeense Jagers).
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ook worden de Ardeense Jagers, die Vinkt niet prijs wouden geven.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dit was het einde van onze uitstap naar Vinkt en Meigem. Maar ik, als Belg, zal de gevallen nooit vergeten. Opdat wij niet vergeten.
Plaats reactie