Nog een foto (in actie) van SS-Hauptsturmführer Léon Degrelle. Degrelle ontvangt de H. Communie tijdens een Mis aan het Oostfront bij de stad Tsjerkassy (Oekraïne), waar hij ook gewond zou raken in datzelfde 1944.
Wat betreft de landen die na de oorlog coulant tegenover collaborateurs en nazi's stonden, het volgende rijtje:
1. Argentinië (Peronismo).
2. Chili (Patagonië).
3. Spanje (Falangistas de General Franco)
4. Paraguay.
5. Uruguay.
6. Brazilië (vanwege de talrijke eind 19e eeuwse Duitse kolonies in het binnenland).
7. Verenigde Staten (nazi-wetenschappers, zie W. Von Braun usw.).
8. Sowjet-Unie (nazi-wetenschappers).
De overige West-Europese landen namen slechts mondjesmaat nazi's op, en later slechts onder de voorwaarde, dat zij hadden meegevochten in Korea tegen de Kim Il Sung Beweging (communisten) rond 1950.
Toch bleef het meest "veilige" land het verdeelde Duitsland (of wat daar na de annexatie van de oostelijke gebieden door de SU en Polen van over was). Net als in een zwerm vogels elke vogel op zich zich relatief veilig voelt, was dit ook in Duitsland het geval. Vele nazi's kwamen op belangrijke posten in de Nationale Volksarmee (DDR) terechten de Volkspolizei (DDR) recruteerde ijverig uit het Gestapo-personeelsbestand. Zelfs de uniformen leunden aan bij de oude militaire tijden van het Nationaal-Socialisme, ook al gingen ze nu strijden voor het Internationaal-Socialisme samen met voormalig aarstvijand Rusland. In de BRD trachtte men weliswaar de toplaag vrij van nazi's te houden, maar dit bleek zeer moeilijk. Onder invloed van gedegen Amerikaanse screening, bleef het nazi-nostalgisme in de Bundeswehr - relatief - beperkt. In de BRD waren voormalige nazi-kopstukken ook na hun pensioen veilig, zie onder meer de organisaties zoals "Stille Hilfe e.V." van de dochter van Heinrich Himmler, Gudrun, die deze pensionairenvereniging voor oud-ss'ers nog altijd leidt.
«Vlaanderens schoonste uur heeft geslagen» - Onderpastoor en dichter Cyriel Verschaeve, West-Vlaanderen, 1940. Een Romanticus, gevangen door de geschiedenis.