Herdenking van de slag om Arnhem 2012

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rob-Arnhem
Lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 sep 2012, 10:15
Locatie: Arnhem (Schuytgraaf, Dropzone K)
Gegeven: 1 keer
Contacteer:

Herdenking van de slag om Arnhem 2012

Bericht door Rob-Arnhem »

Op zaterdag 22 september vindt voor de 68ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Bij de luchtlandingen in Ede op de Ginkelse Heide zullen bijna 1000 parachutisten springen. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. Elk jaar komen nog Arnhem Veteranen speciaal over uit Engeland voor deze herdenking. Het Airborne programma begint om 10.00 uur en duurt tot circa 14.00 uur. De week voor de luchtlandingen is gevuld met allerlei bijzondere activiteiten rondom Airborne.
Engelse parachutisten van het 4th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere België, Amerika, Italië en andere NATO landen en tientallen Pathfinders zullen springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Herculessen en een Dakota. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar geeft een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit heeft gezien.
Ongeveer 80 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezig om deze herdenking bij te wonen. De para’s zullen zowel voor als na de herdenking springen, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken.
Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij het Airborne monument aan de N224. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Harmonie Ede samen met de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. Daarna, rond 12.00 uur, worden de luchtlandingen vervolgd.
Voorbij de Schaapskooi is een Airbornemarkt. Naast horeca zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, die te maken hebben met de Airborne. Voor de ouderen zijn er kramen waar Airborne artikelen te zien en te koop zijn. Verder zijn er heel veel historische voertuigen te zien.

Parallel aan de luchtlandingen vindt op de Picknick-plek 't Wijde Veld de slotmanifestatie van Gelegerd in Gelderland plaats. Nog één keer kan het publiek genieten van het militaire verleden van Gelderland. Van de Romeinen tot de Middeleeuwen, van het beleg van Huissen tot de dienstplichtigen op de Veluwe. Niet alleen is er veel te zien, er is ook van alles te beleven zoals demonstraties van historische veldartillerie en de slag om Grolle. U kunt een bezoek brengen aan een echte tijdmachine: de bandritzer 561.

Er zijn speciale verkeersmaatregelen van kracht. De N224 wordt voor doorgaand verkeer afgesloten. Bezoekers kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vandaar rijden vanaf 8.00 uur pendelbussen naar de hei. Bezoekers komend van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de houtwerf. Vanaf NS station Ede-Wageningen worden bussen ingezet.

Bron: http://www.airbornefeelings.nl/

Programma:http://www.renkum.nl/renkum/Bezoek-Recr ... sOlCjTLQLL
Geïnteresseerd in Operation:
* Market Garden (Arnhem, 1st Border reg, Wiltshire)
* Switchback (Zeeland)
* Infatuate I & II (Zeeland)
* No name (Zeeland)
* Veritable (Reichswald)
* Blockbuster I & II & Plunder (Rijnland)
* Amherst
Plaats reactie