(31-03-2013 t/m 01-09-2013) Sporen naar het front

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

(31-03-2013 t/m 01-09-2013) Sporen naar het front

Bericht door Naamloos »

Van 31-03-2013 tot en met 01-09-2013 een bijzondere tentoonstelling in het Spoorwegmuseum in Utrecht, Sporen naar het front!

http://www.spoorwegmuseum.nl/nieuws__ac ... front.html

Het Spoorwegmuseum kennende gaat dit zeker een mooie tentoonstelling worden!
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

Re: (31-03-2013 t/m 01-09-2013) Sporen naar het front

Bericht door Naamloos »

Over een kleine 2,5 week begint de tentoonstelling ''Sporen naar het front''!

Als je een bezoek gaat brengen aan deze tentoonstelling, vergeet dan ook niet de expositie ''Beladen treinen'' te bekijken. Deze expositie van het Spoorwegmuseum gaat over de transporten van Joden in de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen. Voor de expositie heeft het museum een originele Nederlandse treinwagon gerestaureerd die men in 2002 in Boekarest heeft gevonden.
WOII-expo Spoorwegmuseum van start

Afbeelding

UTRECHT - In het spoorwegmuseum in Utrecht is de permanente tentoonstelling over Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog van start gegaan.

Een bagagewagon van de NS, die destijds door de Duitsers in beslag is genomen, staat centraal. Het museum wil het hele verhaal van de transporten van Joden, Roma en Sinti "zo indringend mogelijk" vertellen. De bagagewagon uit 1914 blijft leeg. Bezoekers horen binnen alleen stemmen van mannen en vrouwen, die authentieke getuigenissen voorlezen van mensen die op transport werden gesteld.

HISTORIE
Vanaf station Maliebaan, waar het Spoorwegmuseum in gevestigd is, werden 1200 Joden naar Westerbork getransporteerd. In totaal vervoerden de Nederlandse spoorwegen tussen 1942 en 1944 102.000 Joden en honderden Roma en Sinti vanuit Nederland via Westerbork naar vernietigingskampen in Oost-Europa.

OMSTREDEN
De Nederlandse Spoorwegen maakten dienstregelingen voor de transporten en leverden personeel. De kosten voor de treinreizen werden bij de Duitsers gedeclareerd. De cruciale rol die de spoorwegen in heel Europa tijdens de Holocaust hebben gespeeld is omstreden.

De expositie heet 'Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog'.
Bron: RTV Utrecht

Voor meer informatie over deze expositie verwijs ik jullie door naar de website van het Spoorwegmuseum:

http://www.spoorwegmuseum.nl/nieuws__ac ... einen.html
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

Re: (31-03-2013 t/m 01-09-2013) Sporen naar het front

Bericht door Naamloos »

Enorm spoorgeschut uit Engeland onderweg naar Spoorwegmuseum

In de Engelse kazerne ‘Camp Larkhill’ is begonnen met het opladen van een L1 Houwitser, een 195 ton zwaar spoorweggeschut van het Britse leger. De loop van het kanon is maar liefst 17 meter lang.

Naar verwachting arriveert dit enorme spoorgeschut dinsdagavond per vrachtwagen in Het Spoorwegmuseum en wordt deze woensdag op zijn plek in de tentoonstelling getakeld. De Houwitser is het pronkstuk van de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’ over de rol van de trein in oorlogstijd. De tentoonstelling wordt komende zaterdag 30 maart feestelijk geopend met een dag vol activiteiten.

L1 Houwitser
De L1 Houwitser is het zwaarste kaliber (46 cm) spoorweggeschut ter wereld dat nog bewaard is gebleven. In totaal zijn er vijf kanonnen van dit type gebouwd. De machine was niet op tijd af voor de Eerste Wereldoorlog en werd daarom opgeslagen. Pas in 1921 werd hij tevoorschijn gehaald voor proefschoten. Om dit soort groot geschut te verplaatsen waren er onderstellen nodig die op rails konden rijden. De meeste van deze kanonnen werden geplaatst op onderstellen uit de Eerste Wereldoorlog. Na de Duitse bezetting van Frankrijk werd al het verplaatsbare geschut in Engeland in gereedheid gebracht om de kust te beschermen tegen een eventuele invasie. Uiteindelijk werden de kanonnen nooit voor dit doel gebruikt. In de jaren 60 belandden ze uiteindelijk op de schroothoop. De L1 bleef bewaard en is nog enkele malen voor oefeningen gebruikt. De L1 Houwitser is een bruikleen van het Royal Artillery Historical Trust in Groot- Brittannië.

Sporen naar het front
In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert Het Spoorwegmuseum in 2013 de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’. De tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. Over de rol die de spoorwegen speelden bij de ontwikkeling van steden, economie en mobiliteit is veel geschreven. Dat de spoorwegen ook een revolutie in de oorlogsvoering veroorzaakten, is veel minder bekend. Veldslagen tussen vijandelijke legers konden door de aanvoer van manschappen, wapens en voedsel veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een grootschaliger karakter krijgen. Aan de hand van een aantal thema’s vertelt ‘Sporen naar het front’ het verhaal over de rol die de trein in oorlogstijd heeft gespeeld, van de Amerikaanse burgeroorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog. De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal (internationale) bruiklenen, waaronder oorlogslocomotieven, legertreinen en ander oorlogsmaterieel.

Opening
Zaterdag 30 maart organiseert Het Spoorwegmuseum een speciale openingsdag met tal van activiteiten. Binnen speelt het Fanfarekorps der Genie, op het buitenterrein zorgen re-enacment groepen voor verschillende historische demonstraties. Daarbij is ook het materieel van ‘Keep them rolling’ present. Om 14.00 uur zullen de ‘Vestingschutters’ zorgen voor een passend openingsmoment. Het Spoorwegmuseum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur, iedereen is welkom. Er gelden normale entreetarieven.
Bron:Spoorwegmuseum
Laatst gewijzigd door Naamloos op 30 mar 2013, 15:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Naamloos
Lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 25 jan 2011, 19:47
Locatie: Utrecht

Re: (31-03-2013 t/m 01-09-2013) Sporen naar het front

Bericht door Naamloos »

Vandaag ben ik bij de opening geweest...

Afbeelding

:)
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4871
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 98 keer

Re: (31-03-2013 t/m 01-09-2013) Sporen naar het front

Bericht door asjemenou »

"Sporen naar het front" is inderdaad een mooie expositie. Ik was vandaag ook bij de opening ervan aanwezig. Het Spoorwegmuseum is een mooi en verzorgd uitziend museum. Het is dan ook een bezoek waard.
Al eerder werd er gesproken over de bagagewagon van de expo "beladen treinen". Het is best wel indringend om in deze wagon te lopen. Zeker in combinatie met de bijbehorende verhalen die je te horen krijgt via een luidspreker.
Het is overigens niet met zekerheid te zeggen of dat deze bagagewagon ook daadwerkeijk is gebruikt voor het transporteren van Joden naar de concentratiekampen.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie