100.000 bommen en granaten - Apeldoorn en WO2

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mallory
Lid
Berichten: 330
Lid geworden op: 02 mei 2011, 12:03

100.000 bommen en granaten - Apeldoorn en WO2

Bericht door Mallory »

100.000 bommen en granaten
Spannende sporen van de oorlog in CODA


CODA organiseert in het kader van het festival Gelegerd in Gelderland een weekend over archeologie en de Tweede Wereldoorlog. 100.000 bommen en granaten brengt professionals en amateurs, historici, archeologen en explosievendeskundigen bij elkaar. Iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog of in archeologie is van harte welkom. De toegang is gratis.
Tentoonstelling

In de tentoonstelling 100.000 bommen en granaten worden de meest opmerkelijke archeologische oorlogsvondsten uitgestald: zowel materiaal uit Hoog Soeren als overblijfselen van de vliegtuigbergingen. Ook kunt u de befaamde Kiwi kaart een met de hand getekende kaart van een Nieuw-Zeelandse divisie, die in 2010 in Apeldoorn werd gevonden, voor het eerst ‘live’ bewonderen. Deze tentoonstelling is van zaterdag 18 augustus t/m 23 september te zien op de eerste etage, boven de museumingang van CODA.

Zaterdag 18 augustus

Uw eigen vondsten 12.00 – 16.00 uur
Hebt u zelf een vondst gedaan of bent u in het bezit van bijzondere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, dan kunt u die op zaterdag 18 augustus voorleggen aan enkele specialisten op het gebied van Tweede Wereldoorlog-archeologie. Betreft het echter wapens of scherpe munitie, dan wordt u uitdrukkelijk verzocht deze alléén op foto mee te brengen. U mag de vondsten die u laat zien overigens naderhand gewoon weer mee naar huis nemen.

Demonstraties 12.00 – 16.00 uur
Bent u benieuwd hoe de explosievenopruimers in Hoog Soeren te werk gaan? Specialisten van de fi rma Leemans Speciaalwerken, die inmiddels al 13 jaar intensief bezig is met het bomvrij maken van het gebied van het voormalig munitiedepot, geven op zaterdagmiddag demonstraties met opsporingsapparatuur en uitleg over hun uiterst boeiende en niet ongevaarlijke werkzaamheden.

Zondag 19 augustus

Symposium | 13 - 17 uur
Op zondagmiddag 19 augustus vertellen vier sprekers over het belang van de archeologie voor onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Jelle Reitsma, brigadegeneraal b.d. vertelt over de nu nog aanwezige overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in en om Apeldoorn, Martijn Reinders, archeologiestudent aan de Saxion Hogeschool te Deventer over het munitiedepot Hoog Soeren, Masja Parlevliet, gemeentelijk archeoloog van Apeldoorn over de vliegtuigbergingen in Wenum Wiesel en het Kristalbad en Ruurd Kok,
Senior specialist WO II archeologie RAAP, over nut en noodzaak van archeologisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog.

De dag zal worden voorgezeten door Luitenant Generaal b.d. Remco Seijn, voorzitter van de Stichting Bevrijding ’45.

Zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus

Bandritzer 561
De Bandritzer 561, het even spectaculaire als geheimzinnige vehikel dat tijdens Gelegerd in Gelderland her en der in de provincie opduikt, staat tijdens het 100.000 bommen en granaten-weekend bij CODA voor de deur. Grijp uw kans en maak een tijdreis door 2000 jaar Gelderse militaire geschiedenis!

http://www.coda-apeldoorn.nl/activiteit ... -granaten/

Uitgebreid programma, zo te zien.
Gebruikersavatar
wo2-Martijn
Lid
Berichten: 98
Lid geworden op: 21 dec 2009, 12:23
Locatie: omgeving Nijmegen
Contacteer:

Re: 100.000 bommen en granaten - Apeldoorn en WO2

Bericht door wo2-Martijn »

Dat lijkt me erg interessant om heen te gaan!
Ik heb nog in me planning staan een keer met m'n metaaldetector te gaan zoeken bij Mook-Millingen,
daar moet nog veel in de bossen liggen van de gevechten van WO2. Had ik dan mooi kunnen meenemen naar dit evenement.
Er is genoeg te doen en te zien, ik ga er eens even over nadenken.
Bekijk mijn WO2 tour-site: http://www.mj-wo2tour.nl
Plaats reactie