Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Bart FM Droog
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 22 apr 2020, 23:01
Gegeven: 21 keer
Ontvangen: 8 keer

Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Bericht door Bart FM Droog »

Een jaar geleden heb ik als een bijlage in een artikelenreeks over de 'Tweede Wereldoorlog als industrie'* een overzicht gemaakt van oorlogs- en militaire musea alsmede oorlogsherinneringscentra in Nederland. Het zal wel niet compleet zijn, maar waarschijnlijk staan er musea tussen die bij sommigen nog onbekend zijn: https://www.droog-mag.nl/2021/ww2-musea ... erland.pdf

* Een overzicht van die artikelen staat onderaan deze pagina: https://reportersonline.nl/oorlogsmuseu ... dustrie-4/
Laatst gewijzigd door Bart FM Droog op 10 dec 2022, 14:10, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4881
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 56 keer
Ontvangen: 101 keer

Re: Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Bericht door asjemenou »

Bedankt voor het plaatsen van je bericht.
Zo zie je maar, ons land heeft meer oorlogsmusea en -monumenten dan dat je zou denken.
In het overzicht zag ik dat het Eyewitness Museum in Beek ook nog staat vermeld. Dit museum is sinds begin oktober jl. gesloten.
Een deel van de collectie van dit museum zal in de toekomst te zien zijn in het oorlogsmuseum Overloon.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Bart FM Droog
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 22 apr 2020, 23:01
Gegeven: 21 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Bericht door Bart FM Droog »

Ja, ik weet dat het museum in Beek in oktober 2022 de poorten sloot. Maar dat overzicht stamt van oktober 2021, vandaar.
Bij de "Hitler"-collectie van Beek waren overigens wel serieuze vraagtekens te plaatsemn, net als bij een aantal andere voorwerpen, die, naar ik hoop, niet in Overloon beland zijn. Zie: https://www.bartfmdroog.com/droog/niod/beek.html
Laatst gewijzigd door Bart FM Droog op 12 dec 2022, 14:39, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Bericht door Kugelblitz »

Op basis van bovenstaand artikel was het met de authenticiteit van de collectie van het voormalige Eyewitness Museum niet al te best gesteld. Nu begreep ik dat het museum 2 keer beroofd is, waarbij de laatste keer ook meerdere complete poppen zijn meegenomen. Een deel van de vroegere collectie wordt momenteel ook via Militariaplaza verkocht, een handelaar waar ik persoonlijk geen vraagtekens bij heb, zeker als het gaat om de authenticiteit van de aangeboden voorwerpen.
Schijnbaar was/is een deel van de collectie toch wel de moeite waard, zowel voor de overvallers (al weet je natuurlijk niet hoe goed die hun huiswerk hebben gedaan) als voor een gerenommeerde handelaar die het niet nodig heeft rommel onder zijn waar te mengen.

De specifieke stukken die je in het artikel uitlicht doen inderdaad dubieus aan, mooi dat je ze vaak ook hebt kunnen koppelen aan een kavel van een veilinghuis of handelaar. Jammer dat de informatievoorziening bij de vitrines ook zo summier was. Heb het museum overigens zelf nooit bezocht.

Groet, Kugel!
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Bart FM Droog
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 22 apr 2020, 23:01
Gegeven: 21 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Bericht door Bart FM Droog »

Hoewel ik op wapengebied geen specialist ben, denk ik dat de wapens die destijds ontvreemd zijn, authentiek waren. Simpelweg omdat het bij wapens in veel gevallen te duur zal zijn om een replica (of vervalsing) te maken. Wat uniformen betreft: ik heb tal van vermoedelijk authentieke Duitse militaire kledingsstukken en andere voorwerpen uit WO2 zien passeren, die na de oorlog zijn ge-upgraded door ze toe te schrijven aan deze of gene hooggeplaatste officier. Bij dat soort objecten is mijn stelregel: fake (ook al is het deels echt), tenzij er onweerlegbaar bewijs dat het aan die of die heeft toebehoort.

Het beste voorbeeld is wellicht de onderbroek 'van' Hitler. Vermoedelijk een echt uit de jaren '30 stammende onderbroek, die een zwendelaar heeft opgewaardeerd door te beweren dat Hitler het destijds vergeten had bij zijn vertrek uit een Oostenrijks hotel. In de gedegen studies over waar Hitler zich van dag tot dag ophield, is inderdaad terug te vinden dat Hitler op een bepaalde datum in dat hotel overnacht had. Maakt dat die onderbroek tot een authentiek Hitlervoorwerp? Nee - het betekent alleen maar dat een zwendelaar zo'n studie gelezen heeft, dacht van "aha, bingo!" - en op zoek ging naar een onderbroek die bij zwendelpraat zou passen. Lucratieve business: het ding werd in 2017 verkocht voor $6.700 (plus de provisie voor het veilinghuis). Zie: https://www.droog-mag.nl/hitler/2017/index.html#hap
utmi
Lid
Berichten: 805
Lid geworden op: 17 jan 2006, 15:01
Gegeven: 1 keer
Ontvangen: 19 keer

Re: Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Bericht door utmi »

Ik probeer mijn reactie algemeen te houden omdat het topic gaat over oorlogs- en militaire musea (als in overzicht) in Nederland en niet specifiek het voormalige Eyewitness museum.

Ga er maar van uit dat er in alle musea bewust of onbewust reproductie spullen aanwezig zijn. Op zich niet erg omdat het een collectie kan completeren en de leek, de reguliere bezoeker, dit meestal niet opvalt.
Nu kan er onderscheid gemaakt worden tussen:
1. Is de koper (eigenaar) zich bewust dat het een reproductie (soms- zelfs fantasie) item betreft of niet?
2.Hoe wordt het item vervolgens aan het publiek gepresenteerd, als authentiek of niet.

Van de antwoorden op bovenstaande punten kunnen verschillende combinaties worden gemaakt. Uiteraard is de meest bezwaarlijke waarbij een eigenaar bewust is van reproductie en dit presenteert als authentiek.


@Bart FM Droog in je artikel https://www.bartfmdroog.com/droog/niod/beek.html lees ik als rode draad de herkomst van een item:

“Of een SS-dolk authentiek is, kan alleen worden vastgesteld als het herkomstverhaal 100% waterdicht is. Zo niet, dan moet zo'n object - gezien de grote hoeveelheid replica's en vervalsingen - als vervalsing beschouwd worden.”

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Alleen het item zelf bepaalt originaliteit, niks anders. Natuurlijk is herkomst een extra indicator, maar dit is zo goed als nooit waterdicht.
Je haalt internetvoorbeelden aan van reproducties, ik snap de intentie, maar vind het wel kort door de bocht omdat vergelijk met een origineel object vaak duidelijk verschil laat zien.

En ik ben het helemaal eens met je bewoordingen onder het kopje “onze oprechte hoop”. Ik zou zeggen: money doesn’t buy authenticity. Vertrouw niet op de naam van een dealer of veilinghuis, zij hebben altijd een belang…


De indeling/opzet van een museum zal altijd een punt van discussie zijn. De een wil informatief met moderne middelen, de ander houdt van een klassiek “verzameling van spullen” museum. Als verzamelaar zal je van het laatste houden. Besef dat het Eyewitness museum een privé verzameling was. Jammer dat het opgehouden heeft te bestaan, net als bet Baugnez44 Historical Center wat in januari de deuren sluit.
Their name liveth for evermore
Bart FM Droog
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 22 apr 2020, 23:01
Gegeven: 21 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: Overzicht oorlogs- en militaire musea Nederland

Bericht door Bart FM Droog »

Wel, waar het mij vooral omgaat zijn de voorwerpen die aan hooggeplatste nazi's zijn toegeschreven. Waarbij de voorwerpen mogelijk authentiek zijn, maar de toeschrijving een verzinsel is. Of verzonnen door een verkoper, of verzonnen door een museum (willekeurig welk). In beide gevallen is het pure oplichting.

Wat betreft SS-dolken of welk materiaal dan ook: je kan zo'n dolk, echt of replica, in een museum neerlegen. Maar wat is de historische waarde van zo'n als het bijbehorende verhaal niet verteld wordt? Dan is het niet meer dan een stuk metaal. Maar dit terzijde.
Plaats reactie