Fototentoonstelling in het Legermuseum

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Fototentoonstelling in het Legermuseum

Bericht door Peter M »

Nog tot 30 december dit jaar loopt er een tijdelijke tentoonstelling over Rusland in de Tweede Wereldoorlog in het Legermuseum te Brussel.

De beschrijving op de site van het legermuseum:
Tijdelijke tentoonstelling: De Vaderlandse Oorlog 1941-1945

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog wijdt het Koninklijk Legermuseum, in nauwe samenwerking met de Russische ambassade in Brussel, een tentoonstelling aan de strijd op het Oostfront.

Het evenement verloopt in twee fases. Eerst wordt er, op 19 april, een fototentoonstelling geopend op het gelijkvloers van de Bordiauhal.

Een vijftigtal Russische foto’s, waarvan een groot aantal weinig of niet gekend in het Westen, illustreren de enorme, zelfs bovenmenselijke inspanningen die het Rode Leger leverde om de Duitse agressie af te weren en om te zetten in een grootse overwinning. Vier grote thema's worden aangesneden: het tegenoffensief rond Moskou, de slag om Stalingrad, de tankslag te Kursk en de inname van Berlijn. Een militaire kaart voor elk thema schetst de evolutie van de strijd en de aangewende tactiek.

Dit wordt aangevuld met een reeks zichten van de diverse strijdtonelen: het 900 dagen durende beleg van Leningrad, de gevechten in Oekraïne of de opmars door Polen en Duitsland. Deze vijftig foto's, of eerder deze vijftig momentopnamen, verschaffen een duidelijk beeld van wat de strijd aan het Oostfront werkelijk was.

Onderhandelingen met de Russische ambassade en met Russische instellingen zijn nog lopende om ook Russische documentaires te bekomen, teneinde het geheel een nog aangrijpendere en reëlere dimensie mee te geven.

Na de zomermaanden, vermoedelijk in de loop van oktober, komt de tweede fase aan bod. De fototentoonstelling zal dan worden uitgebreid met een dertigtal Russische affiches afkomstig uit de rijke collecties van het Centraal Museum van de Strijdkrachten in Moskou.

Deze affiches weerspiegelen het propaganda-apparaat dat broodnodig was om het thuisfront te mobiliseren zodat het bereid was tot het uiterste gaan in deze grote "Vaderlandse Oorlog".

Door de combinatie van affiches, foto's en beeldmateriaal krijgen we een veel beter inzicht in de Russische versie en in de Russische visie van deze titanenstrijd in het Oosten, die miljoenen levens heeft verwoest.

Het geheel zal ten slotte nog worden verrijkt met beelden van de verschillende herdenkingen van de 60ste verjaardag van het einde van de oorlog in diverse steden en gewesten van de Russische federatie.
Toegang is - zoals altijd- gratis.

Ik denk deze zomer wel eens een bezoekje te brengen.
Plaats reactie