Nederland, op de hoogte van de conferentie van Munchen?

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
ElinedV
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 mar 2009, 15:20

Nederland, op de hoogte van de conferentie van Munchen?

Bericht door ElinedV »

Voor een geschiedenis opdracht voor school moet ik een verzameling kranten uit 1938 doorlezen en daarmee de volgende vraag beantwoorden: In hoeverre was Nederland op de hoogte van het belang van de conferntie van Munchen?

Allerleerst moet er gekeken worden naar de betrouwbaarheid van de bron, in dit geval (en tevens onze enige bron) De Courant/Het nieuws van den Dag. Het is een liberale krant en het had een groot publiek (uiteraard voornamelijk liberalen, die sowieso natuurlijk met een bepaalde visie de krant lazen). Tijdens de Duitse bezetting collaboreerde deze krant met de Duitsers, waardoor de krant ook wel eens verweten wordt dat het een NSB-krant zou zijn. Gedeeltelijk onterecht, want alle legale kranten uit Nederland stonden onder censuur van de Duitsers. Maar dit terzijde. De vraag is of men toen al op de hoogte was van de conferentie en uit de kranten die ik heb gelezen (van 1 september t/m 13 september, de conferentie van Munchen was op 29 september 1938) ben ik van mening dat ze wel degelijk op de hoogte waren. Er werd voortdurend gepraat over 'spanningen' en over 'verzekeren van de wereldvrede' etc. Nederland stelde zich wel zeer neutraal op, dat zeker, maar dan waren ze nog wel op de hoogte. Er waren ook een aantal illegale verzetskranten, zoals het Parool en dat heeft natuurlijk ook invloed op de publieke opinie gehad.

Hoe denkt u erover en kunt u mij meer vertellen over hoe men in die tijd (uit verschillende politieke invalshoeken: liberaal, socialistisch, conservatief etc) naar de situatie keken? Hoe ver waren ze eigenlijk op de hoogte en hoe dachten ze erover?
Plaats reactie