Karlsruhe Mauser fabriek

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
Plaats reactie
elja75
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 dec 2020, 18:49

Karlsruhe Mauser fabriek

Bericht door elja75 »

Mijn vader is in WO II tewerk gesteld in Karlsruhe in de Mauser fabriek. Hij is daar met een groep Zeeuwen enkele jaren geweest. Ze logeerden in Gasthaus zum Engel in Karlsruhe. Hij heeft daar een Joods meisje leren kennen, naar dat meisje ben ik op zoek. Mijn vader is van het ene op het andere moment op transport naar Tsjechië gezet en heeft geen afscheid kunnen nemen. Ik kan niets van dat meisje vinden. Wie heeft voor mij een tip hoe ik haar kan opsporen. Ik denk niet dat ze nog leeft. Mijn vader was van 1924.Maar om een heel speciale reden, zoek ik gegevens van haar.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 96 keer

Re: Karlsruhe Mauser fabriek

Bericht door asjemenou »

Hallo Elja,

Lastig als je geen persoonlijke gegevens over het Joodse meisje hebt. Je schrijft dat je vader gedurende zijn verblijf in Duitsland contact had met een groep Zeeuwen. Ken je één of meerdere van deze Zeeuwen? Mogelijk kan je via hen aan een naam van het meisje komen.
Je vader was gedurende de oorlog een dwangarbeider in Duitsland. Heb je al eens contact opgenomen met het Nationaal Archief? Zij beheren het oorlogsarchief van het Rode Kruis. Mogelijk hebben zij meerdere gegevens over je vader en kunnen zij je helpen in je zoektocht naar het Joodse meisje; https://www.nationaalarchief.nl/onderzo ... rode-kruis .

Er heeft zoiets bestaan als een Vereniging Ex-Dwangarbeiders Nederland. De website van deze vereniging is nog wel online; http://www.oorlogsgetroffenen.nl/archie ... garbeiders .
Ik lees ook iets over de Documentatiegroep '40-'45; https://www.documentatiegroep40-45.nl/d ... xdutch.htm .
Tot slot, je zou ook navraag kunnen doen bij het NIOD; https://www.niod.nl/nl/vraag-en-antwoor ... beidsinzet .
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie