S - Begrippenlijst: Von Rundstedt

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

S - Begrippenlijst: Von Rundstedt

Bericht door Proos »

______________________________[Wo2-Forum]
Deze thread is bestemd voor de ontwikkeling van
het onderwerp "Von Rundstedt" voor de Wo2.nl-Begrippenlijst.
Dit onderwerp werd geinitieerd door Sjoerd
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Bericht door Willem ter Haar »

Rundstedt, Karl Rudolf Gerd von

--------------------------------------------------------------------------------

Karl Rudolf Gerd von Rundstedt werd geboren in Aschesleben in de Harz bij Maagdenburg op 12 december 1875. Hij kwam uit een geslacht van Pruisische militairen dat terugging tot de 12e eeuw. Toen Gerd geboren werd diende zijn vader als luitenant in een Pruisisch huzarenregiment en zijn moeder was de dochter van een landeigenaar.

Op 12-jarige leeftijd ging hij naar de cadettenschool in Oranienstein. Hij kende al Engels, want zijn moeder had voor de verzorging van haar kinderen een Engels kindermeisje in dienst gehad. Later zou von Rundstedt zelfs een examen afleggen als tolk in het Frans. Toen hij 16 jaar was werd hij toegelaten tot het Haupt Cadetten Anstalt (de centrale Pruissische cadettenschool) in Grosz-Lichterfelde bij Berlijn waar hij in 1892 examen aflegde om toegelaten te worden tot de rang van aspirant-officier en slaagde.

In 1892 trad von Rundstedt toe tot het 83. Infanterieregiment von Wittlicht (Kurrhesische no. 3) te Kassel, waar hij zes maanden diende om vervolgens aan de Kriegsschule te Hannover examen deed voor Fähnrich. In 1902 trouwde hij met Louise von Götz, de dochter van een gepensioneerde officier. In datzelfde jaar slaagde hij voor het toelatingsexamen voor de Kriegsakademie, waardoor het jonge paar verhuisde naar Berlijn.

In 1906 werd von Rundstedt op proef bij de Generalstab (Grote Generale Staf) gesteld en toen hij voor het laatste, zeer zware examen geslaagd was, werd hij in maart 1909 benoemd tot Hauptmann bij de Generalstab. Hij werd geplaatst bij de staf van het hoofdkwartier van het XI. Armeekorps en ging in september 1912 als compagniecommandant aan de slag bij het 171. Infanterieregiment in Colmar in Elzas-Lotharingen.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kreeg de 39-jarige von Rundstedt onmiddelijk een positie bij de operatiestaf van de 22. Reservedivision. Hij werd trouwens in november 1914 bevorderd tot Major en dat was aan het uitbreken van de oorlog te danken. De 22. Reservedivision vocht tijdens de Slag aan de Marne aan de rechtervleugel van het Westfront. Tijdens de gevechten werd de divisiecommandant gedood, waarna von Rundstedt het bevel kreeg over de divisie. Aan het begin van de loopgravenoorlog verliet von Rundstedt de divisie en werd geplaatst bij de staf van de Duitse militaire regering in België. Nadat hij verbonden was geweest was aan de staf van de militaire gouverneur van België, diende hij achtereenvolgens bij een divisie in Polen, bij het militaire gouvernement in Warschau, een legerkorps in de Karpaten, een legerkorps aan de Oostzeekust en tenslotte in 1918 als stafchef van het XV. Armeekorps aan het Westfront. Na de oorlog werd von Rundstedt in het sterk verkleinde nieuwe Duitse leger opgenomen, de zogenaamde Reichswehr.

Nadat hij in 1923 bevorderd was tot Oberst, werd hij aan het eind van dat jaar van de 3. Cavaleriedivision overgeplaatst naar het hoofdkwartier van Wehrkreis II, waar hij de functie kreeg van stafchef. Twee jaar later kreeg hij weer een commando, namelijk van het 18. Infanterieregiment (waarvan hij in 1938 tot erelid werd benoemd en daarna altijd het uniform van gedragen heeft). In 1926 keerde hij terug naar een staf, dit keer als stafchef van Obergruppenkommando II te Kassel en toen hij bevorderd was tot Generalmajor kreeg hij het bevel over de 2. Cavaleriedivision in Breslau. In 1929 werd hij Generalleutnant en in januari van datzelfde jaar werd hij algemeen commandant van Wehrkreis III in Berlijn. In oktober van dat jaar werd hij benoemd tot General der Infanterie en bevelhebber van Obergruppenkommando I, eveneens in Berlijn.

Toen Adolf Hitler aan de macht kwam werd von Rundstedt betrokken bij de geheime Duitse herbewapening. In maart 1938 greep Hitler zijn kans om zijn macht over de Wehrmacht te verhogen (Blomberg-Fritschcrisis). Doordat de twee meest vooraanstaande militairen van Duitsland werden weggezuiverd, met inbegrip van degenen die met hun sympathiseerden. Maar tot diegenen behoorde niet von Rundstedt. Ondanks het verzoek van von Rundstedt om de dienst te verlaten, werd dit geweigerd door Hitler omdat hij de hoogste generaal in het leger waarschijnlijk niet kwijt wilde, toen een zevental op de ranglijst vlak onder von Rundstedt de laan uitgestuurd werden (onder andere Wilhelm Ritter von Leeb en Ewald von Kleist). Von Rundstedt werd hierop tot Generaloberst gepromoveerd.

In oktober 1938 was Generaloberst von Rundstedt als bevelhebber van een legergroep betrokken bij de intocht in het Sudetenland. Toen hij hierna ervan overtuigd was dat Hitler op een oorlog uit was, maakte hij zich sterk voor het feit dat Duitsland nog helemaal niet adequaat uitgerust was voor het voeren van een moderne oorlog op korte termijn. Het gevolg hiervan was dat Hitler von Rundstedt met pensioen stuurde.

Door het gebrek aan ervaren bevelhebbers haalde Hitler von Rundstedt echter terug. Toen de oorlog in september 1939 begon was von Rundstedt als commandant van Heeresgruppe Süd betrokken bij de aanval op de hoofdmacht van de Poolse strijdkrachten (zie: Fall Weiss). Hij wist te voorkomen dat de Poolse troepen zich konden terugtrekken over de Weichsel. Wegens zijn verdiensten kreeg von Rundstedt het Ridderkruis omgehangen.

In de Duitse aanval op Frankrijk en de lage landen in mei 1940 (zie: Fall Gelb) was von Rundstedt bevelhebber van Heeresgruppe A. Heeresgruppe A, met het merendeel van de pantserstrijdkrachten, rukte op door de Ardennen, stak de Maas over en maakte een opmars naar de Kanaalkust. Bij deze actie werden een groot gedeelte van de geallieerde legers omsingeld bij Duinkerken. De totale overwinning werd echter niet behaald omdat de geallieerde legers geëvacueerd werden, nadat Hitler had bevolen dat de Duitsers Duinkerken niet mochten bestormen om voor eens en voor altijd met het BEF (British Expeditionary Force) af te rekenen.

Na de val van Frankrijk werd von Rundstedt door Hitler benoemd tot Generalfeldmarschall op 19 juli 1940. Er werd begonnen met de planning van Operatie Seelöwe, de invasie van Groot-Brittannië. Deze invasie vond echter nooit plaats omdat de Luftwaffe faalde een luchtoverwicht te verkrijgen boven de Britse eilanden tijdens de Slag om Engeland. Hitler besloot hierna Groot-Brittannië letterlijk links te laten liggen en te starten met de planning voor een veldtocht tegen Sovjet-Rusland. Heeresgruppe A werd overgeplaatst naar het Generaalgouvernement (het door de Duitsers bezette deel van Polen) om zich voor te bereiden op de aanstaande aanval tegen de Russen.

In April 1941 werd Generalfeldmarschall von Rundstedt benoemd tot bevelhebber van Heeresgruppe Süd (in feite werd Heeresgruppe A omgedoopt in Heeresgruppe Süd). Toen op 22 juni begonnen werd met Operatie Barbarossa, oftewel de aanval tegen de Sovjet-Unie, rukte von Rundstedts legergroep aanvankelijk vele kilometers op door vijandig territorium. Maar de opmars stagneerde en hij had de hulp nodig van de tanks van Generaloberst Heinz Guderian's Panzergruppe 2 om zijn belangrijkste strategische doel Kiev te omsingelen (zie: Slag om Kiev). Nadat de omsingelde Russen zich overgegeven hadden rukte Heeresgruppe Süd op naar Rostov-aan-de-Don. Von Rundstedt was door Russische tegenaanvallen onder bevel van maarschalk S.K. Timoshenko echter genoodzaakt zich tientallen kilometers terug te trekken. Hitler werd razend, waarop von Rundstedt zijn ontslag aanbood. Hitler aanvaardde het ontslag en verving von Rundstedt door Generalfeldmarschall Walter von Reichenau, die simpelweg uitvoerde wat von Rundstedt ook had bevolen (terugtrekking naar een verdedigingslinie langs de Mius).

In maart 1942 werd Generalfeldmarschall von Rundstedt weer teruggeroepen en benoemd tot opperbevelhebber in het westen (Oberbefehlshaber West) als opvolger van Generalfeldmarschall Erwin von Witzleben. Hij moest het Westfront voorbereiden op de verwachte geallieerde invasie. Daardoor had hij toezicht op de bouw van de Atlantikwall, een immens netwerk van bunkers en verdedigende stellingen aan de westkust van Europa. Later kreeg hij hierbij assistentie van Generalfeldmarschall Erwin Rommel. In 1942 vond de eerste landing plaats bij Dieppe. De Duitsers wisten de voornamelijk Canadese troepen echter te verslaan in deze regelrechte zelfmoordinvasie. Tegen de regels van de oorlogswetten in leverde von Rundstedt de geallieerde krijgsgevangenen uit aan de Gestapo.

Op 6 Juni 1944 (D-Day) landden de geallieerden in Normandië. Rundstedt die in feite alleen in naam het gezag had kende geen vrijheid van handelen met betrekking tot het verplaatsen van troepen. Hitler dacht namelijk dat de landingen op D-day een afleidingsmanoeuvre waren voor een nog massalere landing in het nauw van Calais. Mede door deze wanordelijkheden in het opperbevel (Oberbefehlshaber West had bijvoorbeeld geen zeggenschap over de pantserreserves, waardoor het uitermate moeilijk was tijdig een gecoördineerd tegenoffensief in te zetten) lukte het de Duitsers niet de geallieerde troepen terug de zee in te drijven. Het gevolg was dat Hitler von Rundstedt op 1 juli 1944 opnieuw met pensioen stuurde en verving door Generalfeldmarschall Günther von Kluge. Wel kreeg von Rundstedt voor zijn verdiensten de eikenbladeren toegevoegd aan het Ridderkruis.

Na de mislukte moordaanslag op Hitler in de Wolfschanze op 20 juli 1944, werd von Rundstedt de dag erna benoemd tot voorzitter van het zogenaamde 'Ehrengerichts'. In dit schijnproces werden officieren van de Wehrmacht uitgesloten die verdacht waren van betrokkheid bij de moordaanslag.

Op 1 september 1944 werd Gerd von Rundstedt door Adolf Hitler teruggeroepen als opperbevelhebber van het gehele Westfront (Oberbefehlshaber West). In naam was von Rundstedt verantwoordelijk voor het mislukken van de geallieerde operatie Market Garden. In Oktober liet hij via Generalfeldmarschall Wilhelm Keitel aan Hitler weten dat het beter zou zijn de oorlog te beëindigen. Hitler ontsloeg hem per direct maar kwam al snel op zijn beslissing terug. Na opnieuw aangesteld te zijn als Oberbefehlshaber West werkte von Rundstedt mee aan de planning van het Ardennenoffensief waarover hij in naam ook het bevel voerde. Het echte tactische werk tijdens de uitvoering ervan werd net zoals tijdens de verdedigingsgevechten rondom de geallieerde operatie Market Garden, gedaan door Generalfeldmarschall Walter Model. Op 18 februari 1945 kreeg von Rundstedt door Hitler de Zwaarden bij het Ridderkruis toegevoegd, vanwege zijn uitstekende verdiensten.

Op 11 maart 1945 werd Generalfeldmarschall Gerd von Rundstedt voor de laatste maal ontheven uit zijn functie vanwege de succesvolle oversteek van Amerikaanse troepen bij de onopgeblazen spoorbrug bij Remagen over de Rijn. Tevens waren er meningsverschillen met het Oberkommando der Wehrmacht (OKW) over de te volgen tactiek. Von Rundstedt bleef na ontslagen te zijn werkloos toezien tot het einde van de oorlog.

De veldmaarschalk werd in mei 1945 door Amerikaanse soldaten gevangen genomen in Bad Tölz en uitgeleverd aan Groot-Brittannië. Meer dan drie jaar bracht hij in gevangenschap door en hij verscheen om te getuigen voor het Militaire Tribunaal in Neurenberg, waar hij indruk maakte door zijn waardige houding. Hoewel hij op het hoogste niveau betrokken was bij de meeste militaire campagnes, schenen de Britten nooit overwogen te hebben enige aanklacht tegen hem in te dienen.

Gerd von Rundstedt keerde in 1951 terug naar West-Duitsland en stierf op 24 februari 1953 in Hannover.


Bron http://www.go2war2.nl/default.asp?id=131
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Bericht door Willem ter Haar »

Alle teksten op onze websites vallen onder de auteurswet, zodat de copyright berust bij STIWOT. Indien u iets van onze sites wenst te gebruiken als bron, dan is dit toegestaan indien u hier een bronvermelding bij plaatst. Het overnemen van teksten en afbeeldingen is alleen toegestaan met schriftelijke (per E-mail) toestemming van het STIWOT-bestuur. De artikelen op onze sites, worden met veel zorg en aandacht samengesteld. Onze medewerkers besteden heel veel tijd aan hun hobby. Alhoewel STIWOT een groot voorstander is van de vrije verspreiding van historische informatie, stellen wij het op prijs dat onze medewerkers de erkenning krijgen die zij verdienen. Daarom verwachten wij dat overname van gegevens gepaard gaat met bronvermelding en dat voor het overnemen van artikelen en afbeeldingen de auteurswet wordt gerespecteerd.

Het STIWOT-bestuur

http://www.go2war2.nl
Dus als er netjes een bronvermelding en toestemming gevraagt word via mail dan kun je dit hier boven zo op de site zetten voor de volwassen. Als het nodig mocht zijn kun je hier ook wel een kinder versie uit schrijven. Met netjes een bronvermelding
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Kan ik dan niet net zo goed 't domein forwarden naar die site?

Nee, ik ben d'r toch niet zo'n voorstander van.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Bericht door Willem ter Haar »

Dan kunnen we het nemen als basis voor ons verhaal over deze meneer.
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8131
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Prima,

heeee, ging Sjoerd hier niet over?? *)
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

Bericht door Willem ter Haar »

@ Sjoerd ben jij hier nog mee bezig? Als dat zo is dan zet ik je ff bij wie wat doet. Anders is het vrij voor iedereen om er mee aan de slag te gaan.
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
Plaats reactie