Het Thule Gesellschaft

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pvt.Rafterman
Lid
Berichten: 11
Lid geworden op: 08 sep 2006, 00:19

Het Thule Gesellschaft

Bericht door Pvt.Rafterman »

Het Thule Gesellschaft is een in november 1918 door Rudolf von Sebottendorf gestichte antisemitische en rechtsextremistische organisatie in München, verwant aan het Alldeutsche Verband en de Vaterlandpartei.

Afbeelding

De term Thule, ontleend aan het uit de oudheid bekende Ultima Thule het uiterste Noorden, slaat op Nordisch (Germaans) of zuiver/puur Nordisch. Zo'n 1500 Duitsers waren lid van de Thule Gesellschaft. De organisatie zelf was geformeerd als een vrijmetselaarsloge[bron?] en dankzij het aanzienlijke kapitaal van Von Sebottendorf kon men vergaderen in het prestigieuze Vier Jahreszeiten in München. Als embleem koos het Gesellschaft het hakenkruis (swastika). Tijdens de Beierse Revolutie hield men zich koest, wat echter niet verhinderde dat het inderhaast bijeengetrommelde leger van de radenrepubliek enkele van haar leden gijzelde toen de vrijkorpsen met geweld een einde maakten aan de Beierse radenrepubliek. Uiteindelijk vonden de gijzelaars toch de dood. Nadat rechtse krachten in de loop van 1919 geheel Beieren in haar macht hadden kwam de Thule Gesellschaft tot ontplooiing.

In het begin van 1919 zocht een prominent lid van de Thule Gesellschaft, Karl Harrer contact met de Politischer Arbeiterzirkel van Anton Drexler. Dankzij de (beperkte) financiële steun van de Thule Gesellschaft kon men reeds op 5 januari 1919 de Deutsche Arbeiterpartei oprichten.

Prominente leden van Thule Gesellschaft waren:

Rudolf von Sebottendorf
Dietrich Eckart
Karl Harrer
Alfred Rosenberg
Gottfried Feder
Rudolf Hess

De Thule Gesellschaft inspireerde het naoorlogse Thule Seminar, een groepering van rechtsextremistische intellectuelen onder leiding van Pierre Krebs. Het Thule Seminar gebruikt een aan de Arische mythologie ontleende zwarte zon als symbool. De groepering wordt tot Nieuw Rechts (o.a. Nation und Europa, Junge Freiheit) gerekend. In obscure neo-nazisme partijtjes en groeperingen is een uitgebreide mythologie ontstaan over de ¨geheime wetenschap¨ die de Thule Gesellschaft tijdens de oorlog ontwikkeld zou hebben zoals anti-zwaartekracht en nazi-UFO's.
The dead know only one thing: it is better to be alive.
Plaats reactie