De weg naar kamp Monowitz. Gevangenen lopen van het kamp af in de richting van de Buna-werke.
De barak op de achtergrond (toen-foto) hoort bij het kamp.



Deze schuur stond midden in het kamp. Zijn functie is mij onbekend.
(Kreeg de foto niet geüpload en heb deze even geleend van Michael Challoner)
Barak in de Zuid-West hoek van het voormalige kamp. De barak maakte deel uit van de SS kazerne in het kamp en is ergens tussen Jun. '44 en Jan. '45 gebouwd



De schuur en de SS barak waren mij al bekend maar daar tussenin stuiten we op deze barak. De voorkant is verbouwd maar de achterkant lijkt orgineel.
De barak staat op de plek waar zich destijds het blok voor politieke gevangenen bevond. Ik heb er niks over kunnen vinden maar het zou zomaar kunnen dat de barak al bekend is of mischien zelfs naoorlogs is. Als iemand me meer kan vertellen?....
Een overlay van oude en nieuwe luchtfoto's toont dat de barak op exact dezelfde plek staat als de aangegeven barak op de luchtfoto (Zie cirkel)






Een bekende ex-gevangene van Monowitz is nobelprijswinnaar Elie Wiesel. Hij legde zijn ervaringen vast in het boek Nacht
Zo'n 100 meter buiten het voormalige kamp aan de zuidkant ligt een SS bunker (luchtaanvallen)



De omgeving is bezaaid met eenmans bunkertjes


Ongeveer 400 meter ten zuiden van het kamp Monowitz lag Lager VI 'Pulverturm'. Ook wel bekend als POW kamp E715
Het was een kamp voor Britse krijgsgevangenen. Op 20 Aug. 1944 wordt het IG Farben complex gebombardeerd waarbij één bom
het kamp treft. 38 Britse gevangenen komen hierbij om het leven. Enkele gevangenen getuigen na de oorlog over de misdaden die
zij zagen in het naburige kamp en het IG Farbenscomplex. Er verbleven 1400 gevangenen in het kamp later werd dat gehalveerd.


Toiletten?????

Integenstelling tot de omliggende kampen viel Lager VI niet onder de SS maar onder de Wehrmacht. Gevangenen hadden meer vrijheden en zelfs een aantal voetbalteams. In een veld naast het kamp hield men regelmatig een toernooi.

Gevangenen Lager VI

Een van de voetbalteams in het kamp.
Watertoren + ondergronds reservoir aan de westkant van lager VI



Zo'n 700 meter ten oosten van Monowitz bevond zich Lager V 'Tannenwald'. In het kamp zaten voornamelijk niet-Joodse vrouwen uit Rusland en de Oekraïne. De omstandigheden in het kamp waren zeer slecht.
Ze hadden weinig eten en kleding, sommigen liepen op blote voeten. De vrouwen stonden bloot aan mishandeling en verkrachting. De bewaking van het kamp had blijkbaar geen hoge prioriteit, van de 944 gevangenen waren er voor 20 Aug. 1942 al 118 gevlucht.

Oekraïense dwangarbeidster is Auschwitz
De locatie waar Lager V zich bevond

De Buna-werke

Toen & nu





De richting van waaruit de Russen kwamen die de Kampen bevrijden

Het Joodse kerkhof in Auschwitz werd gedeeltelijk vernield door de Duitsers



Op een dikke kilometer van het hoofdkamp ligt Auschwitz sub-kamp Rajsko . Er zaten ongeveer 250 vrouwen gevangen.
Er werkten ook gevangenen uit het hoofdkamp (mannen) en Birkenau (vrouwen). De omstandigheden waren beter dan in de omliggende kampen. Onder de gevangenen zaten veel hoogopgeleiden.
Het kamp was eigenlijk een grote boerderij met akkers, kassen een tuin en een laboratorium. Er werden
agrarische experimenten uitgevoerd in opdracht van IG Farben met o.a. de rubberplant. (synthetisch rubber)
De SS had er ook een instituut voor hygiëne en een meteorologisch onderzoeksstation. De barakken bestaan helaas niet meer, wat rest zijn het gebouwtje en de kassen.

Rasjko werd in 1941 door gevangenen gebouwd








De kassen worden nog steeds gebruikt en maken tegenwoordig onderdeel uit van een tuinbouwbedrijf. We spraken de eigenaar, een jonge Poolse ondernemer, die ons vertelde dat de oude kassen niet meer rendabel zijn en zullen worden gesloopt.
1941 tijdens de bouw





Het stadje Gliwice is vooral bekend om het Gleiwitz incident maar in het stadje stonden ook vier sub-kampen van Auschwitz.
Gleiwitz I bevond zich in het oosten van de stad. Er staat nu een klein bedrijfje met op de muur een herdenkings plaquette.

De locatie van het voormalige kamp ligt in een troosteloos gedeelte van de stad


In het kamp zaten tussen de 1000 en 1500 gevangenen die te werk werden gesteld bij de Reichsbahnausbesserungswerk (RAW).
RAW lag op zo'n 500 meter van het kamp en repareerde treinstellen.

Gleiwitz II ligt op zo'n 2 kilometer ten zuiden van kamp I en er zaten ongeveer 1100 gevangenen
Het herdenkingsmonument staat niet geheel op de juiste plek. Het kamp lag zo'n 300 meter verderop.

We lopen vanaf het monument richting het westen op zoek naar de restanten van de poort van Gleiwitz II die zich ergens in de omgeving moet bevinden.


Uiteindelijk vinden we de poort in een hoekje op het terrein van een bedrijf dat spoorweg onderdelen maakt.

In Gleiwitz III zaten ongeveer 800 gevangenen die verschillend werk moesten verichten in o.a. de productie van treinwielen, wapens & munitie, ijzergieterij.
locatie van het voormalige kamp

Er staan nog een aantal wachttorens





Gleiwitz IV telde ongeveer 500 gevangenen die o.a. militaire voertuigen moesten repareren.


In Auschwitz sub-kamp Eintrachthütte (Świętochłowice) zaten ongeveer 1200 gevangenen die o.a. werkte aan de spoorwegen, repareren treinstellen en productie van afweergeschut. Het sterftecijfer in kamp lag behoorlijk hoog met ongeveer 10/15 doden per week.
In 1945 namen de communisten het kamp in gebruik om tegenstanders en andersdenkenden op te sluiten. De terreur van de nazi's en communisten kosten uiteindelijk aan zo'n 2000 mensen het leven in kamp Eintrachthütte. Van het kamp bestaat alleen de poort nog.

