Rudolf Hess

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
Dave
Lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 07 sep 2005, 19:23
Locatie: Hoogstraten

Rudolf Hess

Bericht door Dave »

Omdat de vlucht van Hess naar GB voor mij een onbekend terrein was, heb ik onlangs het boek"Het Hitler-Hess bedrog" gelezen van Martin Allen. Dit boek is verschenen in 2003. Ondanks de verhullingen in dit boek is veel gebaseerd op speculaties en vermoedens.
Zijn er sinds 2003 nog boeken over deze materie verschenen?
Worden de beweringen van Martin Allen nog gestaafd door anderen zodat ik zijn hypothese voor waarheid mag aannemen?
Wat zien jullie achter de vlucht van Hess naar Schotland?

Ps: Als de thesis van Martin Allen de waarheid is, heb ik het moeilijk met de levenslange opsluiting van Hess onder druk van de Britten.
Hij stond voor de oorlog bekend als een bekwaam en gematigd nazist. Ook was hij een groot tegenstander van de oorlog. Op het moment van zijn vlucht was de invloed van Hess in de partij tanende. Dit owv zijn afkeer van een oorlog. Zonder hem als een heilige af te willen schilderen is een levenslange straf te zwaar voor de "misdaden" gepleegd door Hess.

Ook hier graag jullie mening!

Dave
Gebruikersavatar
BBB
Lid
Berichten: 1019
Lid geworden op: 16 jul 2005, 00:18
Locatie: Vlaanderen

Bericht door BBB »

Zit er niet meer achter ? Levenslang verwijdert uit de maatschappij,maar om welke reden?
Sommigen verklaarden dat hij wel eens gek kon zijn geworden.
Het intresseert me ook, dus ik hoop op reacties in deze thread.
Am Ende steht der Sieg
Voorheen bekend als 'bollebekboerke' op dit forum
Gebruikersavatar
Mich
Lid
Berichten: 465
Lid geworden op: 28 mar 2004, 22:43
Locatie: Haarlem

Bericht door Mich »

Toevallig plaatste ik eergisteren dit antwoord op een ander topic in dit forum. http://forum.wo2.nl/viewtopic.php?t=11690
Ben het absoluut eens dat Hess te zwaar veroordeeld is en misschien vind je het interessant om te lezen wat ik erover geschreven heb.
"They'll know that you've fought for your country
And no one will worry a bit..."

Siegfried Sassoon
blue
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 05 jan 2005, 19:37

Bericht door blue »

Hij stond voor de oorlog bekend als een bekwaam en gematigd nazist
Ik heb net in een boek gelezen, dat ging over de kopstukken van het Derde Rijk dat Hess niet bepaald een gematigd nazi kopstuk was.
Veel van de ideen over rassenhaat en de uitvoering hiervan kunnen zeer waarschijnlijk uit het Brein van hess komen en hij zou deze ideen vermoedeljik tijdens zijn gevangenschap samen met Hitler aan Hitler doorgespeeld hebben.(Hess zelf had de gedachtegang weer van een docent).

Ook heb ik nog meer dingen over Hess gelezen waardoor hij naar mijn mening niet een gematigd nazi genoemd mag worden. Hij was niet bepaald een lieverdje :P
Gebruikersavatar
Mich
Lid
Berichten: 465
Lid geworden op: 28 mar 2004, 22:43
Locatie: Haarlem

Bericht door Mich »

Ik ben het met je eens dat Hess antisemitisch was ingesteld. Het is ook waar dat Hess met Hitler in de gevangenis belandde en dat ze daar samen aan Mein kampf hebben gewerkt.
In vergelijking met andere hoge nazi functionarissen valt Hess echter uit de toom. Hij eigende zich geen ontvreemde goederen toe (zoals Göring), was geen propagandistische meester in het opjutten en beliegen van het Duitse volk (zoals Goebbels) en had zeker niets tot vrijwel niets te doen met de uitroeiing van de joden zoals Himmler, Heydrich, Eichmann en Frank (om er maar een paar te noemen.)

De 'meerde dingen' die je over Hess hebt gelezen waaruit blijkt dat hij geen lieverdje was blijven nu nogal vaag en hopelijk kom je met duidelijkere voorbeelden. :)
"They'll know that you've fought for your country
And no one will worry a bit..."

Siegfried Sassoon
blue
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 05 jan 2005, 19:37

Bericht door blue »

en had zeker niets tot vrijwel niets te doen met de uitroeiing van de joden zoals Himmler, Heydrich, Eichmann en Frank (om er maar een paar te noemen.)
Als Hess inderdaad grondlegger is van de ideologie over het antisemitisme in Duitsland, dan snap ik niet dat je zulke uitspraken kunt doen. Ik denk dat zijn ideen over de Jodenhaat mede het begin zijn van de latere Joden uitroeing.

Het plan om de Joden uit te roeien is voortgekomen uit de haat tegenover de Joden, en als deze Haat zich gevormd heeft nadat Hess bepaalde ideen over o.a de Joden heeft doorgespeeld aan Hitler dan, vind ik de opmerking: had zeker niets tot vrijwel niets te doen met de uitroeiing van de joden, Zeer incorrect.
Gebruikersavatar
Mich
Lid
Berichten: 465
Lid geworden op: 28 mar 2004, 22:43
Locatie: Haarlem

Bericht door Mich »

Ik begrijp je 'verbazing', maar de zaak Hess zit veel gecompliceerder in elkaar dan dat. Hess was een antisemiet zoals honderdduizenden anderen in die tijd. Niemand schrijft dat Hess de grondlegger was van de antisemitische ideologie.
Je geeft zelf al aan dat het plan
om de joden uit te roeien is voortgekomen uit de haat tegenover Joden.
Daarom verdienen degene die deze uitroeiingsmethoden en plannen hebben bedacht de absolute doodstraf. Het prediken van antisemitisme is afschuwelijk, maar vergeleken met de totale situatie in Duitsland niet iets bijzonders.

edit: quote ging verkeerd. Nu goed.
"They'll know that you've fought for your country
And no one will worry a bit..."

Siegfried Sassoon
Dave
Lid
Berichten: 21
Lid geworden op: 07 sep 2005, 19:23
Locatie: Hoogstraten

Bericht door Dave »

Ik ben het volledig met Mich eens.

Antisemitisme is al een eeuwenoud verschijnsel in onze maatschappij. De pogroms in Rusland, Dreyfuss-affaire in Frankrijk,...
In vele landen is op bepaalde momenten het antisemitisme geëscaleerd.
Na WOI werden deze gevoelens in Duitsland aangewakkerd door de dolkstootlegende. Dit heeft zich uitgebreid tot de rampzalige climax. Ook Hess hield zich vast aan deze legende om zo de nederlaag dragelijker te maken.
Anders is het gesteld met een Himmler, Heydrich en natuurlijk ook Hitler.
Het besluit tot de definitieve endlösung werd genomen op 20 januari 1942 tijdens de Wannseeconferentie. Vanaf hier kan men spreken over de georganiseerde vernietiging van de Joden. Aangezien Hess toen reeds in gevangenschap leefde kun je hem deze genomen beslissingen niet ten laste leggen.
Hess verdiende een straf maar enkel voor de misdaden die zijn partij heeft gepleegd tot zijn gevangenschap. Nacht der lange messen, Kristalnacht, verschillende invasies vanaf 1939,...

Ik vind verschillende oorlogsfiguren even misdadig dan Hess. Vooral Stalin. Hij heeft ook een nacht der lange messen gehad met zijn partijzuiveringen. Ook hij heeft verschillende invasies gepleegd zoals oa Polen en Finland. Massamoorden waren hem ook niet onbekend zoals bij Katyn. Is hij gestraft?

één conclusie. De winnaar heeft altijd het recht aan zijn zijde en wordt zelden gestraft voor zijn misdaden.
blue
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 05 jan 2005, 19:37

Bericht door blue »

Ik ben het er inderdaad wel mee eens dat Hess in verhouding tot andere nazi-kopstukken niet zo'n lange straf had mogen krijgen.
Hij zat op het laatst alleen nog vast omdat de Russen dit wouden, een persoonlijke afrekening, om het zo maar even kort te noemen.
Marcfire
Lid
Berichten: 328
Lid geworden op: 24 dec 2003, 12:49

Bericht door Marcfire »

Ik heb net een boek uit over Hess van Prince Pyckett en nog iemand, ben de titel even kwijt maar het boek heb ik thuis.

Dit boek is zonder twijfel het meest gave boek dat ik over WOII heb gelezen. Ik had eerder de nieuweste versie van het boek van Hugh Thomas gelezen over zijn versie van een dubbelganger.

Het boek dat ik nu gelezen heb gaat veel dieper op achtergrond zaken in en gebruikt de nieuwst openbaarde dossiers en ooggetuigen die anderen nog niet hebben gebruikt.

Het komt ongeveer neer op dat Hess via Karl Haushofer en zijn zoon contact had met een vredesgroep in de UK. Er was een grote vredeslobby die de oorlog met Duitsland wilde stoppen omdat die het communisme het grootste gevaar vond en ook om niet door oorlogschulden van de USA afhankelijk te worden. Veel adel zat in deze groep en daar had Hess contacten mee. Hij is naar de UK gevlogen voor onderhandelingen met het doel terug te keren. De broer van de koning was de belangrijkste speler samen met hertog Hamilton.

Volgens hun onderzoek is de Churchill clan achter het plan gekomen en hebben zij Hess te pakken gekregen. Uiteindelijk is Hess in de handen van de vredesgroep gekomen en in het zelfde vliegtuig als de broer van de koning verongelukt (sabotage). De dubbelganger die door Churchill clan is ingezet is in Spandau gekomen, waar Thomas hem onderzocht en zijn eigen theorie heeft gemaakt.

Echt een super aanrader dit boek en hoewel sommige zinnen hierboven mischien vreemd klinken, na het lezen is er een hoop duidelijk. Deze heren hebben contacten tot in de hoogste regionen van de Engelse regering en zijn ervan overtuigd dat de dubbelganger wel degelijk is vermoord. Ook dit wordt onderbouwd in het boek.

Voor geinteresseerden kan ik het ISBN nummer opzoeken. Dit boek geeft een heel andere kijk op WOII en de spelers daarin. Want wat als Hess missie was geslaagd en Churchill was afgezet, vrede met Duitsland.....
Marcfire
Lid
Berichten: 328
Lid geworden op: 24 dec 2003, 12:49

Bericht door Marcfire »

De Russen hebben op een gegeven moment toestemming gegeven voor vrijlating, de Engelsen hebben dit tegen gehouden. Eerder waren de Russen wel tegen zijn vrijlating, de ommekeer in hun houding heeft de Engelsen doen besluiten tot moord.

Dit volgens het boek dat ik hier boven genoemd heb.

Dossiers die nu openbaar gemaakt hadden moeten worden zijn door de UK regering verplaatst naar de koninklijke archieven onlangs, dit betekent dat de dossiers niet meer vrijgegeven hoeven worden, want die plicht is er niet in dat archief. Vreemde zaak dus nog steeds met veel misterie
Marcfire
Lid
Berichten: 328
Lid geworden op: 24 dec 2003, 12:49

Bericht door Marcfire »

Hess was volgens het boek ook twee handen op 1 buik met Hitler en die stond dus ook achter zijn plan om naar de UK te vliegen, kon het echter niet toegeven toen e.e.a. mislukt was.

Alleen al over de vliegroute die Hess nam zijn in het boek veel ophelderingen gegeven. De offieciele versie die Hess bij gevangenneming opgaf is door Thomas ook gebruikt, maar het boek geeft veel informatie en getuigen hoe het echt is gegaan.

Ik heb het voor 8,5 euro bij de Slegte gekocht op de 2e hands afdeling trouwens.
blue
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 05 jan 2005, 19:37

Bericht door blue »

klinkt interessant, zal eens ff goed opletten als ik in de boekwinkel ben :D. Tnx voor info
Student
Lid
Berichten: 47
Lid geworden op: 02 sep 2005, 17:11

Bericht door Student »

blue schreef:...Het plan om de Joden uit te roeien is voortgekomen uit de haat tegenover de Joden, en als deze Haat zich gevormd heeft nadat Hess bepaalde ideen over o.a de Joden heeft doorgespeeld aan Hitler ...
Die haat was toen alomtegenwoordig, in Christelijk-rechtse middens was het in die tijd helemaal niet ongewoon om tegen joden te zijn? De jodenhaat was veel dieper geworteld, denk maar aan bijvoorbeeld Luther die een notoir jodenhater was, of andere vooraanstaande jodenhaters als Henri Ford, Louis Farrakhan, Peter Stuyvesant, Benjamin Franklin, George Washington,...
De nationaal-socialisten speelden gewoon in op deze gevoelens maar hebben ze niet zelf 'uitgevonden'.
Gebruikersavatar
Mich
Lid
Berichten: 465
Lid geworden op: 28 mar 2004, 22:43
Locatie: Haarlem

Bericht door Mich »

Dank je voor je interessante bijdragen Marcfire. Ik ken het boek waar je op doelt (Hess: het dubbelleven van de man achter Hitler) maar ben van mening dat de schrijvers wat al te enthousiast hun theorieën proberen te bewijzen. Zoals jij zelf al aangeeft hebben de Engelsen volgens het boek een dubieuze rol in de zaak Hess gespeeld. Dat is zonder twijfel waar, maar de schrijvers maken al in het hele begin een grote fout door te beweren dat de Engelse rechters Hess op alle vier de punten schuldig bevonden en dat ze hem wilden zien hangen. Dat is niet juist, want zij stemden Hess 'enkel' schuldig op twee punten van de aanklacht en waren al direct voor een levenslange gevangenisstraf. (Zie voor de bron het boek dat ik al meerdere malen heb genoemd.)

je schrijft:
De Russen hebben op een gegeven moment toestemming gegeven voor vrijlating, de Engelsen hebben dit tegen gehouden. Eerder waren de Russen wel tegen zijn vrijlating, de ommekeer in hun houding heeft de Engelsen doen besluiten tot moord.
Grotendeels is dat een feit. Onder Michail Gorbatsjov waren de Russen plotseling bereid om over Hess' vrijlating te praten. De Engelsen hadden altijd de schijn opgehouden dat ook zij Hess vrij wilden laten, maar wisten dat de Russen altijd tegen zouden stemmen. Nu dat vetorecht kwam te vervallen raakten de Engelsen in paniek. Of zij Hess ook daadwerkelijk vermoord hebben is totnogtoe een mysterie, maar vreemd is het zeker.
"They'll know that you've fought for your country
And no one will worry a bit..."

Siegfried Sassoon
Plaats reactie