'Duivelse colonne' terug met pipe muziek

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Pockettour
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 02 mar 2012, 11:23

'Duivelse colonne' terug met pipe muziek

Bericht door Pockettour »

GRONINGEN - "Zo'n honderd Canadezen zijn in aantocht. Ze willen zaterdag de Herebrug weer veroveren", meldt maandag een ietwat overrompelde Henk Graafhuis van Stichting Bevrijdingsbos Groningen. Net als toen in april van 1945 bedoelt hij. Toen ze Groningen in de Tweede Wereldoorlog kwamen bevrijden uit handen van de Duitse bezetter.

Ze doen een Europese toer, vertelt Graafhuis. "Ze zijn van het toenmalige Essex and Kent Schottish Regiment. Nou ja, misschien nog een paar. Het zullen vooral de nazaten van de bevrijders zijn die de route van hun vaders nagaan. Van Groningen gaan ze bijvoorbeeld ook nog naar Engeland en Normandië (Frankrijk)."

Een snelle overvalstactiek was de succesformule waarmee de soldaten van dit regiment in 1945 als eersten tot de Groninger binnenstad wisten door te dringen. 'Het was een duivelse colonne', typeren Menno Huizinga en Bob van Leusen het in hun boek Vier dagen in april.

Rond half vier arriveren de Canadezen zaterdag op het station vanwaar ze - nu zonder geweld maar met dezelfde klanken - richting Hereplein lopen. Daar houden ze rond vier uur een ceremonie. Wie weet zien we dan ook nog dat dansje dat ze destijds introduceerden: de hokey pokey.

130 Duitsers, 110 burgers en circa 40 Canadezen sneuvelden in de vierdaagse strijd voor de bevrijding van Groningen. Het eerste Canadese slachtoffer was Fred Butterworth. Op 13 april 1945 kwam hij om in een tank. Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen maakt een documentaire over hem en zijn broer Stanley. Begin september wordt die vertoond en komt Stanley (88) naar Groningen.

Bron: Dagblad van het Noorden
Bijlagen
1945_Herebrug_Canadezen.jpg
Gebruikersavatar
Memory
Lid
Berichten: 808
Lid geworden op: 03 mar 2012, 21:27
Locatie: Nijverdal

Re: 'Duivelse colonne' terug met pipe muziek

Bericht door Memory »

Overigens zijn er in deze groep nog 6 veteranen uit Wo2. Wij hebben ze dit weekend ook nog op bezoek...
voor de rest veteranen uit voornamelijk Afghanistan en Irak...
Men moet niet aan de Almachtige trotseren. Op deze manier heeft een hogere macht die orde die ik helaas niet kon handhaven hersteld.
Plaats reactie