De Voorman

Boeken, tijdschriften en websites met betrekking tot WOII
Plaats reactie
1940
Lid
Lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 okt 2012, 11:55

De Voorman

Bericht door 1940 »

Nog een aanrader is "De Voorman" van Bas Kromhout, een biografie van de leider van de Nederlandse SS Henk Feldmeijer. Ook in Nederland wordt vaak de mythe hooggehouden dat de vrijwilligers voor het oostfront vooral communisten wilden bestrijden en eigenlijk helemaal geen sympathie hadden voor het nazisme en de nazi's. Uit het goedgeschreven onderzoek van Kromhout blijkt dat de waarheid veel gecompliceerder is. De Nederlandse SS, het door Himmler en zijn Duitse SS buiten de goedkeuring van Mussert om gesteunde troetelkindje van Henk Feldmeijer, bestond uit fanatieke nazi's die ervan droomden dat Nederland een provincie van het nationaalsocialistische Duitsland zou worden. Een aantal citaten van Feldmeijer om dit te onderstrepen:
"Het zal een geweldige bijdrage zijn tot de verwerkelijking van ons groote ideaal, das Reich, wanneer Nederlandse SS meegevochten heeft."
Op 24 maart 1941, in een brief aan zijn ouders:
"Nach dem Krieg, moesje, dan komt ook het oogenblik dat jullie samen met ons in ons groote Rijk hele mooie dingen gaan zien. Des te mooier omdat ik dan ook deutscher Staatsbürger geworden ben en we echt rond kunnen rijden langs bergen en dalen met het gevoel, dat is ook van ons."
Hij ondertekende de brief met "Heil Hitler" in plaats van het "Houzee" van de NSB .
Op 3 mei 1941 in een interview met de verzamelde Nederlandse pers, naar aanleiding van zijn deelname aan de invasie van Griekenland als lid van de Leibstandarte SS Adolf Hitler:
"Eens hebben menschen die evenals wij tot het Noordras behoorden, in het Zuiden deze heerlijke bouwwerken geschapen, welke zelfs nu nog onomstootelijk bewijzen welke een hooge cultuur zij bezaten. Meer dan twintig eeuwen later zijn de scharen van het Noordras wederom deze streken binnengetrokken en het staat vast, dat zij ook ditmaal weer vernieuwend en bevruchtend op het politieke en culturele leven zullen werken."
En tegen een verslaggever van de "Vereenigde Persbureaux":
"Ik deed het niet omdat ik in den gebruikelijken zin sympathie voor Duitsland koesterde, doch omdat naar mijn inzicht van de overwinning der Duitsche wapenen de overwinning van 'n wereldbeschouwing afhangt, welke reeds jarenlang de mijne is."
Zo kan ik nog wel even doorgaan, bijvoorbeeld over het giftige antisemitisme van Feldmeijer en zijn vrienden, maar de strekking lijkt mij zo ook al duidelijk.
Plaats reactie