Hitler in Vlaanderen

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
Opgeheven account 4914

Hitler in Vlaanderen

Bericht door Opgeheven account 4914 »

In december van vorig jaar (2011 dus) werd het boek 'Hitler in Vlaanderen' uitgegeven door uitgeverij 'De Klaproos'. Het boek werd geschreven door Siegfried Debaeke. Na er wat te bladeren in de F*ac, was ik meteen verkocht voor het boek, maar heb het nog niet gekocht. Dit in afwachting van het Nieuwjaargeld.

Afbeelding

Tot nu waren nauwelijks foto’s verschenen van Hitlers opmerkelijke bezoeken aan Vlaanderen in 1940. Na intens zoekwerk pakt Siegfried Debaeke uit met een schat aan haarscherpe, revelerende opnamen.

Bij het reconstrueren van de routes stelde de auteur vast dat de Führer eigenlijk een reis in zijn eigen oorlogsverleden maakte.
Vier jaar stond soldaat Adolf Hitler aan het Westelijk front. Hij bevond zich onder meer bij Ieper, de stad die de Duitsers toen nooit konden innemen. De Blitzkrieg van mei 1940 was niets minder dan zijn ultieme wraak op de nederlaag van 1918. In enkele weken tijd veroverden Duitse troepen België en het noorden van Frankrijk.

Amper een paar dagen na de Belgische capitulatie reed een indrukwekkend konvooi met de triomferende veldheer van Brussel, over Gent, naar de slagvelden van 14-18. Onder het oog van meereizende fotografen en cameralui bracht Hitler een bezoek aan Ieper, de ongrijpbare stad uit de Eerste Wereldoorlog. Wat keizer Wilhelm II in vier jaar tijd niet was gelukt, had Hitler in enkele weken klaargespeeld. De oud-strijder bezocht de Menenpoort, en vervolgens de Duitse begraafplaats in Langemark en de strategische Kemmelberg. De nazi-propaganda smeerde de bezoeken aan deze historische plaatsen breed uit in de Duitse pers.

Geen maand later kwam Hitler nogmaals naar Vlaanderen. Met twee oude frontmakkers maakte hij een nostalgische tocht in de Westhoek en in Frans-Vlaanderen. Hitler zocht én vond de plaatsen waar hij in 1914-1918 gelegerd was, zo onthullen de foto’s in dit boek.

Hoewel in opdracht van Hitler gemaakt, mochten heel wat van de opnamen nooit in nazi-Duitsland verschijnen. Ze worden hier voor de eerste maal gepubliceerd.

Bron: http://www.standaardboekhandel.be
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2056
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 25 keer

Re: Hitler in Vlaanderen

Bericht door Jim »

In After the battle tijdschrift no 117 is ook een uitgebreid artikel van Hitler die Belgie en Frankrijk bezoekt.
(HITLER ON THE WESTERN FRONT - Jean Paul Pallud retraces Hitler's visits to France and Belgium in 1940 including the Führer's personal tour of his First World War battlefield.)
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Plaats reactie