Recensies: Boeken Non-Fictie

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Opgeheven account 4914

Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Opgeheven account 4914 »

Beste forumleden,
Hier kan je jou recensies van Boeken Non-fictie plaatsen.

Regels:

- Informatieve boeken, naslagwerken, biografieën en Militaria boeken zijn toegestaan.
- Je moet je aan onderstaande vormgeving houden (om het wat ordelijk te houden):

Afbeelding

PS: Verbeteringen van recensies zijn welkom!

Veel Succes!
Groeten,
Jenty
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door okke »

Hieronder kan je de standaardopmaak kopiëren:

Code: Selecteer alles

[size=150](Titel)[/size]

(Voorkant boek)

[b]Auteur:[/b]
[b]Uitgever:[/b]
[b]Jaar Uitgave:[/b]
[b]Aantal Pagina's:[/b]
[b]Synopsis:[/b]

[b]Eigen mening over het boek:[/b]

[b]Beoordeling:[/b] ?/5 (minimum 1, maximum 5)
[b]Is het de prijs waard:[/b] Ja/Nee + Waarom?
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Panzer Meyer
Lid
Berichten: 81
Lid geworden op: 19 sep 2010, 16:06
Locatie: Hoofddorp
Contacteer:

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Panzer Meyer »

Dolle boel hier in de boeken recensies :P
Ik heb er net een uit dus zal ik dan maar de spits afbijten...

Titel: Monte Cassino 1944
Auteur: Matthew Parker
Uitgeverij: Mets &Schilt, Amsterdam
Jaar Uitgave: 2003
Aantal Pagina's: 493
Synopsis: Aan de hand van vele ooggetuigen verklaringen schetst de auteur een beeld van de 4 slagen die gevoerd zijn tussen de Duitsers en de Geallieerden bij Monte Cassino, Italië.
Beginnend met een inleiding over de reden waarom een gedeelte van de Geallieerden een landing wilden uitvoeren in Italië gaat het boek daarna verder in op de landingen op Sicilië, de Italiaanse overgave, de Geallieerde landingen bij Salerno en de opbouw van de Gustav linie.
Daarna vervolgt het verhaal met de eerste contacten die de Geallieerden met de Gustav linie maakten en de daaropvolgende 4 veldslagen waar Engelse, Amerikaanse, Frans koloniale, Nieuw-Zeelandse, Italiaanse, Indiase en Poolse troepen er uiteindelijk in slaagden de Duitsers te verdrijven uit hun stellingen. Het effect van de Geallieerde landingen bij Anzio op de slagen bij Monte Cassino en het bombardement op het Klooster worden ook beschreven.

Eigen mening over het boek: Ik vind het een makkelijk leesbaar boek. Doordat er zoveel gebruik is gemaakt van ooggetuigen verslagen kan de lezer een klein beetje inzicht krijgen wat de soldaten die bij deze gevechten waren betrokken hebben moeten doorstaan

Beoordeling: 4/5 (minimum 1, maximum 5)
Is het de prijs waard: Ik vind dit boek de moeite waard voor mensen die meer inzicht willen krijgen in de Geallieerde campagne en de Duitse verdediging van Italië
Laatst gewijzigd door Panzer Meyer op 07 okt 2010, 13:53, 1 keer totaal gewijzigd.
http://tanks1.hyves.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Kugelblitz »

Het verloren leven van Eva Braun

(Voorkant boek)

Auteur: Angela Lambert
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar Uitgave: Eerste editie, mei 2006
Aantal Pagina's: 416
Synopsis: Boek gaat over de kennismaking tussen Hitler en Eva Braun en de ontwikkeling van hun vreemde relatie. Eva werkte in een fotowinkel van Hoffmann, waar hitler rond zijn staatsgreep vaker kwam, om propagandafoto's te laten maken. Van het een kwam het ander, ze kregen een soort platonische relatie, welke echter voor de buitenwereld geheim moest blijven, om zijn imago niet te verliezen.
Later kreeg ze steeds meer invloed op zijn leven en kocht hij een huis voor haar en had ze een eigen kamer in de Berghof in Beieren. Ze is hem tot de laatste minuut trouw gebleven en trouwde kort voor zijn zelfmoord met hem, waardoor ze dus nog man en vrouw zijn geworden.
Boek gaat in over de tragische relatie, waar met name Eva zeer onder geleden heeft, omdat ze van Hitler niet de aandacht kreeg die ze nodig had. Ze heeft meerdere keren zelfmoord proberen te plegen en was doodongelukkig, maar bleef ondanks alles zielsveel van hem houden...
Is dus geen nazi-vrouw zoals men vaak denkt, ze was niet eens lid van de NSDAP, maar was gewoon verliefd op Hitler als man en niet vanwege zijn status en politieke ideëen.

Eigen mening over het boek: Goed boek, dat alle details uitdiept omtrent de relatie tussen Eva en Hitler. De schrijfster is Engels, maar heeft een Duitse moeder die ongeveer even oud is als Eva. Hierdoor trekt ze een vergelijking tussen haar moeder en Eva, die beiden gewoon normale meisjes waren, die totaal geen besef hadden van wat er precies gebeurde. Deze vergelijking vind ik erg mooi en goed, omdat dit eindelijk eens een objectief beeld geeft van de doorsnee Duitser (in ieder geval wat meisjes betreft)... Niet iedereen was een nazi en dus ook niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd!
Boek is soms wel wat langdradig en herhaalt erg veel, maar daardoor blijft het wel beter hangen. Verhaallijn had toch wel iets sneller gemogen naar mijn mening, maar desalniettemin een mooi en zeer informatief boek voor de geïnteresseerde op dit gebied!

Beoordeling: 4/5 (minimum 1, maximum 5)
Is het de prijs waard: Ik heb het tweede hands gekocht voor €15,- in nieuwstaat, dus voor mij zeker het geld waard. Nieuwprijs is geloof ik ca. €28,- dus ook dat is nog erg weinig in vergelijking met de gemiddelde slechte paperback roman, die al gauw €30,- kost! Ben je geïnteresseerd, zeker kopen, is het beste en meest actuele boek verkrijgbaar wat betreft dit thema.
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Gebruikersavatar
Panzer Meyer
Lid
Berichten: 81
Lid geworden op: 19 sep 2010, 16:06
Locatie: Hoofddorp
Contacteer:

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Panzer Meyer »

Air power at the battlefront allied close air support in Europe 1943-45Auteur: Ian Gooderson
Uitgever: CASS
Jaar Uitgave: 1998
Aantal Pagina's: 281
Synopsis: Dit is een studie over het effect van luchtondersteuning (close air support) voor grond troepen en focust op Geallieerde operaties aan het west front tussen 1943 en 1945. Als eerste wordt omschreven hoe de Geallieerden probeerden vast te stellen wat de effectiviteit was van luchtaanvallen door zogenaamde Operational Research Section teams op te zetten. Deze teams bestonden voornamelijk uit wetenschappers die meteen na een slag de omgeving af zochten en bij overgebleven uitgeschakeld vijandelijk materiaal probeerden vast te stellen welke wapensystemen ervoor gezorgd hadden dat deze buiten gevecht werden gesteld. Door deze te vergelijken met door vliegers gemaakte claims levert dit een misschien verrassend plaatje op. De auteur gaat in op de effectiviteit en bruikbaarheid van de verschillende klasse vliegtuigen en maakt ook vergelijkingen met artillerie beschietingen ten opzichte van aanvallen met jachtbommenwerpers. Verder wordt omschreven welk effect luchtaanvallen op het moreel van vijandelijke troepen had en hoe lang dit effect aanhield.

Eigen mening over het boek: Ik vond dit een zeer interessant boek om te lezen. Ik heb me wel eens verbaasd bij het lezen van sommige claims van de Geallieerde luchtmacht en deze studie geeft mij het idee dat daar wel wat in zit

Beoordeling: 5/5 (minimum 1, maximum 5)
Is het de prijs waard: Ja, als het onderwerp je interesseert is dit een 'must have' om er meer inzicht over te verkrijgen
http://tanks1.hyves.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door jurgen »

In het boek D-Day van Anthony Beevor werd meerdere malen duidelijk gemaakt dat geallieerde vliegers meermaals hun eigen resultaten danig overschatten. Ik neem aan dat dat in dit boek ook wel zo zal zijn?
Gebruikersavatar
Panzer Meyer
Lid
Berichten: 81
Lid geworden op: 19 sep 2010, 16:06
Locatie: Hoofddorp
Contacteer:

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Panzer Meyer »

Dat klopt inderdaad, ik weet alleen niet of het de bedoeling is om dat op de pagina van de boeken recensies te bespreken
http://tanks1.hyves.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
LordChaos
Lid
Berichten: 206
Lid geworden op: 28 jan 2010, 19:40

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door LordChaos »

In de schaduw van Arnhem

Afbeelding

Auteur: Ken Tout
Uitgever: BBNC
Jaar Uitgave: 2010
Aantal Pagina's: 256
Synopsis: De titel en de achterflap van dit boek werken misleidend. Dit boek handelt voornamelijk over de slag om de Schelde in plaats van Market Garden. Ken Tout (zelf veteraan) vertelt door middel van verslagen van ooggetuigen de strijd die nodig was om de Antwerpse haven te kunnen laten functioneren. Het boek begint wanneer Market Garden afgelopen is en eindigt wanneer Walcheren veroverd is. De periode daartussen wordt besproken, met name de Breskens Pocket en Operatie Infatuate.

Eigen mening over het boek: Toen ik aan dit boek begon wist ik bitter weinig over deze strijd, dit boek heeft toch veel verheldering gebracht. Een minpunt aan het boek is wel dat Tout bijna enkel geallieerde soldaten aan het woord laten en weinig tot geen Duitse bronnen gebruikt. Verwacht in dit boek geen precieze, militaire beschrijving, maar een algemene beschrijving van deze slag afgewisseld met soms grappige, soms gruwelijke anekdotes. Voor mensen met weinig kennis van de Slag om de Schelde is dit boek zeker een aanrader.

Beoordeling: 4/5 (minimum 1, maximum 5)
Is het de prijs waard: Ja, ik heb voor dit boek slechts 15 euro betaald en dit was het zeker waard.
"Quand les riches se font la guerre, ce sont les pauvres qui meurent." - Jean Paul Sartre
Gebruikersavatar
broeloe
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 29 mar 2005, 17:46

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door broeloe »

even een correctie op het boek van Ken Tout volgens de recensie op Amazon.co.uk:
Ken Tout's new book is a great disappointment to me. His first work was drawn merely upon his own wartime experiences. Really fine. But now he's taken on the concept of writing as a historian and here he fails. Be aware: I only base my opinion on the two chapters he wrote about the Battle of the Scheldt. But knowing something about this subject, I can only conclude Tout's story is a very poor result. Having collected some people's stories and having read some (mostly dated) literature, he presents us with a story not being checked with primary source material. This results in many errors: wrong names, wrong units etc. But what's perhaps even more worrying: he places one incident in the wrong geographical locality (so giving the wrong impression of one battlefield) and he lets someone do a firsthand account of a battle he never participated in... It really would be the wrong forum here to give examples, but my overall advice would be to read this book only to get the atmosphere of things, but when wanting to do serious research to neglect this work completely or use it with the utmost caution. I think with this work Mr Tout placed a shadow over his own credibility.
Wie vrede wil bereidt zich voor op oorlog
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door okke »

HhhH
Himmlers Hersens heten Heydrich

Afbeelding

Auteur: Laurent Binet
Uitgever: Meulenhoff
Jaar Uitgave: 2010
Aantal Pagina's: 352
Synopsis: Operatie Anthropoïd, een Tsjechisch-Britse operatie, die tot doel had Reinhard Heydrich, een van de meest gevreesde Nazi-kopstukken uit het Derde Rijk, te liquideren.

Eigen mening over het boek: Ik ben het nog aan het lezen, dus heb nog geen sluitende mening gevormd. De korte hoofdstukjes met niet altijd even duidelijke samenhang zijn verfrissend en prikkelen mijn aandacht. Degelijk werk.

Beoordeling: ?/5 (minimum 1, maximum 5)
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
symen
Lid
Berichten: 540
Lid geworden op: 29 sep 2005, 20:57

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door symen »

The Pacific
1001004006423772.jpg
Auteur: Eugen B. Sledge
Uitgever: Omniboek
Jaar Uitgave: 2007
Aantal Pagina's: 376
Synopsis: Rekruut Eugene B. Sledge kwam in 1943 in dienst . In dit persoonlijke verslag vertelt hij over de gevechten, de verschrikkingen en de ontberingen van zichzelf en zijn kameraden. Sledge was oggetuige van de blinde haat en het buitensporig geweld van zowel vriend als vijand. in deze omgeving probeerde hij mens te blijven.

Eigen mening over het boek:
Dit boek is echt een aanrader als je wil weten wat er omging in soldaten die vochten in de Pacific. Hij legt zoveel emotie in dit boek dat je bij andere boeken gaat denken dat het allemaal wel meevalt.

Beoordeling: 5/5 (minimum 1, maximum 5)
Is het de prijs waard: Ja 14.95, dit boek is zeker zijn prijs waard het is een goed boek om te lezen
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Jan Klaassen »

Een dubbelrecensie, met betrekking tot de kwestie-Hess.

"Hess; het dubbelleven van de man achter Hitler" vs "Het Hitler-Hess bedrog"

Afbeelding
Afbeelding

Auteur: Lynn Picknett, Clive Prince, Steven Prior //// Martin Allen
Uitgever: Anthos, Manteau //// Balans
Jaar Uitgave: 2001 //// 2003
Aantal Pagina's: >600 //// 318
Synopsis: Verslagen en interpretaties over de veel besproken landing van Rudolf Hess, op 10 mei 1941, in Schotland na een vlucht vanuit Augsburg (Duitsland). Voor al het overige, zie de 'Eigen Mening'.

Eigen mening over de boeken:
Het bleken twee boeken met compleet, maar dan ook werkelijk compleet andere gedachten over de vlucht, die tot op heden nog niet geheel helder is.

In het boek 'Hess, het dubbelleven van de man achter Hitler', wordt geopperd dat;
-Er in Groot-Brittannië een zgn. 'vredesgroep' bestond, met mensen die graag vrede zouden willen met Duitsland (en eventueel de Sovjet-Unie als de echte vijand zagen). Daartoe wilden ze eventueel ook Churchill afzetten.
-De hertog van Hamilton daarin een grote rol speelde, als ook de hertog van Kent (zoon van de koning).
-Hess echt kwam om vrede te sluiten met een delegatie die in het optrekje van de hertog van Hamilton, Dungavel House, stonden te wachten. Hierbij zouden onder andere de hertog van Kent, een aantal Polen en een aantal mensen van MI6 zijn. Allen zagen de Sovjet-Unie als een grotere vijand.
-De operatie uiteindelijk misliep omdat Hess door buitenstaanders (soldaten, politieagenten, burgerwachten) werd ingerekend.
-Er een dubbelganger naar Neurenberg en Spandau werd gestuurd, terwijl de 'echte' Hess omkwam in een vliegtuigongeluk, tezamen met de hertog van Kent.

Daarentegen wordt door Allen, in het 'Hitler-Hess bedrog', geopperd dat;
-Er in Groot-Brittannië GEEN vredesgroep was, maar een netwerk van inlichtingendiensten, die contacten tussen Hess (en zijn adviseurs de Haushofers) en Engeland gebruikten om 'iemand' naar Engeland te lokken.
-De hertog van Hamilton daar bijna geen rol bij heeft gespeeld.
-Er geen vredesgroep stond op Dungavel House, maar een welkomstcomité, die met de afgezant uit Duitsland zouden 'onderhandelen over vrede'.
-De operatie inderdaad misliep door buitenstaanders.

Het grote verschil is dus het al dan niet bestaan van een vredesgroep. Hiervoor voert Prior ladingen bewijs aan; brieven, correspondenties, getuigenverslagen, etc. Zo wordt er bewezen dat onder andere de hertog van Hamilton lid was van een organisatie tot versterking van de banden tussen het UK en Duitsland, en dat de koning (en zijn familie) best wel wat zagen in dat Nationaal-socialisme.
Allen daarentegen doet dat alles af met een gedachte van 'ach, quatsch'.

Het begint al bij een belangrijk punt; sir Samuel Hoare. Deze man, die politiek geregeld met Churchill overhoop lag, werd door diezelfde Churchill snel verplaatst naar een post in Spanje. Volgens Prior een 'degradatie' (om van hem af te komen in Engeland). Volgens Allen een welbewuste beweging om te proberen met de Duitsers, die Hoare immers wel zagen zitten, makkelijker contact te kunnen leggen.

Geen vredesgroep, maar wel onderhandelingen, volgens Allen? Inderdaad. Het klinkt misschien vreemd, maar volgens deze onderzoeker deden de Engelsen er alles aan om de Duitsers het idee te geven dat er een vrede mogelijk was tussen de beide landen, zodat ze de Sovjet-Unie zouden binnenvallen, zodat het UK en de SU samen tegen Duitsland konden gaan strijden (immers, het UK stond alleen). Daarom gebruikten ze het vooroorlogse contact tussen een tante van een medewerker bij het financiele onderdeel van het Special Operations Executive (geheime dienst onder Churchill; SOE), met de Haushofers, adviseurs van Hess en Hitler.
Dit klinkt al vergezocht. Maar het kan.
Wat echter wel vreemd is, is dat een van de pilaren van Allen's theorie deze brief van mw Roberts naar de Haushofers is. Vreemd daaraan is, dat hij claimt dat het idee tot het gebruiken van dit vooroorlogse contact bij de SOE ongeveer halverwege augustus ontstond. Maar eind augustus al spraken de Haushofer jr en Hess hierover. De brief is via Engeland, naar Lissabon, naar Duitsland (Haushofer sr.) gevlogen. Daarna nog een briefwisseling tussen sr. en jr. (die in Zwitserland zat), en vervolgens een reis van jr. naar Hess, welke hij op 31 augustus ontmoette.
Het behoeft geen verdere uitleg dat dit wel een HEEL optimistisch krap tijdschema is.

Daarnaast stelt Allen dat de heren op Dungavel House een 'hoge vertegenwoordiger' uit Duitsland zouden ontvangen, en vervolgens weer laten terugkeren naar Duitsland. Dit ter versteviging van het vertrouwen door de Duitsers in de Engelse bedoelingen voor vrede.
Daar tegenover stelt hij dat het een enorm gevaarlijke poging was; als de mogelijke bondgenoten (SU en VS) lucht zouden krijgen van vredespogingen, zou hun hulp aan Churchill's neus voorbij zijn gegaan.
Is dit logisch? Een levensgevaarlijke operatie voor het verstevigen van vertrouwen? Met daar bovenop iets wat de schrijver zelf ook onderschrijft; de gehele SOE-operatie heeft waarschijnlijk nooit de doorslag gegeven voor operatie Barbarossa. Dus; iets levensgevaarlijks doen met een lage kans van slagen en kleine impact? Vreemd verhaal...

Omdat het bewijs waarschijnlijk uiteindelijk ergens tussenin ligt, kan ik niet stellen welke 'waar' is, of niet. Wat wel duidelijk is, is dat Prior zijn beweringen veel beter en veelvuldiger onderbouwd. Als beginnend academicus viel mij het verschil in aantal van de voetnoten op (bij Prior in de honderden, bij Allen enkele tientallen). Het boek van Prior komt al met al dus beter uit de verf, is geloofwaardiger en minstens net zo prettig te lezen. Deze wint _/-\o_

Wat ik nog wel wil melden is het volgende;
Volgens een WAAF'er die op de bewuste avond op Dungavel House was, waren er Polen aanwezig. Dit is een primaire bron, een ooggetuigenverklaring.
Prior neemt dit feit op, dat precies in zijn theorie past.
Allen daarentegen maakt volgens mij de grootst mogelijke fout, welke als academicus gemaakt kan worden. Dit kost hem dan ook veel punten in mijn uiteindelijke ?/5-meting. Hij verdraaid dit verslag; hij stelt dat de mevrouw best wel eens fout zou kunnen zijn geweest. Ze zou wel eens een man, met zwaar noord-oost-Europees-accent, voor een Pool aan hebben kunnen zien. En DUS (!) zal het wel baron de Ropp zijn, een van de contactpersonen tussen Engeland en Duitsland.
Lijkt me voor een onderzoeker de grootst mogelijke misdaad; zelf bronnen verdraaien en er een passende conclusie aan vast brijen.
Mijn gedachte was direct; als hij dit hier doet, kan hij dat ook best ergens anders hebben gedaan, waar mij het niet opviel. Dit, samen met het hier en daar erg op 'emoties' gebaseerde geraas (iemand deed iets omdat hij zich gesterkt voelde door de inspirerende woorden van Churchill; eveneens niet echt academisch) doet mij besluiten dit boek toch echt niet te (willen) geloven. Mocht hij zijn werk verbeteren, versterken en funderen, dan zal het een stuk beter worden.

Beoordeling: Hess; het dubbelleven: 4/5. :) Het Hitler-Hess bedrog: 1.5/5. :zapped:
Is het de prijs waard: Voor beiden; ja. 'Hess; het dubbelleven' kost zo'n 10 tot 15 euro (op bol, speurders, marktplaats etc), 'Hitler-Hess bedrog' kost ook zo'n 10 euro.
Alleen kopen als je er echt in geïnteresseerd bent; vooral 'het dubbelleven' is een flinke pil.
Laatst gewijzigd door Jan Klaassen op 25 aug 2011, 20:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Jan Klaassen »

De Zak met Vlooien; ontvluchtingen van Nederlandse officieren uit krijgsgevangenschap, 1942-1945.

Afbeelding

Auteur: G. van Amstel
Uitgever: Bigot & van Rossum
Jaar Uitgave: 1974
Aantal Pagina's: 285
Synopsis: Verhalen van een door de wol geverfde ontsnappings-expert van Amstel. Deze Nederlandse officier zat tussen 1942 en 1945 in 3 verschillende krijgsgevangenkampen opgesloten, vanuit welke hij telkens weer probeerde te ontsnappen, samen met zijn collega's. Het boek beschrijft de operaties tot in het kleinste detail, zoals het alleen door een ooggetuige gedaan kan worden.

Eigen mening over het boek:
Fantastisch boek. Gewoon fantastisch. Enorm interessant om te zien, hoe deze officieren telkens weer, ondanks de risico's, probeerden te ontsnappen aan 'de klauwen der moffen'. Tunnels, verkleedpartijen, slapen onder een podium; je kunt het zo gek niet bedenken, of ze hebben het geprobeerd. Zoals gezegd, de details, precies beschreven door de daar aanwezige G. van Amstel, maken het tot een enorm boeiend en snel-lezend verhaal.

Beoordeling: 4.5/5 _/-\o_
Is het de prijs waard: Twijfel. Ik heb de prijzen bekeken van de 2e-hands exemplaren op internet (deze wordt helaas niet meer nieuw gedrukt...). Op Amazon, bijvoorbeeld, betaal je al ruim 40 dollar voor een gebruikt exemplaar. Dat is nu net iets te veel denk ik zo. Maar mocht je deze op, bijvoorbeeld, een rommelmarkt tegenkomen voor (zeg) een euro of 10-15, neem 'm dan maar mee, je zal er leesplezier van hebben ;)
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Jan Klaassen »

Om ook dit topic maar weer eens uit het stof te trekken :lol:

Buren

Afbeelding

Auteur: Jan T. Gross
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar Uitgave: 2002
Aantal Pagina's: Ongeveer 150, met zo'n 30 pagina's aan fotomateriaal
Synopsis:
De moord op de joden van Jedwabne - niet door de nazi's, maar door hun Poolse buren. Het boek dat de wereld en Polen diep schokte.
[bron: omslag boek]

Eigen mening over het boek:
Tja, de synopsis is kort, maar geeft wel precies weer waar het hier om gaat. Jan Gross onderzoekt in dit onverwacht kleine boekje de moord op zo'n 1.600 joden uit het Poolse dorpje Jedwabne (met, geloof ik, niet meer dan 2.100 inwoners op dat moment in 1941).

Dit boek is niet nieuw op het gebied van Holocaust-onderzoek in het algemeen, en bespreekt ook geen nieuwe methoden van Jodenvervolging. Het beeld wat Gross schept is natuurlijk vreselijk schokkend en ongelooflijk indrukwekkend, maar de kracht van het boek schuilt toch niet in het verhaal.
Het nieuwe, het spectaculaire is in feite de doorbraak die Gross met "Buren" maakte in de Poolse geschiedschrijving, die tot op dat moment nog nooit enig boetekleed had aangetrokken wanneer het om de oorlog en de Poolse deelname aan misdaden ging. Alleen al daarom verdient het gelezen te worden.

Verder over het inhoudelijke:
Veel namen, die allemaal op elkaar lijken, weinig sterk samenhangend verhaal (maar de boodschap komt zeker over!). Hij springt in de tijd van "hot naar her", van voor naar achteren en weer terug, en bespreekt getuige na getuige, zonder eigenlijk even stil te staan bij de verklaring. Wanneer hij dat wel doet wordt het direct een grote brij van zijn constateringen, waarbij teruglezen een must is om uit te vogelen wie wie ook weer is.

Al met al dus sterk, maar helaas niet om het verhaal.

Beoordeling: 3/5
Is het de prijs waard:
Leen het bij de bibliotheek. Kopen kan, maar zou ik eigenlijk niet aanraden. De kleine tijd die je er in bezig bent geeft vrij weinig "lees-voldoening".
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Bericht door Jan Klaassen »

Ik vind het tijd voor twee nieuwe toevoegingen aan dit nog niet zo heel grote lijstje boeken!

An Weihnachten sind wir zu Hause. Feldpostbriefe aus dem Russlandfeldzug 1941

Auteur: Christoph Birnbaum
Uitgever: Brandenburgisches Verlagshaus
Jaar Uitgave: 2011
Aantal Pagina's: 217 excl. bijlagen
Taal: Duits
Synopsis:

Ter gelegenheid van de 70-jarige "verjaardag" (in niet-positieve zin) in 2011 heeft Birnbaum een boek samengesteld, waarin de echte hoofdpersonen uit die eerste periode van Operatie Barbarossa (van net voor juni 1941 tot en met 31 december 1941: dat beslaat het boek althans) aan het woord komen. Dit gebeurt door middel van vele Feldpostbrieven, van eveneens vele verschillende soldaten en officieren.

Eigen mening over het boek:

Dat valt in twee delen uiteen. Was het een interessant onderwerp? Dat zeker! De brieven vormen natuurlijk een enorme schat aan informatie, die ik maar wat graag geheel ontsloten zie worden. Nu zal dat niet zo snel gebeuren, maar meerdere boeken van deze soort geven een mooi beeld van de omstandigheden waarin soldaten zich vonden. Was het een sterk verhaal? Helaas werd het steeds minder, naar mate de pagina's voorbij vlogen. Het werd een beetje veel van hetzelfde. Modder, modder, slecht weer - weinig melding van eigenlijke gevechten, opmars, verdediging enzovoort. Heel braafjes eigenlijk. En ja, er was veel modder in die dagen - en veel sneeuw in de winter van '41. Maar wanneer je daar vervolgens een boek over maakt moet het toch mogelijk zijn iets gevarieerder brieven te vinden - en een iets uiteenlopender, misschien zelfs wel spannender verhaal te vertellen?
Kortom; de kwaliteit is goed, maar de "herleesbaarheid", om het zo maar eens te noemen, niet.

Beoordeling: 3/5
Is het de prijs waard: Ja/Nee + Waarom?
Dat ligt er helemaal aan. Het boek wat ik hier heb was een "Mangelexemplar", waar dan vervolgens helemaal niets mis mee was. Zo hebben we ze natuurlijk het liefst, ook omdat dat in de prijs scheelt. Het is natuurlijk aan ieder apart wat hij of zij er voor betalen wil, maar als ik €20 op de Duitse ebaai zie zou ik me nog wel een keer bedenken. Gelukkig voor geïnteresseerden loopt de prijs sterk uiteen en kan het ook voor onder €15 verkregen worden, wat al een stuk beter is. Het is een boek in hardcover, dus op zich het geld best waard.
Bijlagen
An_Weihnachten_Birnbaum.jpg
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Plaats reactie