KEMMEL 1918

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

KEMMEL 1918

Bericht door TonyWOI »

Vers van de pers:

Net gelezen: Zeer goede beschrijving en prachtige beelden van toen.

Afbeelding

Schrijver: Koen Baert
Uitgever: De Klaproos
Prijs 14,95
Gebruikersavatar
TonyWOI
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 10 feb 2007, 17:28
Locatie: Wijtschate

Re: KEMMEL 1918

Bericht door TonyWOI »

Kemmel 1918-Hoe Ieper uit de handen van de Duitsers bleef


Tussen de bergen informatie over 14-18 ging Koen Baert, gemeentearchivaris in Heuvelland op zoek naar info over de gevechten op de heuvels in april 1918. Hij kwam itot de volgende vaststelling: geen Nederlandstalige en nauwelijks Britse literatuur, wel Franse en Duitse werken maar alle van voor 1945. Die werden allemaal geschreven op basis van authentieke documenten, maar alleen vanuit de louter militaire, zelfs militaristische invalshoek. Die auteurs namen wel info van de vijand over. Al deze werken werden geschreven door mensen die het (meestal als officier) meemaakten en hebben vandaar eerder een memoire-inslag: ze willen hun daden vaak verantwoorden of zelfs verheerlijken. Eén belangrijke uitzondering op deze gang van zaken: het werk van Adolf Sempf, een kritisch en literair werk waarbij de feiten enkel een aanleiding zijn om de oorlogsgruwel te verwoorden; aan de Franse kant heb je een gelijkaardige figuur met Giono.

Als historicus (lic. geschiedenis KUL) schreef Koen Baert vroeger al over een aantal aspecten uit de 19de eeuw en over de heropbouwperiode. Als archivaris in Heuvelland vindt hij het belangrijk om de plaatselijke geschiedenis aan bevolking en toeristen uit te leggen en te situeren.

Daarom besloot hij om al deze zaken kritisch te herlezen en over te houden wat de hedendaagse lezer - vooral ook de niet-kenner, geboeid door het verleden van deze streek - zou kunnen interesseren. Het hele verhaal werd in een chronologische volgorde gezet vanaf het begin van het lenteoffensief in Frankrijk (21/03/1918) tot het einde van de oorlog in deze streek. Uiteraard ligt de nadruk op de gebeurtenissen rond onze heuvels tussen half april en 29/04/1918 (het falen van het Duitse offensief bij Loker) met als dramatisch hoogtepunt de bestorming van de Kemmelberg op 25 april.

Nieuw voor dit onderwerp is de integratie (én de beperking) van de militair-strategische invalshoek (waarom en hoe werd hier gevochten) met het louter menselijke en landschappelijke element: wat heeft dit betekend voor de aanwezige mensen (vandaar de talloze citaten), zowel de aanvallers als de verdedigers, maar ook de rest van de burgerbevolking die nu ook moest vluchten en tenslotte voor de dorpen en het landschap die op de valreep dan toch nog verwoest werden.Technische info:

Auteur: Koen Baert
Paperback
128 blz., 24 op 16 cm
Ruim 100 foto's
14,95 EUR
ISBN 90-5508-095-3

te bekomen bij VVV Heuvelland of bij de uitgever http://www.klaproos.be

Bron:
http://www.wo1.be/ned/mainnav.html
_________________
Plaats reactie