Generalfeldmarschall Georg von Küchler

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Generalfeldmarschall Georg von Küchler

Bericht door Roel R. »

Dit stukje heb ik pas redelijk snel getypt voor fok om op een verkapte mannier twee foto's uit mijn collectie te showen ;)

Reacties graag, dan schaaf ik verder :D

Generalfeldmarschall Georg von Küchler

Georg werd op 30.05.1881 geboren in Schloß Phillipsruh. Na het bezoeken van de cadetten opleiding ging Georg in 1900 bij het keizerlijke leger waar hij diende bij het 25ste veld artillerie regiment. Na zijn promotie tot eerste Luitenant ging hij drie jaar naar de Oorlogsacademie (1910 - 13) waarna hij werkzaam werd bij de generale staf in Berlijn.

Tijdens de eerste wereldoorlog was hij bevelhebber van een artillerie batterij aan het westerse front, hij nam daar deel aan grote offensieven zoals de Somme en Verdun. In 1916 werd hij staf officier van het 206de infanterie divisie.

Afbeelding
[sub]Vlr. Onbekend, Generalfeldmarschall von Küchler en General de Infanterie Otto Lasch.
Uit de collectie van Roel R..[/sub]

In 1919 ging Georg bij het Freikorps om tegen het rode leger te vechten in Polen, na zijn terug komst naar Duitsland ging Georg bij de staf van de Jueterbog artillerie school.

Toen Georg gepromoveerd werd tot Kolonel werd hij Commandant van de 1ste Infanterie divisie in Oost Pruisen in 1932.

Georg volgde Heinrich von Brauchitsch op als commandant van as Wehrkries I in 1937. Hij steunde Hitler het jaar daarna bij het verwijderen uit hun functie van Werner von Blomberg en Werner von Fitsch. In Maart 1939 nam hij samen met Heinrich Himmler deel in de succesvolle bezetting van de haven van Memel.

Bij het uitbreken van de oorlog kreeg Georg de leiding over het derde leger.Tijdens de invasie van Polen namen Georg's troepen Danzig in. Georg, een groot aanhanger van de Nsdap zorgde echter voor opschudding bij de Schutz Staffeinel (SS) door het straffen van soldaten die wreedheden tegen burgers begingen.

Tijdens het westerse offensief vocht hij onder Generaal Fedor von Bock en bestuurde de troepen die Nederland veroverde. Hij nam Moerdijk, Rotterdam en Den Haag in voordat hij doorstootte naar België en daar Antwerpen innam op 18.05.1940. Zijn poging om de British Expeditionary Force (BEF) te Duinkerken te stoppen mislukte. at

Georg leidde zijn 18de leger tijdens operatie Barbarossa de Sovjet Unie in samen met
Ernst Busch en Wilhelm Leeb. Georg opmars ging richting Leningraf en in Mei 1941 tekende
General Wilhelm Keitel het Commissaris bevel dat alle Duitse soldaten en officieren opdracht gaf om Communistische Partij prominenten te doden zodra ze gevangen waren genomen. Georg volgde dit order in zijn haat en angst voor de Communisten enthousiast uit en moedigde zijn troepen ook aan om gevangen genomen Russische Partizanen te executeren.

Afbeelding
[sub]Generalfeldmarschall von Küchler ( midden ) in Rusland.
Uit de collectie van Roel R.[/sub]

Op 17.01.1942 verving Georg Wilhelm Leeb als commandant van Leger Groep Noord. Hij verbleef in de Sovjet unie tot Januari 1944 waarna hij om een terugtrekkende beweging naar de Luga rivier ontslagen werd door Adolf Hitler die furieus was om deze actie. Georg werd vervangen door Walter Model

Tijdens zijn non actieve periode werd Georg benaderd door Carl Goerdeler, die hem wou overhalen om deel te nemen aan het Juli plot tegen Adolf Hitler. Georg sympathiseerde met de groep, maar durfde het niet aan.

Georg werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen partizanen en werd te Neurenberg op 27.09.1948 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn deel hierin.
Georg, die in februari 1955 vrijkwam overleed op 25.051966, hij ligt begraven op de Alter Freidhof van Darmstadt.

Decoraties:

- Ritterkreuz 30.09.1939
- Eichenlaub 21.08.1943
- Ritterkreuz des kgl. Preuss. Hausordens von Hohenzollern
- 1939 EK I 22.09.1939
- 1939 EK II 11.09.1939
- 1914 EK I 08.01.1915
- 1914 EK II 20.11.1914
- Ritterkreuz I Klasse des kgl. Württembg. Friedrichs-Orden mit Schwertern
- Grossherzoglich Hessich. Tapferkeitsmedaille
- Hamburgisches Hanseatenkreuz
- Anhaltisches-Friedrich Kreuz
- Ehrenritter des Preuss Johanniter-Orden
- Ehrenkreuz für Frontkämpfer
- Wehrmacht-Dienstauszeichnung I Klasse
- Medaille zur Erinnerung an die Heimkehr des Memellandes
- Medaille “Winterschlacht im Osten 1941/1942”
Plaats reactie