Denemarken werd op 9 april 1940 door Duitsland bezet tijdens Operatie Weserübung zonder dat er geweld aan te pas kwam, de Deense regering koos voor een samenwerking met de Duitsers, deze samenwerking duurde tot 29 augustus 1943 waarna een volledige bezetting volgde.
Na augustus 1943 namen de activiteiten van het verzet toe en als gevolg daarvan ook het aantal arrestaties en deportaties naar Duitse concentratiekampen.
Het lukte de Deense autoriteiten een overeenkomst te sluiten met de Duitsers en er werden afspraken gemaakt dat Deense gevangenen in een kamp op Deens grondgebied
werden opgesloten, de bewaking zou in handen komen van de SS maar de verzorging zou door de Denen zelf verzorgd worden.
Internierungslager Frøslev is een van de weinige kampen waar geen mensen door ondervoeding, mishandeling en epidemieën zijn gestorven, de getuigenissen spreken over een fatsoenlijke behandeling.
Het kamp ligt in Denemarken net over de grens met Duitsland en is een van de best bewaarde en onderhouden kampen.
Een deel is in gebruik als museum een deel dient voor jongeren huisvesting.
De ingang met wachttoren en informatie panelen


Het kampterrein met de goed onderhouden gebouwen en gemaaide gazons



Het bewakingsgebouw met wachttoren



Diverse vertrekken zijn weer in originele staat gebracht en dienen als museum



De originele kampomheining

Een monument voor omgekomen verzetsstrijders

Tegen de afspraken in verplaatsten de Duitsers toch 1625 naar Duitse kampen hier overleden er 220 dit monument herdenkt ze

Een gedeelte van de barakken is voor publiek toegankelijk

En ingericht als expositie met origineel meubilair o.a. de bibliotheek


Originele foto's duidelijk zichtbaar is dat de gevangenen hun eigen kleding mochten dragen


Vanuit Zweden werden vanaf 1943 pogingen ondernomen om Scandinavische gevangenen vrij te krijgen uit Duitse gevangenschap.
Himmler had hier geen interesse in tot hij aan het einde van de oorlog inzag dat de val van het Derde Rijk een kwestie van tijd zou zijn, in februari 1945 onderhandeld hij (via een tussenpersoon) met Folke Bernadotte van het Zweedse Rode kruis over een eenzijdige overgave van Duitsland aan de westelijke geallieerden.
Tijdens deze onderhandelingen lukt het de Zweden de toezegging te krijgen de Noorse en Deense gevangenen uit Duitse concentratiekampen te mogen ophalen.
Uiteraard moet deze toegefelijkheid van de Reichsführer-SS gezien worden in het kader van sympathie proberen te krijgen bij VS / Engeland en zo tot een akkoord te komen.
Uiteindelijk lukt het Himmler niet om tot een akkoord te komen met de westelijke geallieerden, de vrijlating van de Scandinavische gevangenen ging vanaf maart 1945 wel door.
Het ophalen van deze gevangen en transport naar Zweden werd uitgevoerd met Zweeds en later ook Deense ambulances en werd het "Witte bussen transport genoemd" 15.345 gevangen werden uit Duitse kampen opgehaald 7.795 waren Scandinaviërs 7.550 hadden een andere nationaliteit.
Een van de weinig overgebleven originele bussen.


Een foto van het transport voorjaar 1945

Wil je meer toen & nu? Meld je dan nu aan op mijn Facebook pagina
