OLINKA, een ontroerend waar gebeurd oorlogsverhaal

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Peter de Knegt
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 feb 2008, 22:55

OLINKA, een ontroerend waar gebeurd oorlogsverhaal

Bericht door Peter de Knegt »

OLINKA – een vriendschap die begon in de oorlog
Auteur: Peter de Knegt
e-mail: peter.de.knegt@planet.nl

Begin 2007 mocht ik in de Bergsingelkerk te Rotterdam mijn boek “Olinka” presenteren over de bijzondere vriendschap die mijn vader Bram en de Joodse Olga uit Tsjechië in de oorlog sloten. Samen met Olga’s dochter Hana konden wij een aangrijpende geschiedenis tot leven brengen.

Olinka is een koosnaam voor Olga, een jonge Tsjechische Joodse vrouw, die in de oorlog naar het concentratiekamp Falkenberg bij het door de geallieerden al zwaar gebombardeerde Hamburg werd gedeporteerd om daar puin te ruimen. Veel te zwaar werk onder onmenselijke omstandigheden. Een lichtpuntje voor haar was de vriendschap die ze sloot met Bram, een Nederlandse dwangarbeider uit het aangrenzende werkkamp, die zijn jonge gezin in het gehavende Rotterdam achter had moeten laten. Hij hielp Olga te overleven, terwijl thuis Rotterdam zijn vrouw vocht voor hun kinderen en de hongerwinter goed leek door te komen…

Via Bram worden pakketten van Olga’s oom en tante in Praag doorgesluisd, zodat ze wat extra voedsel en kleding heeft. Maar het is ook en vooral de vriendschap en de menselijke warmte, die haar overeind houden. Olga en Bram beloven elkaar te steunen tot het einde van de oorlog. Toch verliezen zij elkaar voor de bevrijding uit het oog. Olga wordt naar Bergen-Belsen gevoerd. De bevrijding door de Engelsen komt voor haar nog net op tijd. Het enige bezit dat ze nog heeft, is een ringetje met haar initialen, dat die Nederlandse man in Hamburg voor haar gemaakt had. Zij heeft dat ringetje haar hele verdere leven gedragen.

Na de oorlog heeft Bram samen met zijn vrouw nog eenmaal een bezoek aan Olga en haar gezin in Praag gebracht.

Later, toen Bram en Olga al overleden waren, is er een warme vriendschap ontstaan tussen Bram’s zoon Peter en Olga’s dochter Hana, die ook in Praag woont. Samen met Hana ontdekten Peter in de jaren die volgden, stukje bij beetje, wat er zich in de oorlogsjaren in de driehoek Rotterdam – Praag - Hamburg heeft afgespeeld en gingen zij zelf deel uitmaken van het verhaal. Een ontroerend verhaal over een vriendschap die sterker is dan de duivelse demonen van de oorlog, een vriendschap die over grenzen en generaties heen gaat. Een verhaal dat begon in de meidagen van 1940 in een protestants gezin in het gebombardeerde Rotterdam en een slot vond in november 2006 samen met Hana in de herbouwde Maasstad en in Panorama Mesdag in Den Haag, waar een droom van Bram alsnog werkelijkheid werd.

Maar de publicatie van het boek begin 2008 was niet het einde van het verhaal...
Olga
Olga
6.2. Olga, april 1947, 22 jaar.jpg (11.18 KiB) 922 keer bekeken
Peter de Knegt
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 29 feb 2008, 22:55

Re: OLINKA, een ontroerend waar gebeurd oorlogsverhaal

Bericht door Peter de Knegt »

OLINKA OPNIEUW UITGEGEVEN in het Nederlands.
Met een voorwoord van Jan Terlouw


OLINKA is nu ook in het Duits en in het Tsjechisch vertaald.

titel: OLINKA, een vriendschap die begon in de oorlog
auteur: Peter de Knegt
uitgever: Aspekt, Soesterberg
ISBN: 9059113713

inlichtingen: Peter de Knegt
telefoon: 0180-662437
mobiel: 06-43422730
e-mail : peter.de.knegt@planet.nl
Bijlagen
Olga en Bram
Olga en Bram
Olga en Bram.jpg (5.57 KiB) 921 keer bekeken
Arbeitslager
Arbeitslager
overzichtsfoto werkkamp.jpg (8.07 KiB) 921 keer bekeken
Plaats reactie