Haar naam was Sarah (Velodrome d'Hiver/razzia Parijs)

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Haar naam was Sarah (Velodrome d'Hiver/razzia Parijs)

Bericht door YPPY »

Afbeelding
De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak.
Biblion recensie:
n de nacht van 16 juli 1942 wordt de 10-jarige Sarah met haar ouders opgepakt en naar het Velodrome d'Hiver in Parijs gebracht. Zij heeft ongezien haar kleine broertje in een kast verstopt en belooft hem later te bevrijden, maar Sarah wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug. Zestig jaar later moet een Amerikaanse journaliste in Parijs een artikel schrijven over die gebeurtenis. Zij zoekt in archieven naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie. Ondanks het advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert de journaliste het spoor van Sarah te volgen. De twee verhaallijnen worden beurtelings beschreven en vooral de ervaringen van Sarah geven de lezer een onthutsend beeld van de wreedheden rondom de deportatie. Een prachtig verteld en vertaald, aangrijpend verhaal met een dramatische ontknoping.
Dit boek ben ik nu aan het lezen en ik vind het erg heftig. Het verhaal is niet waargebeurd, maar al die mensen hebben wel in het Vel d'Hiver opgesloten gezeten. Omdat ik het een interessant onderwerp vind, ben ik wat gaan googlen, maar er is maar weinig te vinden. Weten jullie wat meer? Ik heb begrepen dat het door de Fransen lang in de doofpot is gestopt, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer over bekend is natuurlijk. En hier zitten de specialisten. ;)
Voor lieve berichtjes, schattige dieren of wat anders leuks kun je altijd mailen.

*Weer alleen*
Plaats reactie