Polen vs. Joden

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Michael
Lid
Berichten: 867
Lid geworden op: 19 feb 2004, 20:00
Contacteer:

Polen vs. Joden

Bericht door Michael »

Als ik iets lees of ik zie een film over de jodenvervolging in Polen, dan komt de Pool er altijd zo negatief uit, als de verklikker, de dief, de aanrander, ... Waarom die haat? Is dat allemaal omdat de Joden voor de oorlog de macht en het geld hadden in Polen? Hoe kijken jullie naar de Polen van toen?
Die andere Timo
Lid
Berichten: 1176
Lid geworden op: 22 jun 2004, 11:40

Bericht door Die andere Timo »

De Polen van nu zijn niet veel anders qua ant-semitisme. En dat was en is hetzelfde in Hongarije, Bulgarije, Roemenië, de Oekraine, Wit-Rusland, de Baltische staten, enz. En uitleggen, das ruim 2000 jaar geschiedenis waarin de Joden telkens als er iets mis was (hongersnood, oorlog, economische problemen) de schuld kregen.
En Vincent zag het koren
En Einstein het getal
En Zappelin de zappelin
En Johan zag de bal
Panther
Lid
Berichten: 8
Lid geworden op: 02 jul 2004, 22:54

Bericht door Panther »

Inderdaad......de Joodse gemeenschappen in de vroegere Oostblokstaten waren ouder en daarmee vaak veel onderling beter georganiseerd dan de gemeenschappen in het westen. Daardoor waren die gemeenschappen echter ook veel meer afgezonderd van het "normale" gemeenschapsleven.
Tel daarbij op de meer emotionele aard van de Slavische volkeren, de vergelijkbaar grotere armoede van (delen) van de Poolse bevolking en de culturele scheidslijn waarop Polen zich bevond en welke de nodige druk uitoefende op politiek en maatschappij ("Germaanse" en "Slavische" invloeden) en een kweekbodem is voorhanden.

Polen had daarbij echter ook de pech dat juist in dat land de voorhandene vrijgekomen ruimte gebruikt werd voor de inrichting van concentratiekampen en kleinere werkkampen en het Poolse volk bovendien door de Duitse bezetter in het algemeen in mindere mate als gelijkwaardig werd gezien dan bijvoorbeeld Nederlanders, Belgen en Denen, waardoor menigeen zich omwille van de eigen veiligheid vaker genoodzaakt zag verraad te plegen.........maar....

.......vergeet vooral nooit dat met name in ons waarde Nederland de veiligheid voor de Joden allesbehalve gegarandeerd was. Ook hier zijn ze bij duizenden verraden, maakten vele duizenden landgenoten zich schuldig aan heling en misbruik van goederen afkomstig van gedeporteerde Joden en staken velen geen helpende hand uit als een Jood om hulp vroeg !
Ook hier leefde het vooroordeel dat Joden rijk en hebzuchtig waren en de macht in handen hadden..........een onzinverhaal dat net zomin gold voor het overgrote deel van de gemeenschappen in het Westen alsook die in het Oosten.

Groet.
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Ten tijde van Tsaar Nicolaas II heerste er zo'n armoede en honger op het platteland van Rusland dat vele Joden wegvluchtten. In Polen was er een enorme toename aan Joodse vluchtelingen. Deze assielzoekers werden niet altijd even vriendelijk ontvangen.
De Joodse vluchtelingen die in de jaren '30 uit Duitsland naar Nederland vluchtten werden in Nederland niet altijd even vriendelijk ontvangen; meestal in vluchtelingencentra of in kamp Westerbork.

Vluchtelingen worden zelden met open armen ontvangen. Pas als zij ingeburgerd zijn, kan een begin gemaakt worden met integratie.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Ioannis
Lid
Lid
Berichten: 387
Lid geworden op: 08 dec 2004, 11:13
Locatie: Brabant

Bericht door Ioannis »

Polen lag oorspronkelijk meer naar het oosten.
Al voor de tweede wereldoorlog kwamen de Polen van twee kanten onder druk te staan.
De Polen zelf waren meestal boeren en arbeiders.
Polen was vroeger ook de graanschuur van Europa. Al in de tijd van de middeleeuwse Hanze periode.

Steden als Danzig (Gdansk) en andere havens trokken de aandacht van Duitsers en ook Nederlanders.
De Duitse Orde (tempeliers) breidde zich op een weinig zachtzinnige manier naar het oosten uit, tot in Estland toe.

Zo ontstond in Polen de rare situatie dat de Duitsers de industrie en mijnbouw in handen hadden, en de Joden de winkels.
De Polen waren in eigen land dus tweede rangs burgers.

Hoewel niet goed te praten, valt de aversie tegen buitenlanders wel te begrijpen. Daarbij komt nog het vrij fanatieke katholicisme.
We zien dat wel meer in gebieden waar de katholieke wereld op houdt.
Kijk maar naar Spanje en Ierland.

De katholieke moraal houdt eigenlijk maar moeilijk stand tegen agressievere opvattingen van buiten af, en vertoont dan ook als antwoord de neiging zich te radicaliseren.

P.S. Voor er weer iemand in de boom klimt..
Er waren natuurlijk ook genoeg Duitse en Joodse arme sloebers in Polen.
Het gaat meer om het algemene beeld.
Tijdens een vakantie in 1990 in Polen zag ik toen ook al skinheads in Poznan rondlopen met hakenkruizen op hun kale koppie getatoueerd.
Plaats reactie