The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
marcston
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 07 jul 2008, 18:10

The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door marcston »

Google books heeft een preview
http://books.google.nl/books?id=oQq9Qdj ... NQ#PPP1,M1"


The war puzzle was 1 van mijn schoolboeken op de universiteit (doe nog wat modules als hobby). Dit boek is een machtig interessante studie naar hoe oorlogen in het algemeen ontstaan. Het
belicht de concepten, wat is "een oorlog", typologieen en de processen op een wetenschappelijke wijze.

Het boek is 1 van de standaardwerken op het gebied en zeker aan te bevelen voor de serieuze student van oorlog en gewoon degene die wat diepgang zoekt.

Nadeel van het boek is duidelijk dat het nogal "academisch" geschreven is met een scheut vakjargon, bijvoorbeeld een oorlog tussen twee partijen is een "dyadic war" (ja zo kun je het ook noemen :) ) .
Maar, laat je niet afschrikken, voor zware kost vond ik het wel lekker weglezen. De meeste mensen die ik ken vinden het een fascinerend boek.

Marc

PS Warning het boek gaat dus duidelijk niet alleen over WO 2.
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door Auke »

Ik heb hem niet gelezen, maar het boek lijkt dezelfde stof te behandelen als Clausewitz in Vom Kriege (die ik dan wel weer heb gelezen)... Heb je die toevallig ook gelezen en zo ja, lijken deze twee boeken veel op elkaar?
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
karell
Lid
Berichten: 401
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:56

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door karell »

klinkt interessant. Ik ga volgend studiejaar een poging doen tot afstuderen. Daarin wil ik ook mijn wo2 interesses misschien verstrengelen met mijn studie (bedrijfswetenschappen). ik ben nu dan ook bezig met het boek: schaduwen over de woestijn van brouwer en heb von clausewitz aangeschaft en nog een management gerelateerd oorlogsboek (Schrijver: Ogilvi, Robert G. Krijgen is een kunst - Omtrent krijgskunde en Ondernemingsstrategie) in de hoop een interessant onderwerp te zoeken waarbij ik wo2 kan 'vertalen' naar management. natuurlijk zijn er talloze interessante onderwerpen maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn en nog neit onderzocht. Maar ben dus ook wel benieuwd of ik eits aan het betreffende boek zou hebben, of dat von Clausewitz volstaat.

iemand verder nog ideeen? andere perspectieven kunnen nieuw licht op de zaak werpen!
marcston
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 07 jul 2008, 18:10

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door marcston »

Auke schreef:Ik heb hem niet gelezen, maar het boek lijkt dezelfde stof te behandelen als Clausewitz in Vom Kriege (die ik dan wel weer heb gelezen)... Heb je die toevallig ook gelezen en zo ja, lijken deze twee boeken veel op elkaar?

Hoi Auke,

Een hele goede vraag van je.

Ik keek net door de onlineversie van de universiteitsbib en zie meteen 13 referenties naar Clausewitz. Vasquez bouwt zeker voort op Clausewitz. Clausewitz (is al een tijdje geleden dat ik hem gelezen heb) heeft een geweldig boek geschreven. Vasquez is denk ik iets minder gecharmeerd van zijn power politics (tevens niet van Machiavell en Thucydides). Die andere illustere voorgangers.

Vasquez is denk ik iets specifieker in zijn definities van oorlogen, en gaat nog wat dieper op het internationaal politieke onderwerpen en processen in. Vasquez gaat niet in op slagveldtaktieken zoals Clausewitz. Ik denk als je van Clausewitz houdt ook Vasquez leuk zult vinden. Clausewitz was geweldig maar natuurlijk een product van zijn tijd (zoals wij dat van onze zijn :wink: ).

Vasquez leest trouwens iets minder lekker weg omdat het erg wetenschappelijk geschreven is en alle achterdeuren, zijsporen etc van zijn redenering behandelt. Hij heeft duidelijk zeer kritische "proofreaders" gehad.

Marc
Gebruikersavatar
Ruimteaapje
Lid
Lid
Berichten: 696
Lid geworden op: 16 mei 2008, 12:29

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door Ruimteaapje »

Heb ik ook voorbij zien komen maar vond het veel te droog. Al moet ik toegeven dat ik na mijn studie dergelijke kost sowieso niet graag meer aanraakte. Doe mij dan maar de maxims van Napoleon of de kunst van het oorlogvoeren van Sun Tzu. Niet zo wetenschappelijk maar voor de gemiddelde lezer veel beter door te komen.
D'yer wanna be a spacemonkey and live in the sky?
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door Auke »

Ik vond Clausewitz al niet echt lekker weglezen. Wel interessant, maar te zweverig en poëtisch geschreven, dus dan zal dit boek ook niets voor mij zijn.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
marcston
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 07 jul 2008, 18:10

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door marcston »

Ruimteaapje schreef:Heb ik ook voorbij zien komen maar vond het veel te droog. Al moet ik toegeven dat ik na mijn studie dergelijke kost sowieso niet graag meer aanraakte. Doe mij dan maar de maxims van Napoleon of de kunst van het oorlogvoeren van Sun Tzu. Niet zo wetenschappelijk maar voor de gemiddelde lezer veel beter door te komen.

Kan ik me iets bij voorstellen. De meeste wetenschappelijke werken lezen nu eenmaal niet lekker weg. Het lijkt wel of het 2 compleet verschillende markten zijn. De wetenschappelijke die redeneringen 10 keer omdraaien om het extra te belichten maar daardoor wel een en ander heel ver uitdiepen.

De populaire met schrijvers die vooral boeken schrijven met een enorme scope, of memoires die lekker weglezen, die laatste lees ik ook wel eens. Soms zijn ze goed, soms wanneer ze nieuw historisch werk claimen lijken ze puur gericht op het ventileren van de mening van de auteur. Hoezo bewijzen? Vaak nemen ze vage citaten, en laten ze tegenargumenten vakkundig weg. "De mythe van 1918 van Andriessen heeft bij mij de eerste prijs op het gebied van flutwerk wat pretendeert wetenschappelijk te zijn. Verdediging van de dolkstoottheorie etc. gebruik van 1 vaag citaat om te bewijzen dat het geallieerde offensief vastgelopen was. (uiteraard staat er geen een frontkaart in het boek want dat zou die stelling er onderuit halen).

Ik erger me soms wel eens aan de laatste werken omdat je als je het er mee eens bent heb je niet echt argumenten, ben je het er niet mee eens zal het je niet overtuigen. (dat andere boekje "Shattered Swords" wat ik postte overtuigde mij zeer schoorvoetend :wink: met echt goed werk.

Maar ja dat is persoonlijk, mijn idee is eerlijk gezegd dat geschiedenis sowieso wat minder wetenschappelijk is dan andere vakgebieden gezien de aard van het beestje. (misschien voer voor een nieuwe stelling). Niet herhaalbare expirementen, getuigenissen die bijna altijd "extremely biased zijn" (Tja oorlog) en natuurlijk de enorme markt voor lekker weglezende werkjes. Populaire quantum mechanica boeken schijnen het wat minder te doen. :wink:

My 2 cents
Marc
marcston
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 07 jul 2008, 18:10

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door marcston »

karell schreef:klinkt interessant. Ik ga volgend studiejaar een poging doen tot afstuderen. Daarin wil ik ook mijn wo2 interesses misschien verstrengelen met mijn studie (bedrijfswetenschappen). ik ben nu dan ook bezig met het boek: schaduwen over de woestijn van brouwer en heb von clausewitz aangeschaft en nog een management gerelateerd oorlogsboek (Schrijver: Ogilvi, Robert G. Krijgen is een kunst - Omtrent krijgskunde en Ondernemingsstrategie) in de hoop een interessant onderwerp te zoeken waarbij ik wo2 kan 'vertalen' naar management. natuurlijk zijn er talloze interessante onderwerpen maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn en nog neit onderzocht. Maar ben dus ook wel benieuwd of ik eits aan het betreffende boek zou hebben, of dat von Clausewitz volstaat.

iemand verder nog ideeen? andere perspectieven kunnen nieuw licht op de zaak werpen!
The Welch Way is bijvoorbeeld een boek wat Clausewitz citeerd, een aantal tips van een CEO
Krames, Jeffrey A.
Publication: New York McGraw-Hill Professional, 2002.
to manufacture a detailed, longterm strategy. To explain his position on the subject, the GE chairman quoted the Prussian general and military author von Clausewitz. Although the author of On War had been dead almost 150 years, the GE chairman felt that Clausewitz’s writings made the point better than Welch could alone. Copyright © 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc. Click here for Terms of Use. Clausewitz said, “man could not reduce strategy to a formula. Detailed planning necessarily failed, due to the inevitable frictions encountered.” Welch loved that thinking, which matched his own thoughts on the subject of strategy. Welch agreed that it was useless to articulate some 10 year “all-GE, central strategy” that would be rendered

Maar ja dat zijn algemeenheden, Ik heb wel een aantal ideeen over business en miltaire toepassingen (een heel waardevolle combinatie trouwens):
- Clausewitz heeft wel een aantal adviezen over organiseren, je kunt nagaan in hoeverre die toepasbaar zijn in bedrijven die je onderzoekt of waar je bij gewerkt hebt, let wel een militaire organisatie is ANDERS dan een bedrijf. Hoewel veel CEO denken van niet, Bij bedrijven is de stress minder hoog is de kans dat een deel van je organisatie overlijdt kleiner , en zit je op rare plaatsen. De vergelijkingsvlieger gaat niet altijd op.

- Je zou bijvoorbeeld ook het NCO principe kunnen pakken van sommige legers, van het Amerikaanse leger weet ik dat de NCO (Sergeanten en zo) enorm belangrijk zijn. De top sergeant majoors hebben een hoge functie functie. "http://en.wikipedia.org/wiki/Senior_Enl ... e_Chairman". Het hele idee van de waarde van de NCO's kun je vertalen naar kleinere teams. Daarnaast wordt vaak de stelling gebruikt dat een compagnie de beste aantallen heeft om nog een effectief team te zijn. (leuk om te testen).

- Verder kun je misschien doctrines, handboek soldaat. Waarden en normen en of teambuilding onderzoeken. Vaak functioneren teams in het bedrijfsleven minder dan in militaire organisaties omdat mensen erbij gezet worden zonder echt bij het project betrokken te zijn. Het hele "teamdenken" was er bij de VS ook nog niet in WO 2, toen werden replacements gewoon bij de unit gegooid tussen mannen die elkaar al jaren kende. Na de jaren 60 is dit volgens mij omgegooid. In bedrijven worden bij langlopende projecten vaak nog wel mensen er een keer tussengegooid.

- Niet WO 2, veroorzaakt de EU door bijvoorbeeld gigantische suikersubsidies niet problemen in Africa (suiker boeren daar failliet, economie ontwricht, immigratie en extremisme zijn het gevolg). V

Hier zo maar 4 ideeen die bij me opkwamen aan de hand van je vraag. Mijn advies als mede onderzoeker is wel "HOU DE SCOPE KLEIN". Dit is echt als welgemeend advies bedoelt. Beperk je tot 1 bedrijf, of wat literatuurstudie over een klein aspect. Mensen die nieuw zijn met onderzoek hebben geen idee hoe waanzinnig veel tijd er in goed academisch werk gaat zitten. (ik ben door schade en schande (hopelijk) ietsjes wijzer geworden :wink: )

Hopelijk heb je iets aan mijn ideeen, veel suc7 ermee!

Marc
Gebruikersavatar
Veltro
Lid
Berichten: 1378
Lid geworden op: 26 jul 2005, 21:05

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door Veltro »

@Karell; persoonlijk vind ik je aangehaalde project erg riskant. Je grijpt namelijk terug naar een management gedacht welke de trend was tot ongeveer midden jaren 90. Toen kwam de grote ommezwaai naar empowerment en bottom up management philosofieen welke afstand deden van top down, op militaire school gebaseerde, management gedachtes.
Met dit in gedachte zie ik grote problemen bij je verdediging.

Veltro
Credere, Obbedire, Combattere!!!!Avanti!!!!Saluto Al Duce!!!!
karell
Lid
Berichten: 401
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:56

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door karell »

@ marcston, bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik heb er zeker wat aan. In principe heb ik ook in die richting gedacht (team-wezen enz.) vooral omdat ik betreft de wo2 in principe in alles interesseer, maar mijn specifieke interesse ligt bij de 'jan soldaat' en zijn ' gevoelens' gedachte etcetera in de strijd. Heb met enkele veteranen contact gehad en verder heb ik massa's persoonlijke boeken, war-diaries etcetera. Maar helaas kan ik daar verder weinig mee doen, want mijn afstudeerrichting is 'strategie' (ipv sciotechniek, HRM etc.). Dit betreft op onze universiteit over het algemeen alle vormen van alliances. Daar binnen wil ik me specialiseren in supply chain management. Hier zie ik al heel veel onderwerpen die ik van wo2 op een of andere manier kan gebruiken. Want SCM is erg belangrijk met betrekking tot oorlogsvoeren. Onderwerpen waar je dan aan gaat denken zijn hoe SCM te regelen voor blitzkrieg, dan heb je de red-ball express. Je zou dat ook weer kunnen combineren met scenarioplanning, waarom ze toentertijd hebben gekozen om market garden door te laten gaan ipv het vrij maken van de havens in antwerpen (?).

Maar ik heb nog even de tijd om te kiezen. dus alle suggesties zijn welkom! In ieder geval bedankt voor het meedenken, het is wel fijn om met andere mensen gedachten te wisselen die wat meer over wo2 weten.

overigens deel ik je mening dat een zorgvuldige nauwkeurige fbakening is vereist (eveneens uit ervaring). je denkt in je eentje de hele wereld te kunnen onderzoeken...maar dar kom je al gauw achter dat dat nimmer mogelijk is

@ veltro.
bedankt voor het advies. Daar heb je zeker (gedeeltelijk) gelijk in, en daar heb ik zelf ook over gedacht. daarom is het belangrijk een zorgvuldig onderwerp te kiezen. en je hebt gelijk dat het midden jaren negentig betrof. Maar het leger is neit puur top down. De doctrine van Duitsland omstreeks 1890 is op papier vastgelegd, welke in grote mate gelijkenissen vertoond met de lerende organisatie van de huidige tijd. Alles was gericht op leren. Deze doctrine heeft geresulteerd in de blitzkrieg (welke ook al in wo1 bestond, maar deze werkte toen nog neit omdat (beetje kort door de bocht) de infantry de cavalerie niet kon bijbenen). De Duitse doctrine is gericht op evaluatie van gedane acties, zowel met positieve als negatieve uitkomsten terwijl bijvoorbeeld de Engelse doctrine daar neit is op gericht (ten tijden van wo2). Zij dachten we hebben wo1 gewonnen, er is geen behoefte aan verbetering. Brouwer (schrijver van het eerder genoemde boek) geeft in twee hoofdstukken een mooie uiteenzetting van beide doctrines, interessant om te lezen.

Maar verder heb je zeker gelijk dat het odnerwerp zorgvuldig moet worden gekozen. (ik doe mijn scriptie dan niet 100% zeker over wo2).
Gebruikersavatar
Veltro
Lid
Berichten: 1378
Lid geworden op: 26 jul 2005, 21:05

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door Veltro »

@karell; ik snap wat je bedoeld met "gedeeltelijk", maar neem van mij aan (zelf werk ik nu als onderdeel van een SCM team voor een multinational en ben afgestuurd met een scriptie omtrend Lean/Six Sigma/TPS) je haalt je onnodig veel problemen op de hals. Immers je gaat op zoek naar elementen van X, zodat je deze kan koppelen aan Y om hierdoor tot een scriptie te komen, terwijl deze elementen origineel als tegenpolen worden geplaatst.
Je zal je dus in heel wat bochten moeten wringen om je doelstelling van je onderzoek (optimale SCM situatie) bij een conclusie (op voorhand) bij een militaire doctrine te laten komen.
Door zo'n geforceerde constructie prikken ze zo. Daarnaast is het leger uberhaupt (ondanks vele gehoorde claims) juist een voorbeeld van een niet Lean/optimale SCM, aangezien het hele leger een voorraad punt in de keten van een land is voor een moment in tijd, welke misschien nooit zal komen (oorlog) en waarop constant afgeschreven wordt.
Dat men met met prachtige acties JIT de voorraden aan het front weet te brengen maakt deze waste natuurlijk nooit meer goed. Het leger is dus op zijn best een sub-optimalisatie, maar nooit een optimale SCM.

Veltro
Credere, Obbedire, Combattere!!!!Avanti!!!!Saluto Al Duce!!!!
karell
Lid
Berichten: 401
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:56

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door karell »

@ veltro bedankt voor de reactie!

ik denk inderdaad dat je heel wat meer ervaring hebt met betrekking tot scm (interessant trouwens, als ik eventueel vragen erover heb, zou ik dan het een en ander mogen mogen vragen naar je mening?). Toevallig heb vorige week mijn bachelorthesis teruggekregen (is natuurlijk niet zo groot of beter gezegd diepgaand als een masterthesis). Maar omdat wij bij ons lean, jit enz. met de paplepel krijgen ingegoten en ik het ook zeker een geweldige filosifie vind, heb ik een onderzoek gedaan bij een organisatie welke actief is in 76 landen en wat 180 vesttigingen heeft, maar dan naar de schaduwzijde van deze JIT/lean filosofie, oftewel: de supply chain vulnerability. Dit heeft natuurlijk veel factoren, zo heb je de vulnerability aan de customer side, supply side en environmental side (wat ongeveer de rest van de wereld omvat). Ik heb me puur gericht op de supply side en dan op de relaties met (toe)leveranciers (zoals Marcston zei... goed afbakenen ;):P). Maar het blijkt wel dat pure lean erg veel risico's met zich meebrengt. Dus pure lean en jit is niet alleen maar rooskleurig (ongetwijfeld is dit oude koek voor jou, maar betreft wetenschappelijjk onderzoek, is heir pas de afgelopen twee jaar wat meer onderzoek naar gedaan en moet er nog veel worden onderzocht).

maar verder denk ik dat je een goed punt hebt met betrekking tot de verdediging van de scriptie dat ze er erg makkelijk door heen prikken. Maar daarom is het wel fijn dat mensen zoals jullie mij attenderen op deze gevaren en dat ik me niet onnodige moeilijkheden op de hals haal. Anderszijds zie ik het ook als een uitdaging waarvan ik zeker weet dat dat onderwerp mij niet zal vervelen. Dus ik meot nog even zorgvuldig afwegen of ik het wel doe.

Overigens ben ik bang dat we door mij wel off-topic gaan, ik weet niet of dat heel erg is (vraag aan topic-starter, moderator en de rest).
Gebruikersavatar
Veltro
Lid
Berichten: 1378
Lid geworden op: 26 jul 2005, 21:05

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door Veltro »

Nog heel even off-topic:

@Karell; Interresant dat jij ook de gevaren van Lean onderzoekt, omdat dit vaak over het hoofd wordt gezien. Naar mijn MENING kan Lean enkel functioneren als er 1 schakel in de keten is welke de andere SCM schakels kan aansturen. Het grote voorbeeld Toyota is daarvan een voorbeeld. Deze is zo machtig dat deze andere onderdelen van de keten kan herplaatsen of aansturen ter voorkoming van waste en het genereren van een pull gestuurde supply flow.

Als een kleiner bedrijf Lean probeert in te voeren, bereikt hij misschien sub-optimalisatie, maar hij zal gegarandeerd niet aan customer demand kunnen voldoen aangezien zijn "niet bestaande" voorraden 1: demand van een niet Lean klant niet kunnen ondervangen + 2: de niet Lean supplier met onverwachte orders opzadelt. Ik weet dat ze er in de theorie erop hameren dat Lean dan ook ingevoerd moet worden in de hele keten, maar ik denk dat je wel begrijpt dat dat dit een onhaalbare kaart is voor kleine initiatiefnemers.

In mijn theoretische Master Thesis heb ik het Lean principe tot het maximale opgevoerd door dit principe op het besluitvorming van een land te projecteren.

Veltro
Credere, Obbedire, Combattere!!!!Avanti!!!!Saluto Al Duce!!!!
marcston
Lid
Berichten: 23
Lid geworden op: 07 jul 2008, 18:10

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door marcston »

Veltro schreef:Nog heel even off-topic:

@Karell; Interresant dat jij ook de gevaren van Lean onderzoekt, omdat dit vaak over het hoofd wordt gezien. Naar mijn MENING kan Lean enkel functioneren als er 1 schakel in de keten is welke de andere SCM schakels kan aansturen. Het grote voorbeeld Toyota is daarvan een voorbeeld. Deze is zo machtig dat deze andere onderdelen van de keten kan herplaatsen of aansturen ter voorkoming van waste en het genereren van een pull gestuurde supply flow.

Als een kleiner bedrijf Lean probeert in te voeren, bereikt hij misschien sub-optimalisatie, maar hij zal gegarandeerd niet aan customer demand kunnen voldoen aangezien zijn "niet bestaande" voorraden 1: demand van een niet Lean klant niet kunnen ondervangen + 2: de niet Lean supplier met onverwachte orders opzadelt. Ik weet dat ze er in de theorie erop hameren dat Lean dan ook ingevoerd moet worden in de hele keten, maar ik denk dat je wel begrijpt dat dat dit een onhaalbare kaart is voor kleine initiatiefnemers.

In mijn theoretische Master Thesis heb ik het Lean principe tot het maximale opgevoerd door dit principe op het besluitvorming van een land te projecteren.

Veltro
Hoi Veltro/Karel,

Interessante materie,

Ik heb een MBA achtergrond, meer primair finance maar ik heb ook een APICS CPIM degree en heb ook gewerkt voor logistieke bedrijven. (Leuk om logistieke concepten aan Oost-Europeanen uit te leggen :lol: ) Momenteel doe ik wat International Relations(NGO's), maar dat is meer hobby die verbazingwekkend goed toepasbaar is in mijn werk.

Het lean principe klinkt bij mij ook een beetje als het Goldratt principe waar ik persoonlijk wel een fan van ben. Je zult er denk ik wel bekend mee zijn. Zoek de bottleneck en probeer daarop te managen.

Militair kun je natuurlijk het principe toepassen, vind de bottleneck van de tegenstander en probeer die aan te pakken. (De aanvallen op de ball bearing fabriek). Ik die zin werd er toen denk ik ook al in SCM termen gedacht. Wat toen natuurlijk mistte was de rekenkracht van nu.

Persoonlijk vind ik dat logistiek altijd het ondergeschoven kindje is in het belichten van Militaire operaties . Kaplan die onderzoek deed (interviews vooral) bij het VS leger zegt het al. Amateurs houden zich bezig met strategie (hij doelt op de "militaire interpretatie"), Professionals houden zich bezig met Logistiek. Als voorbeeld noemt hij in Hog Pilots bijvoorbeeld de Amerikaanse bases in Guam een van de belangrijkste na WO 2. Daar was het probleem om de stroomvoorziening op te krikken voor een evt max inzet.

In die zin is het denk ik wel dat SCM toegepast wordt toegepast, alleen gaan militairen uit van mogelijke scenarios en kijken dan primair waar de logistieke bottleneck zit.

De logistieke concepten van het amerikaanse leger (en anderen ook neem ik aan) worden trouwens continu aangescherpt.

Een goede bron is bijvoorbeeld Velocity management, replacing mass with velocity, het programma om de logistiek te verbeteren in het VS leger. RAND books, John Dumond

http://www.rand.org/pubs/monograph_reports/MR1108/

Ik denk trouwens inderdaad ook dat je het lean principe over de hele keten moet toepassen, in de militaire wereld is de vraag niet zozeer de situatie op de grond, want daar reageer je op. Maar alle mogelijk planscenario's die continu doorgerekend worden (van oorlogen met Iran tot oorlogen om de controle over Antarctica of de strijd in de Aleuten). Deze planscenario's leiden tot op het eerste gezicht vreemde installaties (zo zag ik in de aleuten een vliegveld dat een 747 aankan op een eilandje waar 80 mensen wonen :bonk: . Dat is dus een militaire beslissing geweest :yes:

Op die punten heb je denk ik 2 nivo's waar je over praat, om een metafoor te gebruiken, welke treintjes moet ik vullen met wat en waar moet ik de rails bouwen. En klopt Veltro LEAN gaat over de hele keten, vandaar dat Colonel house in 1911 in Frankrijk was om logistieke afspraken te maken (Die hielpen toevallig bij WO 1), en vandaar ook dat de VS nu vaak ook internationale afspraken heeft (bijv. Thailand/Duitsland). (idem voor China en Rusland).

Veltro/Karel, leuk topic, ga vooral offtopic. Misschien moeten we een echt logistiek topic beginnen. De prestaties van de "logistiekelingen" zoals Marshall en Speer worden denk ik toch onvoldoende belicht!

Marc
karell
Lid
Berichten: 401
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:56

Re: The war puzzle Vasquez, leuk studieboek (ja die heb je)

Bericht door karell »

Hallo Veltro/Marcston,

inderdaad, erg leuke materie! het zal nu een kort bericht worden daar ik nu gauw een paar minuutje hebt, maar een apartt topic zou natuurlijk kunnen worden aangesneden. Ik vind het erg interessant om erover te praten vooral omdat ik daar veel van kan leren omdat ik nauwelijks enige praktijkervaring ermee heb maar enkel theoretische ervaring. En jullie hebben die praktijkervaring weer wel. (toevallig een afstudeerplek voor mij ? ;):P hehe)

maar ik denk ook dat lean door de hele keten moet worden ingevoerd, maar dat wordt weer lastig nu er vaak supply netwerken bestaan ipv (relatief) 'eenvoudige' lineaire supply chains. Overigens is een machtige speler die alles 'bepaald' denk ik ook een soort van vereiste of een pré (of iets daartussen in)....maar deze machtige speler moet natuurlijk uitkijken niet andere kleinere spelers in de chain uit/af te persen, want daar heeft deze zich uiiteindelijjk zelf mee.

Overigens: je sprak over de bottleneck (Marcston). Militair gezien denk ik dat de bottleneck niet te letterlijk genomen moet worden zoals in het bedrijfsleven, want de bottleneck in de militaire scene, heeft denk ik vooral te maken met de eerder genoemde vulnerability van de supply chain. Want door toedoen van de vijandelijjke acties, kan de verstoring (bottleneck?) over de gehele chain plaatsvinden. Natuurlijjk wordt er wel door de militarie logsitiek/planning rekeninggehouden waar de meeste kans is op verstoring en heir zal dan ook rekening mee moeten worden gehouden. DMV een flexible supply chain, en naast reactief handelen ook proactief handelen. etcetera.

zo mijn vijf minuten zijn weer voorbij. maar met een apart topic ben ik het wel eens!

gr

Karell
Plaats reactie