vannacht gaan we

De persoonlijke verhalen uit de oorlog & Historische Figuren
koen
Lid
Berichten: 1057
Lid geworden op: 05 sep 2004, 14:22

vannacht gaan we

Bericht door koen »

naVannacht gaan we
Het tweede front in telegrammen


Een tijdje terug werd er in Normandie op grootste wijze de zestig-jarige viering van de invasie van 1944 herdacht regering leiders van diverse destijds betrokken landen kwamen bijeen aan de Normandische kust. In hun toespraken keken ze terug op deze unieke militaire onderneming.

Bekent is de opzet van een invasie aan de Atlantische kust een zaak van lange adem bleekte zijn regelmatig uitstel van de echte landingen en daar aan voorafgaand een ongelukkig probeersel: de raid op de dieppe. Intensief overleg tussen de ‘grote drie’ leidde uiteindelijk tot een zeer gewaagde militaire operatie. In vogelvlucht een reconstructie.

In 1957 verscheen in Moskou een tweedelig uitgaven van de wisseling van boodschappen tussen Stalin, Churchill en Roosevelt gedurende de tweede wereld oorlog in vaak bondige stijl worden daarin gegevens uitgewisseld over de stand van zaken, maar ook meningen gevraagd. Maar met vorderen van de oorlog, werden er regelmatig teksten getelegrafeerd gelardeerd met soms zeer vriendelijke aan doende betuigingen van respect voor de inspanningen aan zijden van de anti-hitler coalitie. Positief is daarbij de al vroeg vast liggende afspraak dat er van een zijde capitulatie door de ás-mogendheden’geen sprake kan zijn. De eerste jaren spreken de boodschappen van Stalin echter voortdurend van ontevredenheid over de engelse en Amerikaanse inspanningen om te komen tot een ‘tweede front’

De vraag naar het openen van een ‘tweede front’ aan de Franse kust speelt al direct bij de opening van de vijandelijkheden in de Sovjet-Unie

Op 18 juni 1941 schrijft Stalin aan Churchill: ‘het lijkt mij dat de militaire positie van de Sovjet-Unie en evenzeer van Groot-Brittannië, aanmerkelijk zou verbeteren wanneer een front word geopend tegen Hitler in het westen ( Noord-Frankrijk) en het noorden (de arctica).’ Stalin voegt er nog aan te dat de opening van het front voor Hitler een invasie van Engeland onmogelijk zou maken.

Churchill’s reactie is heel duidelijk. Hij antwoord op 21 juli:’dit zou alleen kunnen leiden tot een fiasco.’ Op 3 september 1941 schrijft Stalin, verwijzend naar de enorme tegenslagen aan het oostelijke front, dat de positie de Duitsers bovendien hun posities steeds meer nieuwe divisies versteken, onttrokken aan de bezette landen in het westen. ‘de Duitsers beschouwen de dreiging uit het als een bluf en dus sturen zij al hun eenheden van het westen naar het oosten. ‘hij dringt weer aan op de opening een westelijk front.

Op 6 september 1941 antwoordt Churchill opnieuw afwijzend. ‘wij zijn gereed om gezamenlijk met u nu plannen te maken. Of de Britse strijdkrachten sterk genoeg zullen zijn om het vasteland van europa in te vallen gedurende 1942, moet afhangen van onvoorzienbare gebeurtenissen.

Op 13 september schrijft Stalin op antwoord hierop: ík kan slechts herhalen dat het uitblijven (van een invasie in Frankrijk) in de kaart speelt van onze gemeenschappelijke vijanden.

Op 8 november constateert Stalin ‘dat het ontbreken aan precieze overeenstemming over de oorlogsdoelen en de organisatie van de vrede na de oorlog’.
1942 begint met uitwisseling van felicitaties ( van Churchill ) en dankbetuigingen van Stalin naar aan leiding van de successen aan het oostfront. Op 14 maart 1942 spreekt Stalin zijn vertrouwen uit dat 1942 een beslissende verandering te zien zal geven aan het anti-hitler-front.

Verwijzend naar de Duitse zeestrijdkrachten schrijft Churchill op 18 juli 1942 dat die de opbouw van een ‘werkelijk sterk tweede front in 1943 onmogelijk kunnen maken,.
Stalin constateert op 23 juli 1942 dat de Britse regering in weerwil van het ‘anglo-sovjet-communiqué (opgesteld in Londen bij het bezoek van Molotov op 12 juni 1942 dat opening van een tweede front in 1942 belooft) deze operatie nu uitstelt naar 1943.

Op 13 augustus 1942 uit Stalin in nog scherpere bewoording zijn protest tegen het opschorten van de invasie. De weigering een ‘tweede front’te openen ‘is een morele slag voor het sovjetvolk en compliceert de positie van het rode leger. Ik en mijn collega’s menen dat het jaar 1942 de voorwaarden biedt voor een tweede front in europa, gezien het feit dat bijna alle Duitse strijdkrachten – en hulptroepen ook - vast zitten aan het oostelijke front.’

Op 14 augustus reageert Churchill met de tegenwerping dat ‘het beste tweede front in 1942 en de enige operatie op grote schaal vanuit de Atlantische oceaan operatie ‘torch’is. (torch is de codenaam voor een invasie in noord Afrika, die in november 1942 zal plaatsvinden) hij ontkent dat er was beloofd de invasie in 1942 te beginnen.

In november 1942 informeert Stalin Churchill over de gevechten bij Stalingrad. Op 27 november meldt hij positieve resultaten en spreekt de hoop uit dat uitvoering wordt gegeven aan ‘uw beloften gedaan in Moskou’om een tweede front te openen in de lente van 1943.

Op 6 december 1942 bericht Stalin aan Churchill dat de Duitsers in Stalingrad zijn omsingeld en vraagt bevestiging van de beloofde invasie in de lente van 1943.

Op 27 januari 1943 berichten Roosevelt en Churchill aan Stalin dat zij met hun adviseurs hebben beraadslaagd over de operatie van de Amerikaanse en Britse strijdkrachten ‘in de eerste negen maanden van 1943’

Op30 januari reageert Stalin door te verklaren dat hij aanneemt dat hiermee wordt bedoeld de opening van een tweede front.

Op1 februari feliciteerde Churchill Stalin met de overgave van het omsingeld zesde Duitse leger, onder leiding van veldmaarschalk Paulus.

Op 12 februari 1943 deelt Churchill mede dat zij van plan zijn in juli Sicilië binnen te vallen en dat er plannen worden voorbereid voor een ‘cross-channel-operation’in augustus.

Stalin reageert op 16 februari met de uitspraak dat naar zijn neming de invasie eerder plaats dient te vinden, in de lente of de vroege zomer.

Op 11 juni 1943 constateert Stalin dat boodschappen aan Churchill en Roosevelt dat een tweede front was aangekondigd voor augustus of september 1943 maar dat er nu besloten is dit uit te stellennaar de lente van 1944. ‘uw besluit creëert buitengewone moeilijkheden voor de Sovjet-Unie. Het laat het sovjetleger dat niet alleen vecht voor vaderland maar ook voor zijn geallieerden, allen de klus opknappen’

Op 19 augustus 1943 kondigen Churchill en Roosevelt de invasie in Italië aan voor het einde van de maand.

In december 1943 delen beide Stalin mede dat de productie van landingsvaartuigen ten behoeve van het oven steken van het kanaal wordt op gevoerd.

Dat gebeurt nog eens op 5 januari en 24 februari 1944: hoogste prioriteit voor overlord’.

Op 18 april melden ze aan Stalin eind mei de invasie zal plaats vinden

Stalin zegt bieden op 24 april 1944 toe dat – zoals afgesproken in teheran- aan het oostelijke front een nieuw offensief zal worden ontplooid.

Op 5 juni 1944 telegrafeert Churchill aan Stalin : ‘vannacht gaan we’

dit was weer een informatief verhaal van mij
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Zijn deze 'verzamelde werken' ooit naar een West-Europese taal verteeld? Prachtig bronnenmateriaal (afhankelijk van in hoeverre de samensteller zich aan de originele teksten heeft gehouden/compleet is geweest natuurlijk)
koen
Lid
Berichten: 1057
Lid geworden op: 05 sep 2004, 14:22

Bericht door koen »

volgens mij is het na het vertalen samen gevat dus er is wel wat verdwenen maar het belangerijkste staat hier

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ClaudeBot en 0 gasten