Boek "Hitlers privé-bibliotheek" van T. Ryback

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Boek "Hitlers privé-bibliotheek" van T. Ryback

Bericht door okke »

Jef Abbeel schreef onderstaande recensie over Hitlers privé-bibliotheek van Timothy Ryback.

Het boek geeft ons inzicht in wat en hoeveel de Führer las, meestal ’s nachts, wie zijn helden en voorbeelden waren, in welke boeken hij notities maakte en welke hij onaangeroerd liet. Hitler bezat privé-bibliotheken in Berlijn, München en Berchtesgaden, samen goed voor 16.300 titels! Bij de bevrijding werden ze meteen geplunderd door Amerikaanse soldaten en door de “trofeeënbrigade” van de Russen. Dezen namen 10.000 boeken mee, die nooit meer zijn teruggezien.

Hitler motiveerde zijn leesijver als volgt : "In mijn jeugd had ik de middelen noch de kans om een goede opleiding te genieten. Elke avond lees ik nu 1 of 2 boeken. Ze vormen de bron voor mijn toespraken."
  • De militaire sectie was de grootste: 7000 exemplaren, met praktisch alle bekende veldtochten uit de geschiedenis, onder andere die van Napoleon, allemaal in Duitse vertaling. Alles wat toen beschikbaar was over militaire kennis, hoorde erbij. En Hitler las ze van a tot z. Frederik de Grote was zijn held.
    Hugo Rochs, lijfarts van von Schlieffen, schreef in 1921 een karakterschets van deze bescheiden man en geniale strateeg. Schlieffen waarschuwde voor een oorlog op twee fronten. De markeringen van Hitler in mei –juni 1940 zijn het vroegste bewijs van zijn plan om de Sovjet-Unie binnen te vallen. Eind juli 1940 bevestigde hij dat aan Keitel, in augustus 1940 aan heel zijn militaire staf.
  • Een tweede sectie van 1500 titels gaat over kunst ( bouw-, schilder-, beeldhouwkunst), foto’s van acteurs, dansers, zangers. Bij moderne kunst schrijft hij “Quatsch”. De bouwkunst in Berlijn en in Brussel, onder andere het Justitiepaleis, fascineerde hem.
  • Een derde sectie gaat over astrologie, spiritualisme, 1000 over voeding en dieet, met een vegetarische opmerking: koeien zijn bedoeld om melk te geven, ossen om te trekken. Merries markeert hij als inferieur tegenover hengsten.
  • De vierde afdeling van 400 is gericht tegen de katholieke kerk. Pornografische prenten met vulgaire aantekeningen waren bruikbaar om processen tegen de kerk te voeren.
  • De vijfde is de meest banale: populaire fictie, detectives, liefdesromannetjes, Karl May. Ryback vergeet “Der Tunnel” van Bernhard Kellerman, een bestseller uit 1913 waar Hitler zo mee dweepte.
  • De zesde was sociologisch, met onder andere Alfred Rosenberg en veel partijpublicaties. “Der Mythus des 20. Jahrhunderts” van Rosenberg bleef ongelezen, maar in het antisemitische “The international Jew” van Henry Ford,vertaald als “Der internationale Jude : ein Weltproblem”, was volop aangekruist.
    Er was ook een eigenaardige studie over de handen van beroemde mensen uit het verleden. Als Hitler iemand ontmoette, observeerde hij zorgvuldig zijn handen: lang en smal, stomp en breed, de nagels, knokkels, gewrichten. Als ze tegenvielen, veranderde zijn vriendelijkheid in afstandelijkheid.
De bibliotheek weerspiegelt niet meteen de verfijnde Duitse boekencultuur. Hoogstaande literatuur, toneel (behalve Shakespeare), poëzie, filosofie,wereldgeschiedenis, economie, wetenschap waren ondervertegenwoordigd. Hitlers geliefde filosofen waren Schopenhauer en vooral Fichte. In 1808 riep deze in zijn “Reden an die deutsche Nation” de Duitsers op zich te verzetten tegen de Fransen.

Zijn boekmerk “Ex libris Adolf Hitler” was een zwarte gegraveerde adelaar, met gespreide vleugels, de swastika in zijn klauwen, met een krans van eikenbladeren er rond.

Soms heeft Ryback kritiek op de spelling en grammatica van Hitler, zonder te beseffen dat de spelling toen soms anders was dan nu. Hitler besefte wel dat hij niet zo mooi schreef als Mussolini.

--------------------------------------------

Timothy Ryback, Hitlers privé-bibliotheek. Uitgeverij Balans, Amesterdam/WPG , Antwerpen, 2008. 294 pp.; foto’s, appendices, noten, register. ISBN 978–90–5018–958–3; € 19,90.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Plaats reactie