L.S.
De schitterende boeken van Elie Wiesel Dag, Nacht en Dageraad zijn in een speciale gelimiteerde editie te krijgen. Vond ik via
http://www.wevervanwijnen.nl/top10uitge ... 9000000003
Groet
Hessel
speciale gelimiteerde editie van Elie Wiesel
-
- Lid
- Berichten: 9
- Lid geworden op: 28 mar 2007, 19:13
- Dodo
- Lid
- Berichten: 6247
- Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
- Locatie: Den Haag
Even wat achtergrondinformatie opgezocht:
Bron: Nobelprijs literatuur
Dag
Elie Wiesel
Een succesvol journalist en overlevende van de holocaust stapt van een New Yorkse stoep en wordt geraakt door een taxi. Balancerend op het randje tussen leven en dood, denkt hij na over de historische tragedie die hemzelf, zijn familie en zijn volk overkwam. Met dit meesterlijke portret, gebaseerd op de gedachten, dagdromen en herinneringen van één man, keert Wiesel terug naar de vragen die hem ook in zijn andere werk bezighouden: wat betekent het om de ondergang van je eigen volk te overleven?
Hoe leeft de holocaust door in het karakter van een moderne jood? En kun je wel vasthouden aan je geloof als je eenmaal bent blootgesteld aan bloedbaden en massavernietiging? Dag is het krachtige slot van Wiesels klassieke holocausttrilogie, waarvan de delen Nacht en Dageraad recent bij J.M. Meulenhoff zijn verschenen.
Vertaling: Kiki Coumans
‘De meest welbespraakte woordvoerder van de mensheid sinds Albert Camus.’ The New York Times Book Review
‘Wiesel heeft zijn eigen angst met veel verbeelding omgezet in kunst.’ Saturday Review
Over Nacht:
‘Nacht is na vijftig jaar nog even indrukwekkend.’ Noordhollands Dagblad
‘Een nieuwe vertaling en een nieuw voorwoord maken de heruitgave van Nacht tot een gebeurtenis.’ de Volkskrant
Nacht
Elie Wiesel
Elie Wiesel is geboren in een Hongaars getto en werd als kind naar de de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. Nacht is een openhartig en diep ontroerend verslag van de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Het wordt verteld door de ogen van een joodse jongen, die er ongewild getuige van was hoe zijn moeder en zusje direct na aankomst in het kamp naar de gaskamer werden gestuurd, en hoe zijn vader van uitputting stierf na de gedwongen mars naar Buchenwald. Nacht is het meesterwerk van Elie Wiesel, dat voor het eerst verscheen in 1958. Samen met de boeken van Imre Kertész en Primo Levi behoort het tot de aangrijpendste getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog. Voor deze nieuwe uitgave heeft Wiesel het herzien en een nieuw voorwoord geschreven, waarin hij ingaat op het voortdurende belang van het boek.
Nacht is een indrukwekkend pleidooi om nooit te vergeten tot welke onmenselijkheid de mens in staat is. Op een doordringende en krachtige manier, even persoonlijk als Het achterhuis van Anne Frank, brengt Nacht het kwaad in zijn meest extreme vorm opnieuw tot leven.
‘Nooit zal ik die nacht vergeten, de eerste nacht in het kamp, die mijn leven heeft veranderd in één lange nacht, zeven keer vervloekt en zeven keer bekrachtigd. Nooit zal ik die rook vergeten. Nooit zal ik de gezichtjes vergeten van de kinderen van wie ik de lichamen in rookpluimen zag veranderen onder een stille blauwe lucht.
Nooit zal ik die vlammen vergeten die mijn geloof voorgoed verteerden. Nooit zal ik die nachtelijke stilte vergeten die me tot in alle eeuwigheid beroofde van de wil om te leven. Nooit zal ik die momenten vergeten, die mijn God en mijn ziel vermoordden en mijn dromen in as veranderden. Nooit zal ik deze dingen vergeten, ook al ben ik gedoemd om even lang te leven als God Zelf. Nooit.’
De geliefde voorwerpen die we steeds met ons mee hadden genomen, bleven achter in de trein, en daarmee, eindelijk, onze illusies. Op ongeveer elke twee meter stond een SS’er met zijn mitrailleur op ons gericht. Hand in hand volgden we de groep. Een onderofficier van de SS kwam ons tegemoet, met een wapenstok in zijn hand. Hij gaf het bevel: ‘Mannen naar rechts! Vrouwen naar links!’ Zes woorden, rustig, onverschillig, zonder emotie uitgesproken. Zes korte, eenvoudige woorden. Toch was dat het moment waarop ik werd gescheiden van mijn moeder. Ik had geen tijd om na te denken, ik voelde de druk al van mijn vaders hand: we waren alleen. Een fractie van een seconde zag ik nog een glimp van mijn moeder en mijn zusjes, die naar rechts liepen. Tzipora hield moeders hand vast. Ik zag ze in de verte verdwijnen; mijn moeder streelde over het blonde haar van mijn zusje alsof ze haar wilde beschermen, terwijl ik verder liep met mijn vader en de andere mannen. En ik wist niet dat ik op die plek, op dat moment, voor altijd van mijn moeder en Tzipora werd gescheiden. Ik liep verder. Mijn vader hield mijn hand vast.
Quotes
‘Een angstaanjagend krachtig boek.’ – The New York Times
‘Als menselijk document is Nacht bijna onverdraaglijk pijnlijk, en zeker boven iedere kritiek verheven.’ – A. Alvarez
‘Ik put moed uit zijn moed.’ – Oprah Winfrey
Klinkt goed, dank voor de tip!Dageraad
Elie Wiesel
Elisha, een jonge joodse man, heeft de holocaust overleefd en is strijder geworden in het door Groot-Brittannië bezette Palestina. John Dawson is de gevangen Engelse officier die hij bij dageraad zal vermoorden als vergelding voor de executie van een medevrijheidsstrijder. Terwijl hij wacht op het aangewezen uur voor de moord, worstelt Elisha, gevangen tussen de vele gruwelen uit het verleden en de verontrustende dilemma’s van het heden, met schuldgevoel, spookbeelden en uiteindelijk met God.
Dageraad is een schitterende bespiegeling van de innerlijke conflicten waarvoor een mens komt te staan wanneer hij zich voorneemt een ander mens te doden.
Deze aangrijpende roman vormt een drieluik met het onlangs gepubliceerde Nacht en met Dag, dat later dit jaar zal verschijnen.
Bron: Nobelprijs literatuur
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
The Lorraine offensive 1944