Op zoek naar Gefreiter Bernhard Baumeister

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
Plaats reactie
Bunker Hill
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 01 aug 2013, 15:49

Op zoek naar Gefreiter Bernhard Baumeister

Bericht door Bunker Hill »

Nu post ik niet zo heel veel op het forum, maar ben op de achtergrond wel vaak en veel met de hobby bezig. Afgelopen maand heb ik een setje documenten van een en dezelfde Duitse soldaat en ben op onderzoek uitgegaan naar wat de beste man allemaal is overkomen. Hij heeft de westwall medaille, het Infanterie Sturmabzeichen en het verwundetenabzeichen in zwart gekregen. Hieronder zijn verhaal wat ik de afgelopen weken met veel bloed, zweet en tranen heb uitgezocht en zijn afgelegde route (met google maps gedaan, maar het geeft ongeveer aan wat deze divisie allemaal heeft afgelegd!)

Veel leesplezier!

Gefreiter Bernhard Baumeister, 453ste infanterie regiment, 253ste infanterie divisie

Bernhard Baumeister is geboren in Kirchtellen, Duitsland op 10.04.1909. Bernard begint zijn semi-militarie carriere net zoals veel Duitsers in die tijd bij de zogenaamde Reichsarbeitsdienst oftwel de RAD. Hij dient daar ongeveer een jaar en wordt ingedeeld bij de de RAD groep 1/185 met als standplaats Kaiserslautern en ontvangt op 19 juanuari 1940 de medaille fur Schutzes Deutschland, oftewel de Westwall medaille. Deze medialle kreeg elke Duitser die mee heeft gebouwd aan de verdediging van de Heimat.

Na zijn tijd bij de RAD gaat hij in militaire dienst en hij komt terecht bij het 453ste infanterie regiment, onderdeel van de 253ste infanterie divisie. De standplaats van deze divisie is Munster (Westfalen).
In mei 1940 neemt de divisie deel van de gevechten aan het Westfront, ze vallen vanuit Aken, via Maastricht Belgie binnen en trekken op naar Charleroi. In de tweede fase van deze operatie trekt de divisie via Reims naar Dijon. Na het verslaan van de Franse troepen blijft de divisie als bezettingsmacht achter rondom het gebied bij Lille, in Noordwest Frankrijk. (Juni 1940 tot april 1941)

In April 1941 wordt de divisie overgeplaatst naar Oost-Pruisen om mee te doen aan Operatie Barbarossa, de aanval op de Sovjet-Unie. Op 21 juni 1941 steekt de divisie bij de plaats Insterburg (tegenwoordig gelegen in Kaliningrad) de grens over met de Sovjetunie. Na zware gevechten komt de divisie aan in Dunaburg (Litouwen). Vanuit hier blijft de divisie doorvechten tot ze aankomen in Welikije Luki, een plaats in het huidige Rusland.

Vanaf dat moment werd de divisie ingezet bij de angriff am Moskau, en ze bereikte de boven Wolga, bij het plaatsje Jerashowa (?). Hier werd de divisie tegengehouden door het Russiche winteroffensief en de koude winter. De divisie moest zich terugtrekken naar het de plaats Rshew, waar ze gedurende bijna het hele jaar 1942 gevechten hebben geleverd. Op 29 mei 1942 wordt het regiment dan eindelijk afgelost en teruggetrokken van het front. Wanneer het op 15 oktober 1942 weer naar het front gestuurd wordt, heet het vanaf dat moment Grenadier regiment 453. Dit regiment blijft vechten aan het oostfront in dezelfde regio.
Na zware verliezen wordt het regiment teruggetrokken op 17 april 1943. Op 1 oktober 1944 worden de onderdelen van het oorspronkelijke 253ste infanterie regiment samengevoegd met enkele andere regimenten. Dan heet het inmiddels Grenadier regiment 473.

Na een aantal bijna omsingelingen in het jaar 1944 trekt de divisie zich al vechtend terug in de richting van Orjel en later Koersk. Na een aantal zware gevechten trekken ze zich wederom vechtend terug naar het gebied rondom Gomel (Oekraine).

In april 1944 wordt de divisie vervolgens ingezet bij de herovering van de stad Kowel (Oekraine). Vervolgens wordt de volledige divisie verscheept naar Cholm (Sovjet-Unie) om weer op krachten te komen. Vanaf dat moment is de divisie continu op terugtocht. In oktober levert de divisie wederom gevechten ten zuiden van de stad Pulawy (Polen) bij de rivier de Weichsel. Op 1 oktober 1944 worden de onderdelen van het oorspronkelijke 253ste infanterie regiment samengevoegd met enkele andere regimenten. Dan heet het inmiddels Grenadier regiment 473.

Daarna werd de divsie verder zuidwaarts gestuurd naar het plaatsje Beskiden (Polen). In Februari 1945 trekt de divisie zich terug en in April 1945 steekt het de grens over met Duitsland. Vanaf hier eindigt de divisie in Russische gevangenschap.

Overzicht van de route afgelegd door de 253ste infanterie divsion aan het oostfront: (in rood, de plaats waar hij vermist geraakt/gedood is) Zijn graf is onbekend, hij staat wel vermeld op de herdenkingsmuur in Sevastopol, de Krim, Rusland. Het gekke is dus dat Bernhard vermist raakt op het moment dat zijn regiment op weg is naar een gebied om juist weer op krachten te komen. Hier ben ik nu dus nog druk mee bezig. Ik hou jullie op de hoogte!

Afbeelding
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Op zoek naar Gefreiter Bernhard Baumeister

Bericht door Jan Klaassen »

Zeer interessant om te lezen!

Heb je toevallig al enig idee hoe hij om het leven is gekomen - of echt nog helemaal niet?
Wanneer is dat eigenlijk gebeurd? Want uit het plaatje lijkt het alsof het regiment juist weer op weg was naar het front (van K naar L, zeg maar) - dus eind 1942 of iets in die richting?
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
MrExeo
Lid
Berichten: 38
Lid geworden op: 24 okt 2013, 22:37
Locatie: Waregem

Re: Op zoek naar Gefreiter Bernhard Baumeister

Bericht door MrExeo »

Mooi verhaal. Veel succes verder met het opzoekwerk.
Bunker Hill
Lid
Berichten: 15
Lid geworden op: 01 aug 2013, 15:49

Re: Op zoek naar Gefreiter Bernhard Baumeister

Bericht door Bunker Hill »

Ja jan, dat is het rare aan het verhaal. Hij is vermist geraakt rond/op 20 oktober 1942. Ik heb nog wat stukken opgevraagd bij diversie instanties, maar het zou zelfs kunnen zijn dat hij gedeserteerd is. Leuk om te blijven zoeken dus.
EDIT: Hij is exact vermist geraakt op 26 februari 1944 in het gebied Bystrijewka / Orscha - Belarus Wit-Rusland dus. Het wordt steeds gekker.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4830
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 51 keer
Ontvangen: 93 keer

Re: Op zoek naar Gefreiter Bernhard Baumeister

Bericht door asjemenou »

Bunker Hill schreef:Ja jan, dat is het rare aan het verhaal. Hij is vermist geraakt rond/op 20 oktober 1942. Ik heb nog wat stukken opgevraagd bij diversie instanties, maar het zou zelfs kunnen zijn dat hij gedeserteerd is. Leuk om te blijven zoeken dus.
EDIT: Hij is exact vermist geraakt op 26 februari 1944 in het gebied Bystrijewka / Orscha - Belarus Wit-Rusland dus. Het wordt steeds gekker.
Late reactie van mijn kant maar ik had je verhaal niet eerder gelezen. Het verhaal en de speurtocht naar zo'n persoon zijn altijd interessant om te vernemen.
Voor zijn vermissing kun je verschillende scenario's bedenken. Hij kan om het leven zijn gekomen door een vijandelijke luchtaanval en zodoende niet meer zijn gevonden. Een echte veilige plaats om op krachten te komen hadden de Duitsers in Rusland niet. Ze moesten constant op hun hoede zijn voor aanvallen/aanslagen van Russische partizanen. Duitse soldaten werden zelfs door hen ontvoerd om zo aan inlichtingen te komen. Deze ontvoerde Duitsers overleefden dit meestal niet en werden meestal ergens voor dood achtergelaten.
Deserteren behoort ook tot de mogelijkheden maar van Oostfront veteranen weet ik dat dit gelijk stond aan zelfmoord. Het was ook niet eenvoudig om dit te doen als Duitse militair in Rusland zijnde. Je bevond je immers ver in Russisch gebied en vrijwel elke Rus (Sovjet burger) was je vijandig gestemd. De kans dat je dus in handen viel van Russische partizanen of van een vooruit geschoven eenheid van het Rode leger was erg groot. Dan hebben we het nog niet eens over de Duitse strafbataljons waar je als opgepakte Duitse deserteur in terecht kon komen.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie