Breendonk, kroniek van vier jaar lijden (J. vander Velpen)

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Breendonk, kroniek van vier jaar lijden (J. vander Velpen)

Bericht door okke »

(Deze recensie is geschreven door Jef Abbeel. Ik plaats deze recensie met zijn toestemming.)

Titel: En wat deed mijn eigen volk? Breendonk, een kroniek
Schrijver: Jos vander Velpen
Uitgeverij: EPO, Berchem, 2003
ISBN: 90 – 6445 – 305 - 5; € 20,-
blz: 238 p. (incl. kaart en tekeningen)
taal: Nederlands
kernwoorden: fort, werkkamp, doorgangskamp, getuigen
korte beschrijving van de inhoud:

Breendonk, kroniek van vier jaar lijden (1940 – 1944).

Breendonk is een bescheiden deelgemeente van Puurs; het ligt vlak bij Willebroek, langs de A-12 Antwerpen – Brussel en Mechelen – Dendermonde, in "Klein-Brabant", nog net in de provincie Antwerpen.
Breendonk I was vóór de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van de fortengordel rond Antwerpen.

Van 20 september 1940 tot 4 september 1944 fungeerde Breendonk II als SS – werk- en doorgangskamp.
Over deze periode verzamelde Jos Vander Velpen getuigenissen van overlevenden, meestal afkomstig van de processen in Mechelen (1946), want de meeste getuigen zijn inmiddels gestorven. In die archieven berusten verklaringen van ruim 450 ex-gevangenen.

Hij ordent ze chronologisch, zodat ze een kroniek per jaar vormen. Hij slaagt erin de verschrikkelijke gebeurtenissen en de pijnlijke verhalen zo levendig en aangrijpend voor te stellen, dat je als lezer het gevoel krijgt dat hij er zelf bij was als reporter ter plaatse. De fictieve dialoogjes versterken deze indruk.
Tegelijk krijg je een portret van de daders en de slachtoffers: enerzijds SS-ers en ongenadig collaborerende Vlamingen, Brusselaars, Walen; anderzijds verzetstrijders, joden, communisten, liberalen, socialisten, katholieken uit alle klassen van de maatschappij. De meeste daders, slachtoffers en de plaats van de barbarij zelf: van ons eigen volk dus.
Bij de SS-ers hoorde ook de woeste hond van kampcommandant Schmitt, die zware verwondingen mocht toebrengen aan de gevangenen.
De bekendste Vlaamse SS-ers waren sluiswachter Richard De Bodt, uit het nabije Wintam en Fernand Wyss, een Antwerpse worstelaar en mecanicien.
Het boek is een waardig eerbetoon aan de slachtoffers van wreedheid, sadisme, uithongering, slavenarbeid. De auteur schrijft in de tegenwoordige tijd, met dialoogjes onder mensen die grotendeels al overleden zijn.

Literair en pedagogisch gezien is dit een meesterwerk.

Vanuit historisch standpunt komt het over als een politiek pamflet. De titel verwijst alvast naar een hedendaagse politieke partij. Verder gaat de auteur zozeer op in zijn aanklacht, dat hij sterke verhalen kritiekloos overneemt. Er was b.v. geen tandarts bij de kampbeulen om de gouden kronen weg te halen. De gedetineerden vochten voor hun principes, maar waarschijnlijk meer om te overleven dan "voor onze vrijheid" (p. 10).
Van de 4.000 overleefden slechts 1733 de oorlog (p. 8). Dat klopt, maar als je de optelsom maakt, kom je aan circa 750 doden ter plaatse. De anderen kwamen elders om, voornamelijk in Duitse werkkampen of in vernietigingskampen op Pools grondgebied. Er is over Breendonk inderdaad en helaas nog geen wetenschappelijke monografie verschenen (p. 9), maar veel meer landgenoten (ca. 250) schreven hun ervaringen op over Breendonk dan over eender welk ander kamp. De auteur had ook mogen vertellen hoe het verder afliep met gefolterde mensen, zowel na de martelingen als na de oorlog. Breendonk was wsch. niet erger dan andere kampen, maar het was veel kleiner, de bewakers moesten maar een kleine groep terroriseren en het waren grotendeels mensen van hier in plaats van Duitsers of andere vreemden. Een paar SS-ers en Vlaamse beulen die zich te beestig gedroegen, werden zelf ontslagen en naar een Duits kamp gestuurd.
De kaart van die kampen (p. 4 – 5) is moeilijk open te vouwen en ze maakt geen onderscheid tussen concentratie- en vernietigingskampen. Bij deze laatste mis ik Stutthof, Chelmno, Majdanek en Belzek. De correcte spelling van Duitse eigennamen zoals Kropf, lijkt voor de auteur geen prioriteit.

Vander Velpen eindigt wanneer de Duitsers de gevangenen evacueren naar andere kampen en ander bewijsmateriaal vernietigen, om het niet in handen van de geallieerden te laten vallen.
Hij verzwijgt dat Breendonk na de bevrijding omgevormd werd tot Breendonk III: repressie-oord voor echte of vermeende collaborateurs, die door verzetslui (echte of van het laatste uur) opgepakt, binnengesleurd, vernederd en mishandeld werden. Op 10 oktober werden de zwarten overgebracht naar de Mechelse Dossin-kazerne. Van december 1944 tot 31 dec. 1946 sloot de Belgische overheid dan weer incivieken op in Breendonk, in afwachting van hun proces in Mechelen.

Nadien werd Breendonk IV wat het nu is: nationaal monument en museum.

Vander Velpen werkt zonder inhoudstafel, noten, bibliografie of register. Een verklarend woordenlijstje met allerlei begrippen uit die tijd zou welkom zijn, zeker voor de jeugd die nu in schoolverband naar Breendonk trekt en het boek hopelijk zal lezen.

Wie de complete en wetenschappelijke geschiedenis van het kamp wil kennen, moet nog even wachten tot Breendonk-specialist Patrick Nefors in 2004 zijn studie zal publiceren.

Laten we ondertussen hopen dat de krachtige aanklacht van Jos Vander Velpen veel gelezen zal worden en dat ze de tienduizenden bezoekers zal leren wat ons volk leed of misdeed en dat herhaling hiervan voorkomen moet worden.

(Jef Abbeel –oktober 2003)
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

ik zorg wel eens voor een scan van de cover.

Prachtige bespreking trouwens! Komt helemaal overeen met hoe ik het boek heb gelezen.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Nodig Jef Abbeel maar eens uit hier :) Waar heb je zijn teksten gelezen als ik vragen mag?
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Roel R. schreef:Nodig Jef Abbeel maar eens uit hier.
Heb ik gedaan.
Roel R. schreef:Waar heb je zijn teksten gelezen als ik vragen mag?
Ik zocht een recensie van Grijs Verleden en vond op internet de recensie van Jef. (zie bronvermelding bij "Grijs Verleden"). Ik heb contact gezocht met Jef en gevraagd of ik zijn recensie mocht plaatsen. We hebben over andere recensies van hem contact gehad en hij heeft ze me per e-mail toegestuurd.
Als hij meer recensies schrijft wil hij ze wel naar me toe sturen om op wo2.nl te plaatsen.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Plaats reactie