Verkeersbrug - Dordrecht.

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Bertus Bunker
Lid
Berichten: 584
Lid geworden op: 11 okt 2017, 11:33
Locatie: Alkmaar
Gegeven: 2 keer
Ontvangen: 5 keer

Verkeersbrug - Dordrecht.

Bericht door Bertus Bunker »

Tijdens de bouw van de verkeersbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht in 1939 werden er in de Zuidelijke pijler twee kazematten ingebouwd .
Aangezien ze onder het wegdek zaten van de klep van het beweegbare gedeelte waren ze alleen effectief als de klep open stond zodat men het bruggenhoofd onder vuur kon nemen.
Tijdens de Duitse luchtlandingen ten Zuiden van de stad Dordrecht was de brug onderbezet door Nederlandse troepen.
De bewaking van de brug bestond uit 5 onderofficieren , 5 korporaals en 4 man per wachtdienst ieder voorzien van 4 patronen de man.
De wachtcommandant was L.Kroon van het 15e Regiment Infanterie.
Alle manschappen waren op het rijweg gedeelte gepositioneerd .
Van de kazematten is tijdens de strijd geen gebruik gemaakt , ook tijdens de Duitse bezetting liet men de kazematten ongemoeid.
Bijlagen
thumbnail_DSC_0207[1].jpg
thumbnail_DSC_0208[1].jpg
Dordtenaar
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 dec 2017, 10:25

Re: Verkeersbrug - Dordrecht.

Bericht door Dordtenaar »

De Duitsers hadden hadden van te voren genoeg informatie verzameld over de bruggen rondom de Oude Maas (Zwijndrechtse brug) en Hollands Diep (Moerdijkbrug). De Nederlandse soldaten (85e en 86e peloton luchtdoelmitrailleurs) hadden in de vroege ochtend geen schijn van kans om de Zwijndrechtse brug te behouden. Ze moesten rond 6:00 uur Nederlandse tijd capituleren. De overige dagen trachtte de Nederlanders de brug te heroveren maar dat lukte niet meer.

Maar het is bijzonder dat de kazematten er nog steeds staan en dat ze nooit zijn gebruikt tijdens de mei dagen van 1940 door zowel de Nederlanders als de Duitsers.
Plaats reactie