Voor Vlaanderen Volk en Führer

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
1940
Lid
Lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 okt 2012, 11:55

Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door 1940 »

Ik ben op dit moment het boek "Voor Vlaanderen Volk en Führer van Aline Sax aan het lezen, een boek met de subtitel: "De motivatie en het wereldbeeld van Vlaamse collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog". Mijn eerste indruk is zeer positief. Zij heeft duidelijk werk gemaakt van het doorprikken van de mythe dat de Oostfronters voor Vlaanderen en de kerk vochten en weinig voor het nazisme voelden. In tegendeel, het boek maakt duidelijk dat een flink deel van de Vlaamse vrijwilligers wel degelijk de nazistische ideeën van de Duitsers steunden, inclusief het antisemitisme dat inherent was aan die ideologie.

Een aanrader voor wie de waarheid over de Oostfronters wil kennen!
Gebruikersavatar
yente
Lid
Berichten: 1510
Lid geworden op: 14 dec 2008, 18:28
Locatie: België

Re: Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door yente »

Zo te lezen is dit een goed boek. Ik ken enkele verhalen uit ons dorp dat de pastoor er wel degelijk voor iets tussen zat maar na de oorlog kende hij de oostfronters niet meer, bij wijze van spreken...
Anderen hebben aan mij verteld dat ze toen nog te jong waren maar moesten ze een volwassen leeftijd hebben gehad, ze waarschijnlijk ook dienst namen. Je moet er rekening mee houden dat vele van die jongens bevangen waren door de duitse propaganda. De SS posters met gezonde/sterke soldaten die het krapuul eens ging aanpakken. Ook nu nog is er een licht wantrouwen tegen russen. Het merendeel zal inderdaad ook overtuigd geweest zijn van de nazi-ideologie. Een deel wou vlaanderen onafhankelijk en zagen in de duitsers een mogelijkheid. Nog steeds sleept dit aan.
Mvg Yente

P.s.: Interessant topic.
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
Gebruikersavatar
NetForce84
Lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 24 aug 2012, 22:51
Locatie: Lierde - België
Contacteer:

Re: Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door NetForce84 »

Heb het boek hier ook liggen maar ben er nog niet in begonnen.
Als ik dit hier lees moet ik er dringend eens aan beginnen :roll:
Wings of Memory - http://www.wingsofmemory.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door platoz »

Men vocht vooral tegen het verderfelijke bolsjewisme. Net als bij de Nederlandse SS zal ook bij de Vlaamse SS de ideologie meegegeven worden, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat al die soldaten jodenhaters waren. Net als in Nederland was het antisemitisme in België geen massaal verschijnsel zoals dat in Duitsland wel het geval was. Dat ze wel sympathie voor het nationaal-socialisme hadden lijkt me geen verrassing. Maar daarnaast zal ongetwijfeld ook meegespeeld hebben dat ze via de Duitsers wellicht een onafhankelijk Vlaanderen konden verkrijgen. De topic starter doet nu net of dit boek verhullende bevindingen naat buiten brengt. Dat lijkt me erg sterk. Het beeld over deze Oostfrontgangers was net als in Nederland reeds al bijgesteld.
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
HMS Renown
Lid
Berichten: 627
Lid geworden op: 25 jun 2006, 21:07

Re: Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door HMS Renown »

Misschien moet je het boek eerst eens lezen voordat je een mening hebt over de inhoud en het resultaat van het onderzoek dat Aline Sax heeft verricht. Zij heeft honderden brieven en dagboeken uit de oorlog onderzocht en uit die bronnen blijkt dat actief nazisme en antisemitisme wel degelijk een zeer belangrijke rol speelden in de motivatie van de Vlaamse Oostfronters en dat de opvatting dat het vooral om de Vlaamse zaak en antibolsjewisme ging echt achterhaald is.
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door platoz »

Ik heb het boek gelezen. Misschien moet jij je je eens wat meer verdiepen in de schrijfster en haar manier van onderzoeken. Ten eerste heeft zij slechts een steekproef gehouden uit al die dagboeken en brieven die in het archief voorradig zijn. Daarmee weet zij nog helemaal niets over de opvattingen van SS'ers die geen dagboeken bijhielden. En in hoeverre die steekproef dus representatief is voor alle Vlaamse SS'ers is maar de vraag. Ga er namelijk maar vanuit dat zij alleen de meest interessante brieven en dagboekaantekeningen gebruikt heeft, zodat het boek ook beetje goed verkoopt. Ten tweede geeft de schrijfster zelf al aan dat minstens een derde juist om persoonlijke motieven bij de SS ging (werkloosheid, armoede, familieproblemen, etc.) en dat bij die andere groep de ideologie zeker meespeelde, maar het antisemitisme daarvan slechts een onderdeel was. Da's iets anders als het hebben van een antisemitische hoofdmotivatie, zoals door (inmiddels geband) lid 1940 wordt verondersteld. Ik wil het boekwerk van mevrouw Sax ook niet helemaal afkraken, het blijkt dat de meerderheid van Vlaamse SS'ers een grote verering voor Hitler had. Is dat echter nieuws? Voor mij in ieder geval niet. Maar ik denk dat we in Nederland op dit gebied al iets verder zijn dan onze zuiderburen.
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
HMS Renown
Lid
Berichten: 627
Lid geworden op: 25 jun 2006, 21:07

Re: Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door HMS Renown »

edit fout bericht.
Laatst gewijzigd door HMS Renown op 03 apr 2013, 18:55, 1 keer totaal gewijzigd.
HMS Renown
Lid
Berichten: 627
Lid geworden op: 25 jun 2006, 21:07

Re: Voor Vlaanderen Volk en Führer

Bericht door HMS Renown »

platoz schreef:Ik heb het boek gelezen. Misschien moet jij je je eens wat meer verdiepen in de schrijfster en haar manier van onderzoeken. Ten eerste heeft zij slechts een steekproef gehouden uit al die dagboeken en brieven die in het archief voorradig zijn. Daarmee weet zij nog helemaal niets over de opvattingen van SS'ers die geen dagboeken bijhielden. En in hoeverre die steekproef dus representatief is voor alle Vlaamse SS'ers is maar de vraag. Ga er namelijk maar vanuit dat zij alleen de meest interessante brieven en dagboekaantekeningen gebruikt heeft, zodat het boek ook beetje goed verkoopt. Ten tweede geeft de schrijfster zelf al aan dat minstens een derde juist om persoonlijke motieven bij de SS ging (werkloosheid, armoede, familieproblemen, etc.) en dat bij die andere groep de ideologie zeker meespeelde, maar het antisemitisme daarvan slechts een onderdeel was. Da's iets anders als het hebben van een antisemitische hoofdmotivatie, zoals door (inmiddels geband) lid 1940 wordt verondersteld. Ik wil het boekwerk van mevrouw Sax ook niet helemaal afkraken, het blijkt dat de meerderheid van Vlaamse SS'ers een grote verering voor Hitler had. Is dat echter nieuws? Voor mij in ieder geval niet. Maar ik denk dat we in Nederland op dit gebied al iets verder zijn dan onze zuiderburen.

Niet alleen maak je iets heel anders van wat 1940 schreef (hij heeft het over ”een flink deel” wat toch echt iets anders is dan “ een antisemitische hoofdmotivatie”), je presteert het ook om van een doctoraal proefschrift (Universiteit Antwerpen) een steekproef te maken, die door de auteur werd beïnvloed omwille van de commercie. Terwijl de steekproef zoals Sax die heeft uitgevoerd gewoon voldoet aan alle academische normen die voor zo een steekproef gelden.

Daarnaast heeft 1940 gewoon een punt waar hij stelt dat het een flink deel was. De algemene opvatting was altijd dat de Vlaamse vrijwilligers weinig tot niets voor het nazisme voelden. Sax stelt vast dat één derde van de vrijwilligers wel warm liep voor het nazisme en het antisemitisme. En één derde zou ik ook als een flink deel omschrijven. Is dit nieuws? Misschien niet voor jou, maar het is goed dat het eens zorgvuldig is onderzocht.

En ten slotte jou laatste zin. Mijn eerste reactie is er één van, waar slaat dat op? Waarom zouden wij in Vlaanderen niet willen toegeven dat veel Oostfronters een fascinatie hadden voor Hitler? Wij houden echter nog steeds rekening met die andere drijfveer van de Vlamingen, namelijk die Vlaamse zaak. Maar wat weet jij als een noorderbuur van mij over de Vlaamse zaak? Waarom was in die tijd de Vlaamse zaak zo verbonden met Nazi Duitsland? Weet je dat? Zo ja nodig ik je graag uit om daarover verder te gaan, zo nee op internet vind je er bijzonder veel informatie over. Er is echter één ding dat ik daarover nog wil toevoegen. Ik ben zelf geen voorstander van Vlaamse onafhankelijkheid maar een Vlaams nationalist is niet per definitie iemand met fascistische denkbeelden. De Vlaamse zaak is doorheen de geschiedenis gegroeid en ontstaan voor WO II. Het is een interne Belgische zaak die er voor ijverde om Vlamingen gelijke kansen te mogen geven als Franstaligen. Het is een zaak die vandaag meer leeft dan ooit, maar het is vooral ook een zaak die buitenlanders moeilijk begrijpen.
Plaats reactie