Maginotlinie Frankrijk

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
wo2-Martijn
Lid
Berichten: 98
Lid geworden op: 21 dec 2009, 12:23
Locatie: omgeving Nijmegen
Contacteer:

Maginotlinie Frankrijk

Bericht door wo2-Martijn »

In april van 2013 heb ik een tour gemaakt langs de Maginotlinie in Frankrijk, deze wil ik met jullie delen.

De Maginotlinie is gebouwd in 1930 om Frankrijk te verdedigen tegen een aanval van de Duitsers.
In het Noorden van Frankrijk werden 22 artillerie- en 36 infanterieforten gebouwd, in het Zuiden 23 en 27 van deze forten.
Wij bezochten het Noorden in de provincies Lorraine en Alsace.

Tijdens de Duitse inval in de Tweede Wereldoorlog omzeilde de troepen de Maginotlinie via de Belgische Ardennen. Het Franse opperbevel had dit gebied ongeschikt bevonden voor tanks en had de linie ten zuiden hiervan zwak uitgebouwd. Het enige fort wat veroverd werd was Fort Villy La Ferté. In de periode tot 1944 zijn veel forten uit de Maginotlinie door de Duiters gebruikt als ondergrondse fabrieken.
Tijdens de geallieerde opmars in 1944 was de functie van de Maginotlinie beperkt, want de meeste wapens stonden de verkeerde kant opgericht. Sommige forten werden echter wel door de Duitsers bezet gehouden en hier werd met de Amerikanen een zware strijd om geleverd. Deze strijd vond vooral plaats in de regio van Bitche en rond Fort Hackenberg.

Hier een kort verslag van onze reis langs de Maginotlinie.
Wij hadden 3 dagen vol gepland om uiteindelijk 17 locaties te bezoeken. Ik omschrijf hier alleen diegene die de meeste indruk achter lieten.
Op mijn website staat de complete reis met 'n routekaart erbij en met informatie en vele foto's.
(http://www.mj-wo2tour.nl Voor de geïnteresseerde)


Concentratiekamp Natzweiler-Struthof

Dit kamp ligt ongeveer vijftig kilometer buiten Straatsburg bij de plaats Natzwiller (Duits: Natzweiler), op 800 meter hoogte. Het was het enige Duitse concentratiekamp op Frans grondgebied. De locatie was door Albert Speer gekozen wegens het vele graniet dat nodig was voor de bouw van de nieuwe hoofdstad Germania. Het kamp was van 21 mei 1941 tot 23 november 1944 operationeel. In totaal werden veertigduizend mensen (afkomstig uit Frankrijk, Nederland, Polen, Noorwegen, Duitsland en de Sovjet-Unie) vastgehouden in Natzweiler-Struthof. De gevangenen moesten zware lichamelijke arbeid verrichten. Mede door voedseltekorten en de minieme sanitaire voorzieningen leidde dit tot veel slachtoffers. Ook werden mensen in de gaskamer van het kamp vermoord en vervolgens in het crematorium verbrand. Vijfentwintigduizend mensen stierven voor het einde van de oorlog. In september 1944 werd het kamp door de SS geëvacueerd vanwege de naderende Geallieerden. Op 23 november 1944 werd Natzweiler-Struthof officieel door de Amerikanen bevrijd.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

AfbeeldingFort Four à Chaux

Onze reis ging door naar Lembach waar we een rondleiding gereserveerd hadden in Fort Four à Chaux. Nadat we ons aangemeld hadden, kregen we een Engelse tekst mee. De rondleiding wordt in het Frans en Duits gegeven! Erg interessant en goed te volgen. In 2 uur tijd loop je zo'n 25 meter onder de grond door een groot gedeelte van de tunnels in het Fort. De ruimtes die je te zien krijgt zijn allemaal opnieuw ingericht met originele voorwerpen die uit het fort komen. Zo krijg je een uitstekend beeld hoe het leven in het fort was voor de soldaten en officieren. Erg leuk om te zien was de geschutskoepel. De gids laat via een tv scherm zien dat deze nog steeds werkt. Als de gids aan een grote hendel draait zie je via het tv scherm dat aan de oppervlakte de koepel omhoog komt totdat het schietgat zichtbaar is.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

AfbeeldingFort Plappeville

In het noorden van Metz staat Fort Plappeville. Een mooi en groot verlaten fort, dat bovenop een berg ligt in de bossen. Het is gebouwd tussen 1867 en 1898. In 1940 werd het bezet door de Duitsers en tot 1944 gebruikt als disciplinair kamp van de Wehrmacht. Heinrich Himmler bracht dit fort een bezoek op 7 September 1940. Het Duitse garnizoen werd in november 1944, omsingeld door elementen van de 379th Regiment van de U.S. 95th Infantry Division, sloeg diverse Amerikaanse aanvallen af, maar capituleerde uiteindelijk op 8 december 1944. Dit was 2 weken na de Duitse overgave van Metz. Tot 1995 is het fort door de Franse defensie gebruikt als instructiecentrum voor nieuwe rekruten voor de luchtmachtbasis Metz-Frescaty. Dit Fort is te bezoeken op eigen risico! Overal word je gewaarschuwd dat het terrein is van de Franse defensie. Een grote toegangspoort sluit het terrein af. Wij zijn door een hek gegaan om erop te komen, uiteindelijk was het de moeite waard! Het is een groot terrein, met een indrukwekkende appel-plaats voor het hoofdgebouw. Mooi om te zien is dat alle gebouwen er nog staan. Zo is er na de poort een wachtershuisje met een brug over een diepe gracht van rond de 10 meter, die om het hele complex heen ligt! Ook een kleine spoorrails zie je lopen, die verdwijnt uiteindelijk onder een houten poort in het midden van het terrein. Gezien het formaat was dit voor de munitie aanvoer. Een mooi Fort om te bezoeken!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Fort Guentrange

Net buiten de stad van Thionville ligt Fort Guentrange.
Als eerste zagen we een koksbunker met daar omheen tank- en infanterieversperringen zoals bij de meeste Forts te zien zijn. Naast de bunker was een verharde weg met daar overheen een grote ijzere poort. Aan de staat van de poort te zien is deze nog origineel. Een stukje hoger staat het Fort, wat erg groot is. Dit terrein mag je zonder problemen op. De grootte van het Fort is indrukwekkend. En dan te bedenken dat het ondergronds nog doorloopt. Dit hoofdgebouw was niet het enige wat er te zien was van Fort Guentrange. We liepen een pad af en links en rechts van het pad waren enkele bunkers te zien. Eentje die ook behoorlijk groot was, en we helemaal over het dak konden lopen. Er waren zo'n 6 geschutskoepels, waarvan enkele kanonnen er nog in zaten! Op een hoek was een kleine bunker met een erg mooi uitzicht over Thionville. Daar naast stond een deel van het Fort, met een soort wachttoren aan de zijkant. Toen we de opening naar de toegangsdeur in gingen, stond om de hoek een kleine treinstel. Wat we bij de andere Forten te weten zijn gekomen is dat deze gebruikt werden om munitie door de gangen van het Fort te vervoeren. Fort Guentrange staat in een erg mooie omgeving en heeft mooie bunkers.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Fort Fermont

In het plaatsje Longuyon is het museum van Fort Fermont te vinden. Voor een rondleiding kun je beter van te voren reserveren. Een rondleiding duurt zo'n 2 uur. Hoogtepunt is een rit met een origineel treintje die je door de gangen van het fort rijdt. Het fort heeft gangen van totaal 2 kilometer lang en bevind zich 20 meter onder de grond.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Een voor ons zeer geslaagde reis. Een aanrader!
Op mijn website staat de volledige tour die wij hebben gemaakt langs de Maginotlinie, met de foto's locatieinformatie en reisverslag!
Een van onze mooiste reizen, maar zeker niet de laatste!
Bekijk mijn WO2 tour-site: http://www.mj-wo2tour.nl
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door jurgen »

Bedankt voor je verslag. Aan de maginotlinie is inderdaad op zich heel wat te zien. Heb je enkel de forten bezocht of waren er verder ook nog andere overblijfselen (in de ruimste zin van het woord)?
Gebruikersavatar
Iwan
Lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 18 feb 2013, 20:34

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door Iwan »

Mooi verslagje en de foto`s zien er goed uit..
Gebruikersavatar
wo2-Martijn
Lid
Berichten: 98
Lid geworden op: 21 dec 2009, 12:23
Locatie: omgeving Nijmegen
Contacteer:

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door wo2-Martijn »

jurgen schreef:Bedankt voor je verslag. Aan de maginotlinie is inderdaad op zich heel wat te zien. Heb je enkel de forten bezocht of waren er verder ook nog andere overblijfselen (in de ruimste zin van het woord)?
Deze trip was inderdaad alleen voor de forten bedoeld. Wel hebben we het concentratiekamp Natzweiler-Struthof bezocht, en Kazemat Esch in Hatten voor de rest alleen forten. Wat ik gezien heb in de regio waar wij geweest zijn is er wat betreft andere overblijfselen niet veel meer te zien dan de forten. Wel zijn er nog monumenten en begraafplaatsen, maar dat vinden wij niet interessant om naar toe te gaan.
Bekijk mijn WO2 tour-site: http://www.mj-wo2tour.nl
CollectorWo2
Lid
Berichten: 2334
Lid geworden op: 09 jan 2012, 23:14
Gegeven: 32 keer
Ontvangen: 34 keer

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door CollectorWo2 »

Mooi verslag!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4832
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 52 keer
Ontvangen: 95 keer

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door asjemenou »

Interessante foto's. Deze ondergrondse forten zijn inderdaad indrukwekkend om te zien. Van buitenaf zie je er weinig van maar van binnen zie je pas hoe groot zo'n fort is. De organisatie van zo'n fort was ook zeer goed opgezet. Zo hadden de grote forten o.a. eigen waterreservoirs en -zuivering.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Jurrie
Moderator
Moderator
Berichten: 1947
Lid geworden op: 05 jan 2004, 23:09

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door Jurrie »

Mooi verslag, dank weer. Concentratiekamp ziet er overigens ook nog indrukwekkend uit, terwijl ik hier nog nooit van gehoord had.

Ben zelf een paar jaar terug bij Fort Eben Emael geweest, ziet er vanbinnen gelijkelijk uit als die Franse bunkers. Erg impressive (rondleiding van +3 uur!!)

Gr,

Jurrie
Gebruikersavatar
wo2-Martijn
Lid
Berichten: 98
Lid geworden op: 21 dec 2009, 12:23
Locatie: omgeving Nijmegen
Contacteer:

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door wo2-Martijn »

Jurrie schreef:Mooi verslag, dank weer. Concentratiekamp ziet er overigens ook nog indrukwekkend uit, terwijl ik hier nog nooit van gehoord had.

Ben zelf een paar jaar terug bij Fort Eben Emael geweest, ziet er vanbinnen gelijkelijk uit als die Franse bunkers. Erg impressive (rondleiding van +3 uur!!)

Gr,

Jurrie
Ik had er ook nog nooit over gehoord, totdat ik het tegenkwam op internet.
Maar daarvoor heb ik mijn site ook gemaakt, er is nog zoveel meer te zien!

Een rondleiding van 3 uur is erg vermoeiend denk ik? Ik vond 2 uur al meer dan zat!
De forts lijken allemaal erg op elkaar van binnen. Wij hebben er 4 gezien van binnen dan weet je het onderhand wel.
Bekijk mijn WO2 tour-site: http://www.mj-wo2tour.nl
California
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 16 jun 2009, 15:14

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door California »

als je meer wilt weten over Natzweiler-Struthof lees dan het boek van Pim Boellaard, aanrader..
Gebruikersavatar
koos24
Lid
Berichten: 964
Lid geworden op: 10 aug 2005, 20:49

Re: Maginotlinie Frankrijk

Bericht door koos24 »

Vooral de foto's van Fort Plappeville vind ik indrukwekkend.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Plaats reactie