Recensies: Boeken Non-Fictie

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Gebruikersavatar
Joep
Lid
Berichten: 2272
Lid geworden op: 22 sep 2012, 14:33

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Berichtdoor Joep » 21 mei 2014, 22:54

Vandaar ook mijn kleine kritiek punt, verder een aanrader! :yes:
"Luctor et Emergo"

Altijd op zoek naar alles van het Nederlandse vooroorlogse leger!

Gebruikersavatar
Erik
Moderator
Moderator
Berichten: 4273
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Berichtdoor Erik » 22 mei 2014, 12:55

Edgar schreef:Een redelijk boek inderdaad. Enkel, als we in veel gevallen Dhr. Brongers moeten geloven, lijkt het soms dat het niet veel gescheeld had of het Nederlandse leger had Berlijn veroverd in mei 1940.

Daar ligt 'm ook een beetje de kneep. Eppo Brongers heeft dit rond 1970 geschreven in de stijl die toen gebruikelijk was, de accenten uit die tijd zijn dat nu niet meer. Zijn achtergrond is militair. Zijn bronnen waren in die tijd niet allen goed of geheel toegankelijk.
Wel heeft hij aan deze heruitgave gewerkt en met de zorgvuldigheid die ik van hem ken. Het kaartmateriaal is uitgebreider dan de 1970-versie. Voor de geïnteresseerde in de NLD krijgsgeschiedenis is dit zéker een aanrader. Het is vrijwel het enige werk wat zo indringend de meidagen in de Grebbelinie verwoord, met name die op de Grebbeberg.

En ja, het werk is inderdaad gekleurd. Minder overigens dan de uitgaven van 45 jaar geleden. Als je die allemaal gelezen hebt snap je niet dat we een oorlog verloren hadden! Je zit bij wijze van spreken inderdaad te wachten tot je leest dat het sein voor een grote aanval te voet op het Ruhrgebied wordt gegeven! :wink:

Waarna de vijf donkere jaren van Nederlandse bezetting in Duitsland beginnen....

Oeps, ik draaf door..
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."

rajbrns
Lid
Berichten: 479
Lid geworden op: 09 mar 2011, 17:40

Re: Recensies: Boeken Non-Fictie

Berichtdoor rajbrns » 04 feb 2015, 21:22

Wiking

Afbeelding

Auteur: Henk Kistemaker
Uitgever: Veltman Distributie inzake Just Publishers
Jaar Uitgave: 2008
Aantal Pagina's: 236
Synopsis:
Henk Kistemaker schreef een uniek verslag over zijn oorlogservaringen als lid van de Waffen-SS.

Procentueel kwamen de meeste vrijwilligers voor de Duitse Waffen-SS uit Nederland: ca. 25.000 mannen. De eerste divisie waarin een contingent Nederlanders diende, was de SS-Divisie Wiking. Deze divisie werd kort na de Duitse inval in Rusland ingezet. Ze vocht o.a. in de Oekraïne. Tijdens het zomeroffensief van 1942 kon ze tot diep in de Kaukasus doordringen. In 1944 doorbrak men de Russische omsingeling bij Tsjerkassy. In mei 1945 raakten de meeste Wikingers in Amerikaanse krijgsgevangenschap. Ook de 18-jarige Henk Kistemaker meldde zich, in een zucht naar avontuur en op voorspraak van zijn Duitsgezinde vader, als vrijwilliger. Aan het Oostfront maakte hij de zware en gruwelijke gevechten mee: eerst als infanterist en later als lid van een Panthertank-bemanning. Hij raakte driemaal gewond. Op 22 jarige leeftijd, als de oorlog is afgelopen, is hij een oorlogsveteraan.
In de jaren voor zijn overlijden in 2003 schreef Henk Kistemaker zijn herinneringen. Het werd een fascinerend en schokkend verslag over een jonge Nederlander in de maalstroom van de oorlog.

Eigen mening over het boek: Ik heb het boek in een paar dagen uitgelezen. Normaal betekent dit dat het boek heel goed is, maar over 'Wiking' heb ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het een ontzettend gedetailleerd verhaal over de strijd aan het Oostfront vanuit Nederlands perspectief,het lijkt soms zelfs op een logboek. Maar aan de andere kant mis ik enige emotie of zelfreflectie bij oud SS'er Henk Kistemaker. In zijn boek komt het over alsof de SS'ers allemaal lieverdjes waren, terwijl we (tegenwoordig) natuurlijk beter weten. Ook bij het sneuvelen van zijn kameraden gedurende het verhaal wordt het afgedaan met een simpele 'jammer'. Ik kan me haast niet voorstellen dat het de enige emotie is die door je heengaat. Dit boek is een aanrader als je een gedetailleerd verslag wil en geen probleem hebt met het gebrek aan emotie/zelfreflectie.

Beoordeling: 3,5/5
Is het de prijs waard: Ja, voor 19,95 heb je een gedetailleerd verslag van de gevechtshandelingen van een Nederlandse SS-strijder.
Verzamel items van het Derde Rijk

JariRHV
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 16 mei 2012, 18:14

Recensie: Operatie Mincemeat

Berichtdoor JariRHV » 08 nov 2018, 13:20

Operatie Mincemeat

IMG_20181108_124626.jpg


Auteur: Ben Macintyre
Uitgever: Bloomsbury Publishing Plc
Jaar Uitgave: 2010
Aantal Pagina's: 356 (incl. appendix)
Synopsis: In april 1943 spoelt er een lijk aan op de Spaanse kust. Al snel blijkt het te gaan om een Britse militair die is omgekomen bij een vliegtuigcrash. Althans, dit is wat de geallieerden willen dat de Nazi's denken. Het lijk spoelde samen aan met een zwarte aktetas vol correspondentie voor hooggeplaatste officieren in Noord-Afrika. Zowel de 'omgekomen vliegenier' als de correspondentie, vol met tactische oorlogsplannen, zijn in scène gezet door een speciale afdeling binnen het Britse leger. Dit alles is bedacht om Nazi Duitsland op het verkeerde been te zetten en de geallieerden een voordeel te bezorgen voor Operatie Husky.

Eigen mening over het boek: Historicus Macintyre beschrijft de volledige operatie (en nog veel meer aanverwante zaken) tot in het miniemste detail. Vanaf het eerste moment greep het verhaal van Operatie Mincemeat me aan. Het verhaal leest als een thriller waarin ieder klein foutje gevolgen kan hebben voor duizenden strijdkrachten. Het verhaal is compleet en laat je na afloop niet met vragen zitten. Ook het brongebruik is van een indrukwekkende hoeveelheid en bevestigt Macintyre zijn talent voor geschiedschrijving.

Beoordeling: 4/5 (minimum 1, maximum 5)
Is het de prijs waard: Ja, het boek is tegenwoordig al te koop voor de schamele prijs van €6,90. Voor dit bedrag heb je een boek met een meer dan interessant en prima verhaal in je boekenkast staan.
6th Airborne Division


Terug naar “Teksten & Publicaties”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast