''De spijt van een oud SS-er'' Revu 1967

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

''De spijt van een oud SS-er'' Revu 1967

Bericht door sobel »

Gerardus Mooyman wil zijn verleden als oud SS-er niet doodzwijgen. De door de nazi's hooggeprezen held van het oostfront denkt nu met afgrijzen terug aan zijn voos gebleken idealisme.

,,Ik beschouw alles wat ik in de Duitse tijd heb meegemaakt, als een grote persoonlijke tragedie. Als jeugdig nationaal-socialist en fanatiek vechter voor dit ideaal ben ik later tot de conclusie gekomen dat ik gestreden en geleden heb voor een misdadige zaak. Nog steeds ril ik bij de gedachte aan het onvoorstelbare leed dat de nazi's aan honderdduizenden joden en landgenoten hebben toegebracht, misdaden waarvoor is als militair collaborateur bij de waffen SS in zeker opzicht medeverantwoordelijk ben. Heel wat oude frontsoldaten die dit lezen, zullen deze uitspraak van mij niet hebben verwacht, maar ik voel mij een bedrogen idealist, een slachtoffer van het nationaal-socialisme.''

Het zijn de (oprechte) woorden van een man die begin 1943 als negentienjarige vrijwilliger bij de SS dertien Russische tanks vernietigde en als beloning voor zijn heldhaftige optreden door Hilter wereld onderscheiden met het ridderkruis van het ijzeren kruis: de nu vierenveertig jarige Gerardus Mooyman uit Hoogkerk. Gerardus Mooyman was de eerste ,,Germaanse Vrijwilliger'' die deze hoge nazi-onderscheiding ontving. zijn heldenepos verscheen in alle dag- en weekbladen van de bezette landen, hij werd gefeliciteerd door Himmler, Seyess-In-quart, Mussert en andere nazi-bonzen en moest als paradepaard tientallen malen op draven op recepties feesten en parades.
Himmler bezorgde hem een officiersopleiding waarvoor hij met lof slaagde, als luitenant werd hij in maart 1946 gearresteerd in Bodegraven. In 1947 verscheen Gerardus Mooyman voor het bijzonder gerechtshof te 's-Gravenhage, waar hij als militiar collaborateur na een aanvankelijke eis van acht jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Drie jaar later was hij echter al op vrije voeten. Hij vestigde zich in de Groningse gemeente Hoogkerk. Nu is hij eigenaar van een bloeiende behangersfirma, vader van een Groningse hbs studerende dochter en ondermeer secretaris van zijn voetbalvereniging Hoogkerk.
Hoogkerk heeft hem zijn jeugdige misstap volledig vergeven en behandelt hem al jarenlang als gerespecteerd burger.
Gerardus Mooyman windt geen doekjes om zijn verleden. In zijn keurige woning aan de Prof. Dr. Polmanstraat, na achttien jaar wel wat geschrokken door de plotselinge komst van een journalist, praat hij onomwonden over zijn dwaling waarover hij vele jaren heeft gemediteerd om met zichzelf, zijn gezin en de maatschappij in het reine te komen. Hij zegt: ,, Het valt niet mee als je met volle overtuiging hebt gevochten voor een goede zaak (zo bekeek ik het destijds nu eenmaal) en als dan later blijkt dat je je capaciteiten hebt vergooid aan een misdadige kliek. Toen de feiten over concentratiekampen, gaskamers en georganiseerde jodenmoord bekend werden, ben ik er tijdenlang kapot van geweest. ik heb boeken gekocht als ,,Opmars naar de galg'' en over het proces Neurenberg. Soms lees ik erin, maar dan word ik 's nachts schreeuwend wakker.


Fanatiek Vechter

Gerardus Mooyman heeft zijn misstap nooit trachten te verbergen. ,,Talloze mensen hebben hun politieke verleden in de brandkast gestopt'' zegt hij. ,, Ik heb dat nooit kunnen doen. Je kinderen nemen je toch zoals je bent. Ik geloof niet dat een vader het aanzien van zijn kinderen verliest als hij twintig jaar geleden bijvoorbeeld een fiets heeft gestolen. Ik was niet het type verrader dat zijn medeburgers aangaf. Dat is ook voor de Nederlandse rechter gelukkig nadrukkelijk naar voren gebracht. Ik was toentertijd laaiend enthousiast, want in nazi-duitsland kon ook een jongeman zonder middelbare schoolopleiding officier worden. Als vrijwilliger kwam ik in de gelegenheid een prachtige militiare carriére op te bouwen. Tijdens de rechtszitting zei een van de rechters dat ik helaas een: ,,soldaat aan de verkeerde kant'' was geweest.''
Gerardus Mooyman was pas zeventien jaar toen hij zich in Duitsland als vrijwilliger melde bij de Waffen SS.
Hij zegt: ,,Ik ben opgevoed in een pro-duits gezin. Vader was een kleine middenstander uit de crisisjaren, die het altijd verdraaid moeilijk heeft gehad. Het nationaal-socialisme beloofde uitkomst en daarom werd hij lid van de NSB. In deze sfeer groeide ik op, in een gezin waar voordurend in superlatieven werd gesproken over de weldaden van Hilter-Duitsland. Dat sprak mij aan. Ik was trots op de Duitse legers die de ene overwinning na de andere behaalden. Vader wilde mij in zijn melkzaak zetten, maar mijn voorkeur ging uit naar de militante geest van de bezetters. Ik was een felle en begin 1941 meldde ik mij als vrijwilliger.''
Na zijn eerste opleiding werd Gerardus Mooyman ingedeeld bij de pantserjagercompagnie van het ,,Vrijwilligerslegioen Nederland'' en naar het oostfront gestuurd. Fanatiek vocht hij voor de duitse zaak. In het Wehrmachtbericht van 13 februarie 1943 werd de heldendaad die SS-man Mooyman het ,,ridderschap'' zou opleveren, met de volgende woorden in de openbaarheid gebracht: ,,Een belangrijk aandeel in het mislukken van de bolsjewistische aanval ten zuiden van het Ladogameer hadden Nederlandse vrijwilligers, die met hun pantserafweerkanonnen de flank van het bataljon beschermden, de succesrijkste tirailleur van deze sectie, met 13 stukgeschoten vechtwagens, was de SS-man Gerardus Mooyman.''


Angst om te sterven

Nu zegt de heer Mooyman hierover: ,,De meeste commandanten en medestrijders dachten dat ik een onverschrokken kerel was, maar in werkelijkheid was ik bang voor de dood. Ik had angst om te sterven en was doodsbenauwd om in Russische Krijgsgevangenschap te raken.
Bij elk huzarenstukje wist ik tevoren dat ik een behoorlijke kans van slagen had. Dat was de militair in mij. daarnaast had ik natuurlijk een grote dosis geluk. Tijdens de Russische campagne heb ik in totaal 23 tanks vernietigd, de meeste met een eenvoudige pantservuist. De duisters verhieven mij tot een soort mythe. Toen er eens 60 Russische tanks naderden en het hoofdkwartier informeerde welke maatregelen onze commandant had genomen, luidde het antwoord: ,,Ik heb Mooyman ingezet...''
Toch Irriteerde het mij als de nazi's mij misbruikten als een soort reclameobject toen de toenmalige burgemeester van Wassenaar, de block van Scheltinga, een plein naar mij wenste te noemen heb ik dit geweigerd omdat andere strijders, die in de strijd waren gesneuveld, even moedig waren als ik. Het gevecht boeide mij in die dagen vele malen meer dan alle franje eromheen.''

-------------------------------------------------
Interview Gerard Mooyman in REVU 1967
-------------------------------------------------
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

zoals je ziet was dit erg veel typwerk, het kan dus voorkomen dat er kleine spelfouten in zitten :)
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
LDO
Lid
Berichten: 953
Lid geworden op: 08 dec 2005, 11:19
Locatie: Katwijk
Gegeven: 39 keer
Ontvangen: 72 keer
Contacteer:

Bericht door LDO »

Sobel, geweldig dat je die moeite genomen hebt!!!
Toevallig zat ik me vanmiddag af te vragen of je het interview misschien al gepost had en zie daar: iedereen heeft toch een beetje een 6th sense denk ik.
Hardstikke bedankt!

Groets,
Martin
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

Geen enkel probleem Martin, het heeft inderdaad even op zich moeten laten wachten, maar ik had vandaag voldoende tijd en zin om te gaan overtypen, ik vind het een erg interessant stuk, dat echt met de rest gedeelt moest worden!
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
zero
Lid
Berichten: 143
Lid geworden op: 06 jul 2005, 13:15
Locatie: noordbergum

Bericht door zero »

Sobel bedankt voor het Interview van mooyman
Lieve mensen ga ook eens naar de site van onze engeltje
http://www.bieuwkjemaaike.vlindersite.nl
karell
Lid
Berichten: 401
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:56

Bericht door karell »

indrukwekkend.....is hier toevallig ook een boek over?
(owja...mooii dat je het helemaal hebt getypt!)
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Leuk om te lezen Sobel.
Bedankt voor het typen!
Waren er nog afbeeldingen bij? Misschien kan je die inscannen?
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Heel interessant. De opvattingen van Mooyman zullen wel een teleurstelling zijn voor de vele SS fans en extreemrechtsen die hem als een icoon vereren :)
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
Shifty
Lid
Berichten: 2215
Lid geworden op: 31 okt 2004, 22:10
Locatie: Heist od Berg - België
Contacteer:

Bericht door Shifty »

Posten op stormfront zou ik zo zeggen ! :lol:
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

Dodo schreef:Leuk om te lezen Sobel.
Bedankt voor het typen!
Waren er nog afbeeldingen bij? Misschien kan je die inscannen?
er stond een afbeelding bij van hoe hij er in 1966 uitzag, die probeer ik nog te scannen, voor de rest 2 standaart foto's uit de oorlog :)
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
wittmann
Lid
Berichten: 1451
Lid geworden op: 20 okt 2004, 17:11

Bericht door wittmann »

ik vind het een interessant stuk,
vooral ook omdat hij door zijn dorp en familie helemaal vergeven is.
terwijl vele andere mensen die bij de ss hebben gedient of met de
Duitsers samen hebben gewerkt en niet zo bekent zijn geworden,
er niet zo makkelijk vanaf zijn gekomen.

Ik vind het een mooi stuk:)
dankjewel.
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Bericht door Charly1975 »

Shifty schreef:Posten op stormfront zou ik zo zeggen ! :lol:
Die zullen ongetwijfeld twijfelen aan de journalist en het blad Revu.

Sobel:

Mooi stukje typwerk...met de spelfouten valt het mee hoor !!
Erg interessant.
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

wittmann schreef:ik vind het een interessant stuk,
vooral ook omdat hij door zijn dorp en familie helemaal vergeven is.
terwijl vele andere mensen die bij de ss hebben gedient of met de
Duitsers samen hebben gewerkt en niet zo bekent zijn geworden,
er niet zo makkelijk vanaf zijn gekomen.
Ik denk niet dat er een verband is tussen zijn (vrij relatieve) bekendheid en hoe hij er vanaf is gekomen. Lijkt mij meer het gevolg van zijn openheid en relativeringsvermogen na de oorlog.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Ik verneem uit betrouwbare bron dat Mooyman tot zijn laatste adem een antisemiet. Zijn getoonde verontwaardiging over de poging tot genocide kan oprecht zijn maar een deel van zijn naoorlogse houding was feitelijk een politiek correct masker.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
vincent
Lid
Berichten: 1022
Lid geworden op: 05 jun 2004, 18:26

Bericht door vincent »

Hoe extreem anti-semiet was hij, Harro?
anti-semiet als in "de joden hebben teveel macht" of als in "ze moeten allemaal dood" ?
Ik heb er geen kracht meer voor
Plaats reactie