Pagina 1 van 1

Informatie opa dwangarbeider

Geplaatst: 09 sep 2020, 14:04
door pleun
Hallo,

Voor school doe ik onderzoek naar het dwangarbeidschap in WO2. Mijn opa woonde in Leeuwarden en kreeg een bevel zich te melden om aan het werk te gaan. Hier heeft hij op gereageerd. Ik woon ver van Leeuwarden dus daar opzoek gaan, is niet heel makkelijk. Mijn opa is terug gekomen en heeft altijd nachtmerries gehad over die tijd. Hij heeft 1 keer globaal het verhaal verteld aan mijn oma, maar die weet er ook niet veel meer van.
Ik weet dat de kans niet groot is dat ik meer over hem te weten kom, maar ik wil het toch proberen. Hoe kan ik dat aanpakken?

Alvast bedankt!
Pleun

Re: Informatie opa dwangarbeider

Geplaatst: 09 sep 2020, 15:51
door Kugelblitz
Ha Pleun, goed dat je het forum gevonden hebt en slim dat je je vraag hier stelt! Ik kan je zelf niet echt verder helpen, aangezien ik weinig ervaring heb met dit soort zoektochten, maar ik weet zeker dat er leden zijn die je wel verder kunnen helpen.
Misschien zal het inderdaad lastig worden om echt informatie te vinden over jouw opa, maar ik denk dat er zeker wat te vinden moet zijn over wat er met dwangarbeiders uit de omgeving Leeuwarden is gebeurd, waar ze moesten werken, hoe de omstandigheden waren etc.

Veel succes! :)

Re: Informatie opa dwangarbeider

Geplaatst: 09 sep 2020, 15:56
door pleun
Ja, inderdaad die algemene informatie is ook belangrijk. Zeker omdat ik zelf nog niet veel van het onderwerp weet. Bij het onderzoek zal ik ook de razzia van Rotterdam betrekken. Maar wat de hoofdvragen en deelvragen zullen zijn... :)

Re: Informatie opa dwangarbeider

Geplaatst: 09 sep 2020, 22:06
door asjemenou
Hallo Pleun,

Je opa heeft tijdens de oorlog in Duitsland gewerkt. Dan is er vast wel iets over hem te vinden in het Oorlogsarchief van het Rode Kruis; https://www.nationaalarchief.nl/onderzo ... beidsinzet .
Belangrijk bij zo'n onderzoek is wel dat je zijn volledige naam, geboortedatum en -plaats etc. hebt. Mocht je dit niet precies weten dan kun je een uittreksel van een persoonskaart van je opa opvragen bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis; https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/ .
Misschien kan het Fries Verzetsmuseum ook nog interessant voor je zijn; https://www.friesverzetsmuseum.nl .
Uiteraard vernemen wij graag wat je bevindingen van je speurtocht zijn. :wink:
Succes.

Re: Informatie opa dwangarbeider

Geplaatst: 14 sep 2020, 13:29
door pleun
Bedankt! Ik heb nu inderdaad een aanvraag gedaan bij het Rode Kruis. Helaas kan dit 4 tot 6 maanden duren. We zullen het zien! Ik ga ook nog even een kijkje nemen op de site van het Friese verzetsmuseum. Bedankt!