Paul Oosterwijk

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
Plaats reactie
Rene Oosterwijk

Paul Oosterwijk

Bericht door Rene Oosterwijk »

Hallo, mijn naam is Rene, Paul is een achterneef van me. Over hem gaat dit verhaal/ kleine vraag.
zijn er mensen die hier meer over kunnen vertellen/aanvullen?
Ik wil een website maken over hem. alle hulp is welkom. Ik kan op internet niets meer vinden.

Alvast bedanktPaul was als kantoorbediende werkzaam bij het arbeidsburo in Zwolle.
Hij werkte sinds medio 1943 in het verzet. Hij maakte valse ausweisen met nagemaakte stempels die door HJ werden vervaardigd en achter de schilderijen werden verstopt. Ook verspreidde en vervoerde hij illegale lectuur ( Je Maintiendrai ).
Vanaf 14 November 1943 moest hij onderduiken.
Door verraad wist de SD (sicherheitsdienst) van het bestaan van dit adres, waar iedere dinsdag koeriers en illegale werkers uit het gehele land materiaal haalden en brachten.
Op 13 juni 1944 doen de Duitsers in de vroege ochtend een inval in een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 74 te Amsterdam. Hier was de persoonsbewijzen sectie gehuisvest.
2 Personen werden direct gearresteerd en de rest werd opgewacht en gearresteerd. Meer dan 20 illegale werkers, uit alle delen van Nederland, waaronder ook Paul, vielen op deze manier in handen van de vijand.
Vanuit de gevangenis Weteringschans in Amsterdam wordt hij op transport gezet naar kamp Vught en word opgesloten in barak 4b.
Van daaruit werd hij op 6 september 1944 op transport gesteld naar het Duitse concentratiekamp Oraniënburg -Sachsenhausen. Hier moest hij als dwangarbeider in de vliegtuigfabriek Heinkel werken.
Vermoedelijk is hij begin 1945, enkele maanden voor het einde van de oorlog, op transport gesteld naar het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen waar hij tussen 5 april en 31 mei is overleden.
Zijn sterfdatum is vastgesteld door het Rode Kruis op 31-05-1945.
Paul is volgens de documentatie van de oorlogsgravenstichting overleden in Bergen-Belsen op 31 mei 1945 en daar begraven op de begraafplaats van het concentratiekamp. Waarschijnlijk was hij ziek en zwak bij de bevrijding van het kamp. Een ander verhaal is dat hij is doodgeschoten. Er zijn nogal wat twijfels over zijn sterfdatum en doodsoorzaak. Deze worden nog onderzocht!

Mensen die op 13-juni 1944 samen met Paul in Amsterdam zijn gearresteerd:

Paul Oosterwijk
Cornelis van Vugt
Hendrik van Wilgenburg
Johan Weijgers?
H Rieling
Veldhuis
Overveem
Joukje Grandia-Smits (verzetsnaam Clara)
Rene Oosterwijk

Re: Paul Oosterwijk

Bericht door Rene Oosterwijk »

Inmiddels heb ik bericht gehad van het voormalig kamp Oraniënburg-Sachsenhausen en zij wisten mij te vertellen dat ondanks dat 70% van het kampregister is vernietigd zijn gevangennummer 100742 was.
Niet veel info dus maar we komen stapje voor stapje verder.

Mvg
Rene
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3732
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Paul Oosterwijk

Bericht door Kugelblitz »

Inderdaad een belangrijk gegeven! Succes met het onderzoek, hopelijk lukt het je meer informatie over hem te achterhalen...

Groet, Kugel! :mrgreen:
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Gast

Re: Paul Oosterwijk

Bericht door Gast »

Hallo,

het succes wensen heeft gewerkt Kugel, bedankt.

Hieronder het bericht wat ik kreeg van het NLse rode kruis:

Naar aanleiding van uw verzoek gedateerd 16 november 2011 bericht ik u als volgt.

De heer Paul Oosterwijk, geboren op 19 februari 1915 te Zwolle, werd op 13 juni 1944 te Amsterdam door de S.D. gearresteerd. Hij was van beroep adjunct-commies bij het Gewestelijk Arbeidsbureau en werd gearresteerd op een vergadering van illegale werkers voor van het uitreiken van bonkaarten ten behoeve van onderduikers. De heer Oosterwijk was koerier. Eerst is hij vastgehouden in de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam, vervolgens is hij overgebracht naar Konz. Lager Herzogenbusch (Kamp Vught). Op 5/6 september 1944 is hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Sachsenhausen.. Daar werd hij geregistreerd onder gevangenennummer 100.742. Hier houdt het administratieve spoor op. Na de bevrijding heeft het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis in samenwerking met de Missie tot Opsporing van vermiste personen uit de bezettingstijd getracht te reconstrueren wat er met uw familielid is gebeurd. Daarbij is gebruik gemaakt van algemene gegevens, maar ook van specifieke verklaringen van overlevenden. Zie daarvoor de scans van enkele stukken uit het dossier (attachment PDF).

Aan de hand van informatie van overlevenden kon worden vastgesteld dat de heer Oosterwijk tewerkgesteld is in het Arbeitscommando ‘Klinker’ en zich eind januari 1945 nog steeds daar bevond. De Klinkerwerke vormden een strafcommando waar de gevangenen onder zeer zware omstandigheden bakstenen moest produceren. Het onderzoek van het Informatiebureau richtte zich op vervolgens wat er daarna met uw familielid is gebeurd.

Uiteindelijk is geconcludeerd dat de heer Oosterwijk is overleden tussen 5 april en 31 mei 1945 in Bergen-Belsen. Er zijn geen gegevens bekend over de oorzaak van het overlijden, omdat betrokkene vermist was geraakt en er geen administratieve bescheiden over de afloop bewaard zijn gebleven. Van een eventuele executie is niets bekend.

Nadat het kamp op 15 april 1945 Bergen-Belsen werd bevrijd door de geallieerden was de chaos groot. Er was niet geregistreerd wie ziek was. De identiteit van overledenen kon niet worden vastgesteld. Doordat er zeer besmettelijke ziektes heersten, moesten vele slachtoffer anoniem in massagraven worden begraven. Het heeft nog tot begin juni 1945 geduurd voordat de geallieerden weer enigszins orde op zaken konden krijgen.De PDF files bevatten 2 getuigenverklaringen van personen die hem op bepaalde data nog gezien hebben. Ook een aanvraag van zijn ouders over wat er met hem is gebeurd en of hij destijds (1947) nog in leven was. Ik vind deze te persoonlijk om te plaatsen sorry.

Dus een gigastap verder maar nog steeds onzekerheid over zijn dood. Ik denk eerlijk gezegd dat we nu alles wat er nog bekend is wel hebben.

Misschien komt er nog wat, wie zal het zeggen. Krijg ik nog wat binnen dan post ik het hier natuurlijk.

Mvg
Rene
Gebruikersavatar
michiel01
Lid
Berichten: 3189
Lid geworden op: 18 jun 2006, 18:26
Locatie: De parel van het zuiden

Re: Paul Oosterwijk

Bericht door michiel01 »

Hallo Rene,
Je kan eventueel via ITS Carlson, (zie onderstaande link) proberen wat meer informatie te krijgen adhv het kampnummer dat je hebt verkregen. Daar ben ik door de allervriendelijkste dame van Kamp Oranienburg eens naar doorverwezen, dat bleek erg nuttig.

http://wo2forum.nl/viewtopic.php?f=19&t=26739

succes met je zoektocht!

(ik verplaats dit topic even naar de sectie persoonlijk)
Paulhar
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 okt 2011, 13:58

Re: Paul Oosterwijk

Bericht door Paulhar »

Geachte heer

De meest informatie heeft u toch van de contact persoon naar wie ik u verwees in ons eerder email contact via het HCO te Zwolle?

Vr gr Paul
ReneOosterwijk
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 mar 2012, 20:43

Re: Paul Oosterwijk

Bericht door ReneOosterwijk »

@Michiel, heb ik al gedaan een paar maand geleden maar nog niks gehoord.
@Paul, ja klopt ik heb veel info gekregen van hem maar hij had het erover dat jij ook nog het e.e.a. zou hebben?
De info bestond uit diverse data, 2 ooggetuigen die hem in de kampen hebben gezien. Ik heb nog geen tijd gehad om het allemaal uit te zoeken en er een verhaal van te maken maar dat komt nog. Ook zaten er nog namen bij met wie hij is opgepakt in A'dam.

Mvg
Rene
Plaats reactie