V2 basis La Coupole‏‏

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wijnhoven NL
Lid
Berichten: 64
Lid geworden op: 30 sep 2012, 12:15

V2 basis La Coupole‏‏

Bericht door Wijnhoven NL »

Afbeelding
De V2 lanceerbasis in La Coupole is een indrukwekkend bouwsel en is te vinden op zo'n 5 km van het Franse plaatsje Saint-Omer. Organisation Todt besteedde het werk uit aan Philipp Holzmann AG voor de bouw die in september 1943 begon. Naast betaalde arbeiders worden ook Russische en Poolse gevangen ingezet en een ook aantal Fransen die gedwongen arbeid verrichten. De gevangenen zaten in een kamp dat binnen in het tunnelsysteem gevestigd was.
Afbeelding
Ondanks dat de geallieerden al in november 1943 op de hoogte waren van een opvallend bouwwerk dat hun aandacht verdiende begint de bommencampagne pas in maart 1944. Zonder veel succes. Dorpjes in de omgeving worden weggevaagd maar de bouw van de koepel gaat gestaag voort. Op 27 april 1944 bombarderen de Amerikanen het complex met oa. 1000 pound bommen waarvan men er 128 afwerpt. De schade aan het complex is behoorlijk en met slechts één toestel dat verloren gaat is de missie een groot succes. Piloten wisten dat er ontzettend veel Flak artillerie in de omgeving stond die ook opvallend vaak raak schoten. Op 22 juni vallen de Amerikanen opnieuw aan. Veel bommen in de omgeving maar geen eentje raakt het complex dankzij een dicht wolkendek. In totaal worden er 16 bombardementen uitgevoerd waarbij spoorlijnen, communicatie, bouwmateriaal, en het wegennet rondom het bunkercomplex werden vernietigd. De koepel en de tunnels bleven echter ongeschonden en het startsein voor de eerste V2 lanceringen was hooguit vertraagd. Op 17 juli 1944 volgt het laatste bombardement waarbij men ook de 1000kg Tallboy bommen afwerpt. De koepel blijkt opnieuw ondoordringbaar maar 3 Tallboys exploderen vlak naast tunnels, een vierde explodeert voor de ingang van een tunnel en vijfde slaat in op de heuvel naast de koepel. Deze richten veel schade aan en de laatste zorgt ervoor dat de murw geslagen heuvel gaat glijden en de koepel onstabiel wordt. Ook worden de twee verticale, en cruciale, V2 uitgangen bedolven. Twee weken later verlaten de Duitsers de basis zonder dat er ooit een V2 raket is gelanceerd.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Foto genomen in 1944 vanuit een Mosquito

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding
Deel van een V2 verbrandingskamer. Vermoedelijk in de lucht geëxplodeerd en neergestort in het Belgische Lier vlak bij Antwerpen. De verbrandingskamer werd ontdekt tijdens de uitbreiding van een fabriek in 2003.
Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenue van verzetsstrijder Pierre Cuallacci (1904-1973)
Gedeporteerd op 17 oktober 1943. Overleefde verschillende gevangenissen en concentratiekamp Gross Rosen.
Afbeelding
Tenue van verzetsstrijder Pierre Géhard (1920-1999)
Radio-operator van een verzetsnetwerk in Lyon. Opgepakt op 26 oktober 1943 en gedeporteerd op 17 januari 1944. Overleefde concentratiekampen Buchenwald en Dora.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Van Koos24 wist ik dat je jaren geleden via het bos aan de achterzijde gewoon de koepel kon betreden maar tegenwoordig staat er dus een hek omheen en komt het museumpersoneel je al na 10 minuten van het dak plukken. Net genoeg tijd om een paar foto's te nemen :)
Afbeelding
In 2003 heeft het museum een laag beton over de koepel laten aanbrengen zodat de koepel er weer wat egaler uitziet. Daarbij zijn inscripties van arbeiders en dwangarbeiders in het beton verloren gegaan. Er zouden nog enkele inscripties op de rest van het dak te vinden zijn. Maar eenmaal boven aangekomen blijkt dat men ergens in de afgelopen 12 jaar de koepel en de rest van het dak ook nog eens van een laag teer heeft voorzien. Daarmee zijn ook de laatste inscripties verdwenen.
Afbeelding
Afbeelding
Ventilatieschacht

Afbeelding
Hieronder liggen twee V2 uitgangen die zijn bedolven toen de heuvel ging glijden.
Gebruikersavatar
rutger
Lid
Berichten: 1081
Lid geworden op: 25 apr 2006, 18:43

Re: V2 basis La Coupole‏‏

Bericht door rutger »

Mooi verslag!
'' I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. ''

Nelson Mandela
Gebruikersavatar
Nekaf
Lid
Berichten: 148
Lid geworden op: 31 jul 2005, 00:12
Locatie: Rosmalen

Re: V2 basis La Coupole‏‏

Bericht door Nekaf »

Dankjewel, mooie foto's
Plaats reactie