Aanslag op Rauter bij de Woeste Hoeve.

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
Plaats reactie
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Aanslag op Rauter bij de Woeste Hoeve.

Bericht door IJsbrand »

Bij het Googlen naar de diverse sites die de aanslag op Rauter beschrijven, valt erg op dat er steeds de nadruk op een vrachtauto wordt gelegd.
In het ene verhaal is het, om hier een vrachtauto te overvallen om vlees bij een slachthuis af te halen, een ander verhaal vertelt, dat men een met vlees geladen vrachtauto wou overvallen.

Vergelijk beide verhalen eens:

http://www.kampamersfoort.nl/woeste_hoeve.htm
http://www.monument.apeldoorn-onderwijs ... 0hoeve.htm

Aangezien er als repressaille, door de Duitsers een 263 Nederlandse gevangenen zijn doodgeschoten, vraag je je wel af, wordt dit vrachtauto verhaal gebruikt om de verzetsgroep en zijn opdrachtgever buiten schot te houden voor deze onbezonnen daad? Had men met de aanslag bij Putten en de gevolgen daarvan in october 1944 nog niet genoeg geleerd?

Het staat tegenover de vele nabestaanden ook wel erg zwak om hun met dit verhaal achter te laten. Als je als gespecialiseerde verzetsgroep niet een personenauto van een vrachtwagen kunt onderscheiden moet je zulke opdrachten niet aannemen.
Als je de verhalen goed tegen het licht houdt, dan kan alleen maar de executie van Rauter bedoeld zijn.
Die had men met de bevrijding in zicht anders ook wel in de vingers gekregen en had men met represailles minder risico's gelopen.
Hopelijk komt de werkelijke toedracht nog eens aan het licht, het tot nu beschrevene schijnt van geen kant te kloppen, anders waren de verhalen niet zo verschillend.
Of moest men Rauter kwijt zonder vorm van proces, bang dat hij dan teveel over diverse personen ging vertellen die liever ongeschonden de oorlog uitkwamen, ondanks dat ze een dubbelrol hadden gespeeld.
Je kon ze ook niet allemaal met een zelfmoordverhaal naar het hiernamaals sturen, zoals bij Chris Lindeman (King Kong) en Meinoud Rost van Tonningen gebeurde.
Plaats reactie